Az olvadó fagyalt mindenki rémálma, hiszen nemcsak a ruhánkat koszolhatjuk össze vele, de előfordulhat, hogy tetőtől talpig úszunk az édességben. Különösen a nagy melegben fenyeget ez a veszély minket, melyre úgy tűnik, hogy most találtak megoldást. Egy aprócska probléma azonban mégis akad vele.
A Business Insider cikkéből kiderült, hogy amerikai tudósok feltalálták az olvadásbiztos fagylaltot. Mint kiderült a Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói által megalkotott édesség, akár 4 órán keresztül is megtartja formáját szobahőmérsékleten.
A növényi alapú vegyületek, az úgynevezett polifenolok a titkai annak, hogy a fagyasztott finomságok ne váljnak tócsává
– állítja a projekt mögött álló Cameron Wicks, az egyetem élelmiszertudományi tanszékének PhD-hallgatója.
A vegyület nem akadályozza meg ugyan a jég megolvadását, igazából a tejszínben lévő zsírokkal és fehérjékkel lép kölcsönhatásba azért, hogy besűrítse a keveréket, ennek eredményeként az édesség szobahőmérsékleten tovább tudja megtartani a formáját.
Nagyon hasonló hatása van a fagylalt szállítása miatt használt különböző stabilizátoroknak, de Wicks szerint a polifenolok természetesebb alternatívát jelenthetnek, mivel egészségesebbek, például jótékony hatással vannak a szívre.
Egyelőre azonban még nem vetik be, hiszen a kutatóknak további vizsgálatokra van szükségük, hogy meghatározzák a polifenolok pontos mennyiségét, hogy a fagyi megőrizze a formáját, de a vegyületek ne befolyásolják az ízét.
Még több friss hír: