Így készíts mennyei fagyit orgona, rózsa vagy bodza virágából

Tavasszal és a kora nyári szezonban rengeteg olyan növény kap új életre, melyeknek színes és illatos virágai akár magukban is ehetőek. Mi most három különleges fagylaltot mutatunk, amelyet ti is elkészíthettek otthon!

Fagyit bármilyen ízesítéssel lehet készíteni, miért ne ehetnénk éppen rózsásat, vagy orgonásat, amit frissen szedett virágokból főzünk otthon?

Az otthoni fagyi készítésben az a jó, hogy kedvünk szerint variálhatjuk az ízesítést, így például ha kedvünk szottyan, főzhetünk fagyit ehető virágokból, például rózsából, vagy bodzából is. Én is ezt tettem, gyűjtöttem vadrózsát, bodzát, összeszedtem az utolsó orgonákat a bokorról, hozzácsaptam egy-két marék friss, intenzív illatú rózsaszirmot, aztán „hadd szóljon”-alapon főzésbe kezdtem.

Orgona, rózsa, bodza, akác, levendula, annyi finom fagylalt készíthető ezekből a virágokból!

Hogy honnan jött az ötlet, azt már nem tudom, mindenesetre felütöttem egy régi, de mindenre kiterjedő szakácskönyvet, Dobos C. Józsefét, amiből már máskor is készítettem fagyit, de sajnos abban nem szerepel olyan, hogy virágfagylalt, van viszony „Thea-fagylalt”, ami kiindulási alapnak tökéletesen megteszi. A lényeg persze a jó sűrű, zsíros tejszín, esetleg mascarpone.

Az ehető virágokból készült fagyi előállításában az az érdekes, hogy tetszőlegesen machinálhatunk az ízek intenzitásával, ugyanis a szirmok felfőzése után máris egy enyhén virágos ízű alapot kapunk, de ha hagyjuk állni a növénykéket még néhány óráig a tejszínben, akkor egészen bódítóan virág ízű fagyit nyerhetünk belőle.

Az orgonás-rózsás virágfagyi

Kattints a képre a receptért!

Mi kell hozzá?

2 db rózsa (2 marék szirom), 1 db orgonavirág, 1 db bodzavirág, 1.5 dl habtejszín, 1 dl tej, 5 dkg cukor, 1 db vanília, 12 dkg mascarpone, 1 db tojássárgája

A virágokat mossuk meg, de a bodzát csak óvatosan, vagy ha védett, tiszta helyről szedtük, akkor nem is muszáj. A szirmokat nagyjából szedjük le a szárakról.
A tejet és a tejszínt öntsük egy lábosba, szórjuk bele a szirmokat, a vaníliarúd kikapart magját és a rudat, és a cukrot is adjuk hozzá.

Melegítsük, de mielőtt forrna, vegyük le a tűzről. Hagyjuk hűlni, és közben kóstolgassuk. Már a legelején is lesz némi virágíze, és minél tovább hagyjuk a tejszínben a szirmokat, annál intenzívebb lesz. Néhány óra után pedig kicsit savanykássá is válhat, úgyhogy ne feledkezzünk meg róla.

A kívánt íz elérése, de mindenképp a tejszín kihűlése után szűrjük le azt. Tegyük vissza a tűzre melegedni. A tojássárgáját keverjük ki jól a mascarponéval, majd öntsük a melegedő tejszínhez. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetjük, míg kicsit be nem sűrűsödik.

Öntsük műanyag dobozba, és miután teljesen kihűlt, tegyük a fagyasztóba. 1-2 óra elteltével keverjük át, ezt ismételhetjük még néhányszor, amíg teljesen meg nem fagy. Tálalás előtt vegyük ki a fagyit 10 percre a fagyasztóból, hogy könnyen adagolható legyen.

De nem csak rózsából, bodzából, orgonából főzhetünk fagyit, használhatunk hozzá levendulát, hársot vagy fehér akácot is, mindnek meglehetősen jellegzetes íze van. Azért egy vaníliarúddal nem árt, ha megsegítjük kicsit az aromák kibontakozását, de más csalásra nem lesz szükség. Ha csak nem vagyunk elégedetlenek a fagyi semmilyen-színével, ebben az esetben ételfestékkel, esetleg cékla- vagy meggylével segíthetünk a dolgon.

Kattints a képre a receptért!

A legjobb az egészben, ha titokban tartjuk, hogy mit is kotyvasztunk éppen, és kóstoláskor figyeljük a döbbent arcokat, ahogy próbálják kitalálni, mire is emlékezteti őket a fagyi. Persze nem csak ezért éri meg virágfagyit készíteni, hanem mert finom is, nagyon.

Az orgonás-rózsás virágfagyi receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Szerző és fotók: Miss Lemon


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...