6 szuper balatoni fagyizó a magyar tenger északi és déli partjáról

Hol érdemes fagyit enni a Balatonnál, ha biztosan jó élményre, természetes ízekre, krémes-tejes változatokra és frissítő sorbet-alapú fagyos desszertekre vágyunk?

Aki igazán érti és érzi a fagylalt műfaját, az háromszor meggondolja, hogy hol vásároljon néhány gombócot. Miért mondjuk ezt? Nemcsak azért, mert aranyárban van a nyári desszert, hanem azért is, mert a valódi rajongók kétes, random helyeken nem is kísérleteznek. A megszokott biztosakra járnak, és nyaralásuk előtt utánanéznek, hogy merre a legfinomabb és minőségibb a fagylalt a vakáció helyszínén. Most ezt megtettük helyettetek és elmeséljük, hogy a déli és északi parton hol mehettek biztosra a szuper fagyikölteményekkel. Mi több, ízeket is ajánlunk, a saját kedvencek közül.

A déli parton

Sissi fagyizó – Balatonakarattya

Még csak az első szezonja a Balatonnál, de Gödöllőről már nagyon jól ismerjük a fantasztikus Sissi fagyikat. A névválasztást persze az eredeti lokáció adta, illetve, hogy a fagyizó „fenséges” minőséget képvisel. Sorra nyerik a versenyeket és a legkedveltebb ízeik rendre hamar elfogynak a pultokból. A klasszikus magyar (és osztrák) sütik fagyiverzióiban verhetetlenek, de mentes fagyikat is készítenek.

Amit mindenképp kóstolj meg: Rákóczi túrós, mango lassi, madártej, lúdláb

A klasszikus magyar (és osztrák) sütik fagyiverzióiban verhetetlenek / Fotó: Sissi fagyizó Facebook-oldal

Cím: 8162 Balatonakarattya, Nagy parkoló
Facebook-oldal

Zsúr Café és Fagylaltozó – Balatonlelle

Egy igazán édes hely Balatonlellén, amit már jócskán megérdemelt a város. Kellemes találkozópont, szakít a balatoni retróval, a kialakítását, vendéglátását és kínálatát tekintve is. Amit különösen szeretünk náluk, hogy gombócozás mellett készítenek kelyheket is, ráadásul a legtöbbjükben van egy kis csavar és izgalmas állagok, sós-édes-savanyú párosítások.

Amit mindenképp kóstolj meg: Zöld arany kehely, mézes fahéj, vaníliás nápolyi mogyorós keksszel

Egy igazán édes hely Balatonlellén / Fotó: Zsúr Café és Fagylaltozó Facebook-oldal

Cím: 8638 Balatonlelle, Szent István út
Facebook-oldal

Tejvirág – Balatonboglár

Fanatizmus, maximalizmus, a fagylaltok tisztelete járja át a Tejvirágot, ahová a déli part többi városából is simán elkirándulunk.

Szokványos fagyikra itt ne számítsunk, még egy „sima” málna is csúcsokat dönt, nem beszélve azoktól a fantáziafagyikról, amelyek miatt híressé váltak. A Tejvirág szoros együttműködésben dolgozik a Rétságról és Budapestről megismert Fazekas Fagyizóval.

Amit mindenképpen kóstolj meg: Világbajnok pisztácia (frutta di pistacchio), sós karamell, málnás brownie, mangó

Szokványos fagyikra itt ne számítsunk / Fotó: Tejvirág Facebook-oldal

Cím: 8630 Balatonboglár, Platán tér 1.
Facebook-oldal

Az északi parton

Móló Cukrászda – Révfülöp

Ha Révfülöpön járunk és fagyiznánk, a Mólóban a helyünk. Napos teraszán, a Rózsakerthez vagy a partra sétálva is elnyalhatjuk a kézműves fagylaltjaikat. Sok az egyedi ízkombináció, de a megszokott kedvencek is helyet kapnak a kínálatban, ha valaki nem annyira a gurmé változatokra vágyakozna, hanem a sztenderd, bejáratott ízekre. Természetesen a nosztalgikus ízeket is remekül hozzák.

Amit mindenképpen kóstolj meg: tiramisú, étcsokoládé, sós karamellás panna cotta, eper

Sok az egyedi ízkombináció / Fotó: Móló Cukrászda Facebook-oldal

Cím: 8253 Révfülöp, Halász u. 3.
Facebook-oldal

La Téne Fagylaltzug – Badacsony

Modern desszertműhely és kávéház a badacsonyi La Téne, amely kapott egy fagylaltos „zugot”, vagyis egy kis pavilont, csodás hűvös krémekkel. Helyben készítik, szuperigényes és trendekkel haladó szellemiségben, semmit sem kispórolva, mindennek megadva a módját. Igazi öröm, hogy Badacsonyban is lehet már emlékezetes fagyit enni! Ráadásul megannyi olyan ízzel hívogatnak, amit máshol nem látni.

Amit mindenképpen kóstolj meg: sós kesudió, túrógombóc, yuzu, meggy sorbet

Modern desszertműhely és kávéház a badacsonyi La Téne / Fotó: La Téne Facebook-oldal

Cím: 8261 Badacsony, Park utca 3.
Facebook-oldal

Kő fagyi?

Már hogyne kőne! Mindszentkálla legendája 2017-ben kínálta először feledhetetlen gombócait egy parasztház udvaráról, és szájhagyomány útján kisebb csapatok érkeztek hozzájuk, hogy kifinomult fagyijaikkal hűtsék le magukat a káli nyárban. Biszku Feriék rozéfagyija, pisztáciája és mandulája is mennybe repít, de az idénygyümölcsökből is bátran kérjünk, tényleg nagyon értenek a fagylaltok és a vendégek nyelvén.

Amit mindenképpen kóstolj meg: őszibarack, rozé, pisztácia, mandula, mák

Biszku Feriék rozéfagyija, pisztáciája és mandulája is mennybe repít / Fotó: Kő fagyi Facebook-oldal

Cím: 8282 Mindszentkálla, Petőfi utca 31.
Facebook-oldal

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Tejvirág Facebook-oldal


Ezeket a helyeket is keresd fel:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...