Fagyi és jégkrém egészségtudatosan

Gombócos vagy kenős, dobozos vagy pálcikás - a fagylaltok és a jégkrémek a nyár mindennapi szereplői. Ha az egészséged is szem előtt tartod, fogadd meg tippjeinket!

A nyár talán legkedveltebb édessége a jégkrém és a fagyi. Bár általában egy kalap alá vesszük őket, a két termékcsoport különböző módon készül. A fagylalt jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő vendéglátóipari termék, míg a jégkrémet üzemi körülmények között gyártják.

A választék ma már óriási, nézzük, hogy egészségtudatos fogyasztóként mire érdemes figyelni:

1. Nem mindegy, hány gombóc

A mennyiség, mint mindenhol, itt is lényeges, egy gombóc fagyi 4-5 dkg, felnőtteknek érdemes megállni kettőnél. Ahol lapáttal kenik a fagyit a tölcsérre, ott egy lapátnyi kenet akár két gombócnyi mennyiséget is kitehet.

2. Ha érdekelnek a kalóriák

A fagyispult előtt állva sajnos nem fogjuk megtudni, hogy melyiknek mennyi az energia- vagy tápanyagtartalma. Az összetevők adhatnak kiindulási alapot: a gyümölcsfagyik például kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a tejesek, a sorbet-ban pedig nincs zsiradék.

3. Tölcsér vagy pohár?

Ha hagyományos tölcsérben kérjük a fagyit, ez kb. 14 kcal többletet jelent, az édestölcsér ennél több energiát tartalmaz. De ma már a legtöbb helyen kérhetjük fagylaltunkat papírpohárban is.

Céklás-étcsokoládés sorbet

A sütéstől alapvetően édeskés íze lesz a céklának, amire rátettem még egy lapáttal, hiszen kevés cukrot rákaramellizáltam, így már tökéletes édességalap kerekedett belőle. Az ...

Piña colada fagyasztott édesség

A gyerkőcök nyaralásaink során már próbálkoznak koktélokkal, természetesen alkoholmentesekkel, teljesen elbűvöli őket a díszített pohár és a különleges ízek. Ez a fagyasztott ...

Citrom-lime sorbet

Sorbet jöhet bármikor, bármilyen ízesítésben, évszaktól függetlenül. Leginkább a saját hűtőmből.  Hálás édesség: isteni finom, hamar megvan és nem lehet megunni. A most ...

4. Nem kell túlkombinálni

Kerüljük a “kiegészítőket”, a rolettit, a cukorszórást, a különböző önteteket, ezek csak plusz cukrot, zsírt jelentenek.

5. Dobozos jégkrémek

A családi kiszerelésű jégkrémek egész évben megtalálhatóak a boltok fagyasztópultjaiban, önmagukban vagy sütemény mellé is sokan fogyasztják. Árban mindenképpen kedvezőbbek, mintha azonos mennyiségű fagyit vásárolnánk a cukrászdában. Viszont elég nagy hátrányuk, hogy a többség nem tud megállni két gombócnyi adagnál, ráadásul hiába gondoljuk, hogy sokáig kitart, mindenki rá fog járni. Vizuális trükk, de segíthet, ha kisebb tálkában tálaljuk az adagot, többnek fog tűnni, mint egy nagy kehelyben.

6. Jégkrém és jégkrém között is van különbség

Az adagonként csomagolt jégkrémeknek több csoportja is van, ilyen pl. a tejjégkrém, a tejes jégkrém, a gyümölcsjégkrém, a sorbet, vagy a tejes gyümölcsjégkrém. Ha az energia és tápanyagtartalmat szeretnénk tudni, itt egyszerűbb a dolgunk, mint a fagyiknál, hiszen a csomagoláson feltüntetik ezeket az adatokat is az összetevők mellett.

Epres jégkrémszelet

Kánikula idején nincs is jobb egy saját magunk készített, finom jégkrémszeletnél. A vékony kekszes alap, a krémsajtos eperkrémmel pedig egyszerűen abbahagyhatatlan.

Ír kávéfagyi

Régebben egyik kedvenc innivalóm az ír kávé volt, ezért most nyáron kipróbáltam parfénak is, nagyon fincsi!

7. Óvatosan a csokival!

A csokival bevont darabok energia- és zsírtartalma jóval magasabb az “egyszerűbb” társakénál. Némelyiknek a telített zsírtartalma a napi ajánlott bevitel 55%-t is elérheti.

8. Joghurtfagyik

A joghurtfagyi vagy frozen yogurt készítésénél tejszínes alap helyett joghurtot használnak, így a zsírtartalma alacsonyabb . Sok helyen önkiszolgáló jelleggel működik a mennyiség, az íz és a feltétek kiválasztása. Ha kevesebb kalóriára hajtunk érdemes a natúrt választani, mondjuk egy karamellás helyett, feltétek közül a gyümölcsök a nyerők, a kekszek, drazsék, műzlik, cukorkák, öntetek választásával igen tekintélyes desszertre tehetünk szert.

9. Készítsük házilag!

Saját magunk is készíthetünk fagylaltot, rengeteg olyan recept is található már, amihez fagylaltkészítő gép sem szükséges, és finom, mégis egészséges hideg desszert kerülhet azasztalunkra.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...