A TikTokon rengeteg videó szól arról, hogy ha lefagyasztjuk a kenyeret, akkor egészségesebb lesz. Bár van némi tudományos megalapozottsága az állításnak, ez ennél egy kicsit bonyolultabb. Duane Mellor, a birminghami Aston Egyetem táplálkozástudományi szakértője a The Conversation oldalán megjelent cikkében komolyabban is körbejárta a témát.
A szakértő szerint ahhoz, hogy válaszoljon erre a kérdésre, először a kenyeret kell egy kicsit jobban megismerni. Amikor kisütik ezt a pékárut, akkor a nedves, légbuborékokkal teli tészta lassan puha kenyérré alakul, a sütő melege és a tészta víztartalma pedig együttesen tágulásra és zselésedésre készteti a lisztben lévő keményítőt.
A kisült kenyér sokkal könnyebben emészthető a szervezetünk számára, magyarul könnyebben hozzájut a belőle származó glükózhoz, vagyis a cukorhoz. Ez a gyorsan hozzáférhető glükóz azonban megdobhatja az inzulinszintet. Persze inzulinra szüksége van a szervezetünknek, de ha túl sok van belőle, az fokozza az éhséget, mely hosszútávon súlygyarapodáshoz vezethet.
Itt jön képbe a fagyasztás: ha ugyanis a zselésedett keményítőt lehűtjük, visszazsugorodva átalakul úgynevezett rezisztens keményítővé
– írja a Házipatika cikke.
Emésztőenzimjeink így már nehezebben boldogulnak vele, így a vércukor- és inzulinszintünk sem ugrik olyan hirtelen meg tőle.
Még több egészség: