Ezért fagyaszd le a kenyeret az egészséged érdekében

Az utóbbi időben a közösségi médiában felütötte a fejét a mendemonda, miszerint sokkal egészségesebb a kenyér, ha fogyasztás előtt lefagyasztjuk. De mit gondolnak erről a szakértők?

A TikTokon rengeteg videó szól arról, hogy ha lefagyasztjuk a kenyeret, akkor egészségesebb lesz. Bár van némi tudományos megalapozottsága az állításnak, ez ennél egy kicsit bonyolultabb. Duane Mellor, a birminghami Aston Egyetem táplálkozástudományi szakértője a The Conversation oldalán megjelent cikkében komolyabban is körbejárta a témát.

Ezért fagyaszd le a kenyeret az egészséged érdekében

A szakértő szerint ahhoz, hogy válaszoljon erre a kérdésre, először a kenyeret kell egy kicsit jobban megismerni. Amikor kisütik ezt a pékárut, akkor a nedves, légbuborékokkal teli tészta lassan puha kenyérré alakul, a sütő melege és a tészta víztartalma pedig együttesen tágulásra és zselésedésre készteti a lisztben lévő keményítőt.

Ropogós kenyér kovász nélkül

A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, ...

Rusztikus kovászos kenyér

A kovászos kenyér a mai világban különleges, szinte luxuscikknek számít, de valójában ez a házi kenyerek egyik legősibb és legtermészetesebb módszerrel készülő válfaja. ...

Rozsos kenyér

A gasztroblogokon végigsöprő kenyérláz engem is elkapott: Dolce vita  receptjéből kiindulva készítettem ezt a rozsos kenyeret.

A kisült kenyér sokkal könnyebben emészthető a szervezetünk számára, magyarul könnyebben hozzájut a belőle származó glükózhoz, vagyis a cukorhoz. Ez a gyorsan hozzáférhető glükóz azonban megdobhatja az inzulinszintet. Persze inzulinra szüksége van a szervezetünknek, de ha túl sok van belőle, az fokozza az éhséget, mely hosszútávon súlygyarapodáshoz vezethet.

Itt jön képbe a fagyasztás: ha ugyanis a zselésedett keményítőt lehűtjük, visszazsugorodva átalakul úgynevezett rezisztens keményítővé

– írja a Házipatika cikke.

Emésztőenzimjeink így már nehezebben boldogulnak vele, így a vércukor- és inzulinszintünk sem ugrik olyan hirtelen meg tőle.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...