Fagyassz praktikusan karácsonyra!

Karácsony közeledtével mindig igyekszünk az időn spórolni. Nincs ez másként az ételekkel sem. Ilyenkor nem szabad elfeledkezni a fagyasztóról!

Karácsony előtt sokszor okoz fejtörést, hogyan tudnánk időt spórolni magunknak az ételekkel az ünnepi kavalkádban. Persze mindennek a titka a gondos tervezés, de akad néhány praktika, amivel jó előre megkönnyíthetjük a dolgunk. Minderre pedig a fagyasztó lehet a megoldás, amit ha megfelelően használunk, hónapokra előre eltehetünk ételekből - csak tudni kell, hogy mit, hogyan és meddig. Ehhez adunk most néhány ötletet.

Olvastad már?

5 + 1 vacsora karácsony előtt

Fasírt és töltelékek

Formázzunk közepes méretű golyókat a nyers fasírtból vagy töltelékből, helyezzük őket egy sütőlappal bélelt tálcára és tegyük be szabadon a mélyhűtőbe addig, amíg meg nem fagynak. Ha megfagytak, tegyük át őket műanyag ételzacskóba, ahol három hónapig eláll. Ha szeretnénk kiolvasztani, nincs más dolgunk, mint kivenni és megvárni, míg kiolvad, ám ügyeljünk arra, hogy sütéskor a golyók közepe is rendesen megsüljön.

Karácsonyi egybesült fasírt

Egy békebeli hangulatú, budai étteremben készítik ezt a fasírtot Karácsonykor a kedves törzsvendégek számára. A tulajdonos hölgy a valódi receptet – mely libamájjal íródott ...

Csángó miccs

Tálalhatjuk krumplikörettel és salátával, vagy kenyérrel és zöldséggel, vagy mustárral. A recept az Erdélyi Konyha kalendáriumból származik.

Lekvárok és egyéb szószok

Miután elkészítettük a szószt, vagy a lekvárt, várjuk meg, míg teljesen kihűl, helyezzük át műanyag ételzacskókba, zárjuk le szorosan, majd tegyük őket egy tálcára és helyezzük a fagyasztóba (így nem ragadnak össze a zacskók). Ha megfagytak, vegyük le a tálcáról és tegyük vissza őket a fagyasztóba. Három hónapig elállnak, ha pedig ki szeretnénk őket olvasztani, tegyük a zacskót langyos vízbe míg kiolvad, majd adott esetben újramelegíthetjük.

Narancs-grapefruit lekvár

Nemhogy narancslekvárt, de másfajta lekvárt sem készítettem ezidáig. Viszont a minap (látván a pulton a vödör narancsot) késztetést éreztem, hogy nekiálljak ilyet főzni. Egyszer az ...

Japánbirs lekvár

Az utóbbi években a japánbirs a kertben igen szép termést hoz. Régebben csak dekorációként használtam, aztán Bálint Gazda oldalán azt olvastam, hogy nem mérgező. Ha ő mondja... :). ...

Friss fűszernövények

Ha apróra vágott fűszernövényeket szeretnénk fagyasztani, tegyük őket jégkocka tartóba, öntsünk rájuk vizet és fagyasszuk le őket. A nagyobb, száras fűszernövényeket egészben is le lehet fagyasztani, ha egyszerűen betesszük őket egy ételzacskóban a fagyasztóba. Két hónapig tárolhatóak. Fagyasztóból kivéve pár perc kiolvasztás után használhatóak.

Fokhagymás-chilis olaj

A lapos, ovális üveg gyönyörűsége motivált megint az ízesített olaj készítésére. :) Mit mondjak, GYÖNYÖRŰ ránézni addig is, amíg érlelődik! Persze alig várom, hogy ...

Tárkony télire

Készíthetjük úgy is , hogy a megtisztított tárkonyt besózzuk, néhány óra múlva üvegbe rakjuk, feltöltjük10 % -os ecettel, és lezárjuk. Régebben mindig így tettem el, de amióta a ...

Tojásfehérje

Ezt is ételzacskóban a legegyszerűbb tárolni, öntsük a tojásfehérjét ezekbe, majd egy tálcán fagyasszuk le őket (lásd fentebb a lekvároknál). Érdemes a zacskókat felcímkézni, hogy hány tojás fehérjéjét tartalmazzák, hat hónapig tárolhatóak és szobahőmérsékleten kiolvaszthatóak.

Nutellás macaron

2 éve küzdök a macaroonnal. Sose sikerült, de én sose adtam fel. Gondoltam, adok neki egy legeslegutolsó esélyt (hányszor mondtam már ezt...), ezúttal kipróbálva az olasz-módi macaroont, ...

Tej (csakis sovány vagy félzsíros)

A tejet egyszerűen csak fagyasszuk le egy edényben, de ügyeljünk arra, hogy ne töltsük tele az edényt, ugyanis a fagyasztástól meg fog nőni a tej térfogata. Három hónapig eltartható, kiolvasztáskor pedig tegyük egy estére a hűtőbe.

Levendulás tej vaníliával

Véleményem szerint a levendula az egyik legsokoldalúbb és legváltozatosabban használható növény. Szeretem különböző receptekben kipróbálni. Mivel ma kicsit hűsebb az idő, egy forró ...

Tészták

A frissen készült tészták is remekül fagyaszthatóak: nyújtsuk ki a tésztát, tegyünk rá műanyag fóliát, tekerjük fel, majd rakjuk alufóliába. Két hónapig tárolható, egy este alatt pedig kiolvasztható a hűtőben.

Stíriai metélt

A magyar konyhában a tehéntúró felhasználása nagyon sokrétű. Édes és sós főételekhez, süteményekhez is kedvelt alapanyag. A stíriai metélt egyik a sok édes változat közül.

Mákos tészta

Találtam itthon mákot, ami kb. két hónapja lejárt, de mégis jónak látszott, úgyhogy el kellett valahogyan használni. A mákos tészta jó ötletnek tűnt, mert nagyon hamar elkészül, és ...

Kenyérfélék

Tegyük egy nagy ételzacskóba, vagy tekerjük műanyag fóliába. Szobahőmérsékleten lehet kiolvasztani, egy hónapig tárolható, 1 kiló kenyérnél nagyjából 5 óra az olvadás, kiflinél, baguettnél, zsömlénél, bagelnél nagyjából 2 óra.

Rozsos kenyér

A gasztroblogokon végigsöprő kenyérláz engem is elkapott: Dolce vita  receptjéből kiindulva készítettem ezt a rozsos kenyeret.

Rozskovászos sörös kenyér

Olyan régen készítettem kovászos kenyeret, hogy szinte szégyenlem magam. Nem túl szerencsés ilyen csúnya, hideg időben kovászos kenyér sütésének kezdeni, de a rozskovászom nagyon ...

Nyersen feldolgozott kolbászok, hurkák

Ha boltban vásároltuk őket, akkor a csomagolással együtt lefagyaszthatóak, ha hentestől vettük, vagy kaptuk, akkor helyezzük ételzacskóba, gondosan zárjuk le és tegyük be a fagyasztóba. Három hónapig tarthatóak, kiolvasztáshoz tegyük egy estére a hűtőbe.

Disznótoros hagymás krumplin sütve

Anyukám is mindig krumplin sütötte a hurkát, nagyon finom lett így a végeredmény, és nem mellékesen így egyszerre a köret is le volt tudva. Hagymával még finomabb a krumpli, a kisülő ...

Kacsamájpástétom 1. (kenőmájas)

A legegyszerűbb pástétom recept, azt hiszem. Nagyanyám hagyatékából, ő a maradék sült vagy resztelt májból készítette. Nálunk többnyire marad a sült vagy resztelt májból, mert ...

Nyers húsok

Egyenként csomagoljuk be őket műanyag fóliába, majd tegyük őket egy nagy ételzacskóba, így egyben megtaláljuk a különböző húsfajtákat és kevesebb helyet is foglalunk a fagyasztóban. Fél évig elvannak, kiolvasztáshoz pedig tartsuk őket a hűtőben egy éjszakára.

Hús töltve hússal

Minden reggel úgy készülök el a munkába, hogy még maradjon 25 percem Buddy Valastro főzős műsorát megnézni. Ő egy New Jersey-i olasz cukrász, nagy családdal, akiknek szívesen főz is. ...

Pörköltek, főzelékek és levesek

Műanyag edényekben tárolva három hónapig felhasználhatóak, lefagyasztáskor csak arra ügyeljünk, hogy a húsdarabokat mindig fedje a pörkölt szaftja. Kiolvasztáshoz tegyük egy éjszakára a hűtőbe, vagy tegyük az edényt langyos vízbe addig, amíg ki nem olvad. Ha kiolvadt, főzéskor jól forraljuk fel az ételt.

Marhalábszár pörkölt

Nálunk, a Dél-Alföldön igen közkedvelt étel.Nagyobb összejöveteleket el sem lehet képzelni nélküle. Igaz, hogy olyankor nagy adagban, bográcsban készül. Az én pörköltemben nincs ...

Borleves fahéjhabbal

Ezzel a recepttel igazán finom ünneppé varázsolhatjuk karácsonyunkat. Cseh János szerint a torkoskodás megengedett, sőt kötelező, ámbár szerintem ezt a levest mértékkel kell ...

Nyers halak

Akár négy hónapig is vendégeskedhetnek édesvízi, - és tengeri halak a fagyasztóban. Ha műanyag fóliába téve fagyasztjuk le a halat, kiolvasztáshoz ezt is tegyük egy éjszakára a hűtőbe.

Halászlé 7. -bajai

Minden bajai családnak van "titkos" összetevője, ki harcsát tesz még bele, ki 1 dl vörösbort önt a lébe. A háziasszonyok a tésztát maguk gyúrják. Így még ízletesebbé tehető. ...

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Főtt kagyló és rákhús

Vannak, akik hal helyett, a tengeri herkentyűkre szavaznak karácsonykor. Amikor megfőtt és kihűlt, vegyük ki a húst a páncélokból, majd tegyük át egy műanyag ételzacskóba és már fagyaszthatjuk is. Két hónapig elállnak, kiolvasztáskor irány egy estére a hűtőszekrény.

Garnéla fehérborban

10 perc alatt készen van, gyors vendégváró és egészséges. A 60 dkg előételként elégséges négy főre, de főételnek kalkuláljuk például salátával, akkor én akár 30 dekát ...

Kreol garnéla

Nem volt semmi a tv-ben (ami érdekelt volna), csak főzős műsor, és ott láttam ennek az ételnek az elkészítését. Szerencsére volt kéznél papír meg toll, gyorsan leírtam. Szeretem a ...

Tört-, héjában sült-, és csőben sült burgonya

Miután megsütöttük és kihűlt, a tört krumplit tegyük edénybe, a csőben sült burgonyát fagyálló sütőedénybe, a héjában sült burgonyát pedig egy tálcán kissé fagyasszuk le, majd helyezzük át műanyag zacskóba és tegyük vissza a fagyasztóba. Négy hónapig jók, a héjában sült krumpli rögtön mehet a sütőbe a fagyasztóból, a csőben sült krumplit és a tört krumplit azonban hagyjuk kiolvadni egy éjszakát a hűtőben.

Tepsis burgonya Annától

Ismét egy olyan fogás, amit a gyerekekkel készítettünk. A recept és a metódus a Móra kiadó Francia konyha? Gyerekjáték! sorozatának Burgonya füzetéből származik. Egyszerű, gyors, ...

Fontos!

A fenti javaslatok 3 csillagos fagyasztókra vonatkoznak, ami képes -18C fokon fagyasztani. Ha a fagyasztó csak ennél magasabb hőfokon tud csak fagyasztani, az ételek hamarabb fognak megromlani

Továbbá lefagyasztott ételeket mindig címkézzük fel, hogy mikor lettek lefagyasztva. Ajánlott filccel ráírni a zacskókra, ugyanis a ragasztós címkék hajlamosak leesni

És a legfontosabb: soha ne fagyasszunk le újra már kiolvasztott ételt!

Olvastad már?

12 tipp a töltött káposzta készítéséhez

(via BBC GoodFood)

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...