Facebookon főznek a ferencvárosi bevándorlók, ígéretes receptek terítéken

A gyűlöletkampányokra kevés kifinomultabb választ lehet adni, mint az a főzős videósorozat, amelyet a kilencedik kerületben egy alapítvány álmodott meg.

Ferencvárosban, Budapest talán legsokszínűbb kerületében közös főzéssel kovácsolják össze az ott élő lakosokat. A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Facebookon és YouTube-on indított gasztronómiai videósorozatot, ahol alkalmi séfek közösen mutatják meg szülőhazájuk kultúráját és magyarországi élményeiket - írja az nlc.hu. A kezdeményezés neve: Új szomszédaink – Sokszínű Ferencváros. Afrikától Nagy-Britannián át Ázsiáig kamera elé állnak a kilencedik kerületi külföldiek, és elmesélik, hogyan készülnek nemzeti ételeik. Az is kiderül egy-egy videóból, hogy megtalálták-e a boldogságot Budapesten. Ferencvárosban tíz százalék a külföldiek aránya, sokan európai országokból jöttek, de rengeteg Ázsiából érkezett bevándorló telepedett itt le, és vannak afrikaiak, amerikaik is. Sok a külföldi diák, míg legtöbben kifejezetten a munkalehetőségek miatt érkeztek, de sok a menekült is. Szinte mindenki, aki egyedülállóként érkezett, párt talált már, családot alapítottak.

„A projekt egyik célja, hogy megmutassuk az itt élőknek azokat az értékeket, amelyekkel az új szomszédaink gazdagítják a kerület közösségét és életét” – meséli az nlc.hu-nak Polyacskó Orsolya, az alapítvány projektkoordinátora.

A Főzd meg a világot! sorozat ötlete jóval korábbi. „Erre törekedtünk a két évvel ezelőtti Mesélő tárgyak című mobil fotókiállításunkon keresztül is, amelyen személyes és szülőföldjükről származó tárgyaik történetein keresztül igyekeztünk bemutatni ezeket a velünk élő embereket, és a kerülethez fűződő kapcsolataikat.”

A KSH tavalyi kutatása szerint hatvanezres kerületben több mint hatezer külföldi él, a legtöbben a SOTE-re és a Corvinusra járó diákok és a nemzetközi cégek alkalmazottai. Szám szerint 2738 európai, 2335 ázsiai, 477 amerikai és 368 afrikai. Ők a szereplői a kéthetente jelentkező videósorozatnak, amelyekben bemutatják a nemzeti konyhákat: nigériai, szír, indonéz, török, angol és marokkói receptekkel találkozhatunk, megtudhatjuk, hogyan készül többek között a Nyugat-Afrikában népszerű jollof rizs, a közel-keleti bárányhúsos kapsze, az indonéz zöld színű kókuszos palacsinta vagy a török köfte. Bemutatkozik televíziós producer, nagykövetségi munkatárs, egyetemi tanár, és nemzetközi humanitárius szervezetnél dolgozó ember is. Nagyrészt azok vállalták a szereplést, akiket már a két évvel ezelőtti fotósorozat idején is ismertek a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány dolgozói.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...