Tényleg csak fa késsel lehet vágni a padlizsánt?

Sokan megdöbbenek, amikor társaságban, közös főzéskor vagy valahol olvasva azzal szembesülnek, hogy a padlizsánt csakis fa késsel lehet felvágni, szeletelés és aprítás után pedig szigorúan jól be kell sózni, ellenkező esetben ehetetlenül keserű lesz a belőle készült étel. Valóban így lenne, vagy csak egy régi szokásról van szó?

Az, hogy néha fájóan keserű lehet egy padlizsán, nem azon múlik, hogy milyen késsel vágtuk fel, a fém nem tud kárt tenni a zöldségben. A keserűség oka magában a növényben van: a burgonyafélék családjába tartozó padlizsán ugyanúgy tartalmazza a szolanin nevű alkaloidát, mint a krumpli éretlen formájában.

Padlizsán, te csodás!

Miért keseredik?

Ugyanígy van ez a padlizsánnal is:

az éretlen termés, főleg a héj környékén tartalmazza a keserűséget okozó anyagot, így aztán ha pucolás közben zöld részeket találunk a zöldségen, mindenképp vágjuk ki!

A legegyszerűbb, ha próbálunk arra figyelni, hogy mindig érett padlizsánt vegyünk, amelynek héja ruganyos és fényes, a túl kemény, zöld termés nemcsak mérgező lehet, hanem az íze sem jó. A szolanin kis mennyiségben is okozhat puffadást, hányingert, hasfájást, fejfájást, érdemes tehát figyelni az értettségre.

Baba ghanoush

Gazdag, füstös és krémes - így lehetne legjobban jellemezni ezt a keleti padlizsánkrémet. Az íze még sokkal jobb lesz, ha szabad tűzön grillezzük, de azért sütőben készítve sem ...

Misoval grillezett padlizsán

Egyből kétféle módon is elkészíthetitek ezt az ázsiai ízvilágú vegán fogást. Gyors és nagyszerű, édes és sós, umamigazdag fogás, olyan hatalmas ízbomba, hogy szerintem a legjobb a ...

Teriyaki padlizsán

A teriyaki az egyik legnépszerűbb japán máz, amivel mindenféle húst, halat és zöldséget remekül párosíthatunk. Mi most padlizsánnal készítettünk el, ami nem csak finom és laktató, ...

Ahogy az éretlen, úgy a túlérett zöldség is okozhat gondot: a megbarnuló, túlérett növény és benne a barna magok szintén keserűek lehetnek – ez már kevésbé kellemetlen, de az ízélményt ugyanúgy megváltoztathatja, így a barna részeket, magokat mindig vágjuk ki felhasználás előtt.

Kell akkor fa kés?

A fentiek ismeretében elmondható, hogy az, aki eddig kizárólag fa késsel vágta a padlizsánt, nyugodtan folytathatja ezt a hagyományt, ha szereti, viszont azok, akik egyesek szerint botor módon fém késsel álltak neki a szeletelésnek és aprításnak, megnyugodhatnak. A kés milyensége teljesen mindegy, a lényeg úgyis az, hogy friss, szép és kellően érett zöldséggel dolgozzunk – az esetleges zöld vagy megbarnult részeket pedig mindig vágjuk ki.

Kell-e sózni?

A sózás egy bevált módszer lehet a keserű íz eltüntetésére, és ha nem grillezni vagy sütni szeretnénk a zöldséget, akkor használhatjuk is. A ugyanis nemcsak a szolanint semlegesíti, de vizet is von ki a zöldségből, így aztán az igencsak veszít a roppanósságából a sózás után. A grillezésnél ez nem túl szerencsés, ha főzzük, krémet készítünk belőle, akkor még jót is teszünk vele, mert kevesebb zsiradékot kell használni az elkészítésnél.

A padlizsán ugyanis tényleg olyan, mint a szivacs, rengeteg olajat tud magába szívni, ami az ízét tényleg fenomenálissá teszi, de ez a tápértékén is igencsak meglátszik. Besózás után azonban ez a szivacsjelleg jócskán mérséklődik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp, trükk és ötlet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...