Ezzel etesd a gyerekeket karácsonykor halászlé és töltött káposzta helyett

A gyerekek sokszor válogatnak, hiszen a hagyományos karácsonyi ételek nem mindig felelnek meg az ő ízlésüknek. Mit tehetünk ilyenkor?

Sok szülő kétségbe esik, amikor a család összegyűlik a vacsoraasztal körül, a felnőttek alig várják, hogy megkóstolhassák a finomságokat, melyek előállításán annyit dolgoztak, és akkor a gyerek bevágja hisztit.

Az embernek azonban megértést kell tanúsítania: a gyerekek, pláne, ha még kicsik, azokat az ízeket szeretik, amelyekhez hozzá vannak szokva. Így, ha nem jellemző, hogy hétköznapokon is halászlét együnk vagy töltött káposztát, csak természetes, hogy a kicsik felháborodásukat fejezik ki. Ilyenkor nincs más hátra, mint vagy a meglévő menüt variálni, vagy külön ételt készíteni nekik. Ehhez adunk néhány tippet.

Fűszerek

Ha azt akarjuk, hogy a gyerekek megegyék azt, amit feltálalunk nekik, akkor ne használjunk olyan fűszereket, amelyeket nem ismernek. Ha valami például meglehetősen csípős, arra bizonyosan húzni fogják a kis szájukat. Készítsük el az életeket enyhébb fűszerezéssel, és a felnőtteknek tegyünk ki külön pirospaprikát, erőspaprikát vagy erős pistát.

Zöldséges húsgolyók a sütőből

Eredetileg szilveszterre terveztem a zöldséges húsgolyók készítését, de mivel akkor nem került rájuk sor, most sütöttem meg őket. Igazából havonta egyszer biztosan asztalra kerül ...

Hal

Ha halat fogyasztunk, jobb eséllyel bírjuk rá a kicsiket, hogy ők is megegyék, főleg ha bepanírozzuk, vagy fasírtgolyóként tálaljuk. A lazacsteak kapros mártással kevésbé vonzó a gyerekeknek, mint a rántott halszeletek, melyeket halrudacska formájában már minden bizonnyal ismernek.

Halpogácsa zöldsalátával

Az együnk több halat mozgalmam keretében készült ebédre a halpogácsa. Nem túl bonyolult az elkészítése, cserébe sok pepecselés van vele (oké, én utálok panírozni...), de nagyon ...

A halászlé

Abban biztosak lehetünk, hogy az ikra nem tartozik a gyerekek kedvencei közé, de a szálkás főtt halhúsért sem jellemző, hogy a rajonganának. Ha azt akarjuk, hogy a kicsik egyáltalán megkóstolják a halászlevet, passzírozzuk át, így valamelyest hasonlít egy gulyásleves és egy krémleves keverékéhez. A felnőttek adagját természetesen nem kell átpasszírozni, így mindenki jól jár.

Karácsonyi vegyes halászlé

Szegedi vagy bajai, gyufatésztával vagy kenyérrel, passzírozva vagy hagyományosan, patkóval vagy harcsafilével...  Megannyi lehetőség, rengeteg elkészítési forma, de egy valami ...

Italok

Míg a felnőttek ünnepekkor jellemzően alkoholos italokat isznak, a gyerekek kimaradnak a jóból. Az azonban nem járja, hogy csak kólát igyanak, még ha ez nekik tökéletesen meg is felelne. A gyerekeknek például készíthetünk valamilyen forró italt, és akkor ők is koccinthatnak a felnőttekkel. A cukorral csak csínján bánjunk!

Forró vanília

A vaníliát minden formájában imádom. Forró csoki helyett, néha ezzel az itókával dobom fel magam. Mindig készítek hozzá egy kis karamellszószt is, mely remekül illik az amúgy nem túl ...

Churros forró csokival

Az egyik legnépszerűbb spanyol street food, amiben az a legjobb, hogy a kisült tésztarudakat a végén fahéjas cukorba kell hempergetni, persze azért a forró csoki sem kutya, amibe aztán bele ...

Ha nem hajlandóak megenni a töltött káposztát

Készüljünk a legrosszabbra: előfordul, hogy a gyerek nem lesz hajlandó káposztát enni. Legyünk megértőek: a savanyú és zsíros, furcsa szagú karácsonyi ételt mi is azért szeretjük, mert már sokszor ettük. Ha van esély rá, hogy végképp kudarcot vallunk a káposztával, akkor készüljünk előre: vásároljunk a sütőben olaj nélkül kisüthető krumplit, és panírozzunk be előre pár szelet csirkemellet. Ha nem lesz rá szükség karácsonykor, ezt másnap is feltálalhatjuk nekik.

Mandulabundás rántott csirkemell

Külhonból hoztam egy csomó darált mandulát. Egyik módja a felhasználásának. Féltem, hogy megég a bunda a húson, mielőtt megsülne, de sokkal lassabban készül el, mint egy sima ...

Turbózott rántott hús

Persze tudom, van, aki vékony hússal, sok panírral, van, aki sütőben sütve, van, aki szottyosan és van, aki ropogósan szereti. Nekem viszont ez a tökéletes rántott hús, és remélem, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...