Ezzel az egyszerű trükkel elkerülheted, hogy megbarnuljon a krumplid

Minden háziasszonynak tudnia kell, hogyan őrizheti meg a megpucolt krumplik szép színét.

Kezdő szakácsok már valószínűleg belefutottak abba a problémába, hogy ha megpucoltak néhány burgonyát, az először feldarabolt kockák megbarnultak, szürkültek. Ennek oka, hogy a burgonya rengeteg keményítőt tartalmaz, és a levegővel érintkezve oxidálódik.

A barnulást le lehet lassítani azzal, ha a burgonyadarabokat hideg vízbe tesszük. Ezt a módszert a tapasztalt háziasszonyok jól ismerik. A reszelt burgonya esetében nem érdemes vízzel próbálkozni, mivel az nagyon gyorsan barnul.

A tuti módszer

Mivel az oxidáció 5.0 és 7.0 közötti, minimálisan savas vagy semleges pH-értéknél megy végbe, ezt a pH-t megváltoztatva máris lassíthatjuk a barnulást. Ha a burgonyát már előző este elő kell készítened, vagy a maradékot szeretnéd a hűtőben tárolni még egy napig, akkor csak egy dolgot tehetsz az oxidáció lelassítására: adj egy kis ECETET a vízhez. Ezzel csökkentheted a pH-t, lelassítva a krumpli barnulását. Az ecet mennyiségével vigyázni kell, 1,5-2 liter vízhez elég egy kiskanálnyi.

Finomságok burgonyából:

Hagymás vegyes saláta

Vendégségben már többször ettem ilyen salátát, és mivel nagyon ízlett, elkértem a receptjét. Aztán amikor Frank Júlia Hagymáskönyvében kerestem valamit, megtaláltam, és rájöttem, ...

Mediterrán paradicsomos burgonya

Ezt a finom köretet, ill. főétket egy fogyókúrának köszönhetem. Mégpedig a híres 90 naposnak. Kb. a harmadik hónapnál tartottam, amikor mindent, amit csak lehetett és tudtam már ...

A módszer egyébként működik gyorsan barnuló gyümölcsöknél is, például banánnál vagy almánál. Ezek esetében érdemes citromlevet használni az ecet helyett.

Nektek van saját, tuti trükkötök, hogy a krumpli ne barnuljon meg?

Ezeket olvastad már?

A 13 legfinomabb tepsis krumpli

A főétel mellé a köret is fontos - mi pedig olyan szuper sütőben sült krumplikat hoztunk, hogy komolyan el kell gondolkozni azon, melyik főétel tud velük versenyre kelni!

Nosalty

via FoodBeast

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...