...ezek is érdekelhetnek még!
via thekitchn / cooksillustrated
A hosszabb ideig eltartható citrom azt jelenti, hogy bármikor számíthatsz rá. Ha sütit sütsz vagy a húshoz, a krémhez szükséged van egy kis reszelt citromhéjra ízesítésképpen, nem kell mást tenned, mint kihúzni a fiókot. Vigyázz te is jobban a citromkáidra!
Vonjuk le a következtetést: a citromokat ne hagyjuk a pulton, ne dobáljuk be a hűtő alsó fiókjába csak úgy, vagy a boltban használatos tasakban, hanem kerítsünk egy zárható csíkkal ellátott tárolótasakot. Ebből, miután belekerült a citrom, ahogy lehet, préseljük ki a levegőt, és így helyezzük a hűtőbe.
Hogy mi történt? A szobahőmérsékleten hagyott citromok egy hét alatt megkeményedtek és kiszáradtak. És amelyek zárható nylontasakban hűtőbe kerültek? Azok négyszer hosszabb ideig, tehát egy hónapig bírták. Egy a négyhez arányban a zacskós módszer nyert. A simán, pőrén hűtőbe tett citromok ugyan hosszabb ideig jók maradtak, mint a konyhapulton hagyottak, de a zacskós-hűtősökkel nem vehették fel a versenyt.
Sokan tesztelték már, hogyan tarthatnák el sokáig úgy, hogy ízét, illatát, héja keménységét, és lédússágát is megtartsa. Most megmutatjuk, mire jutott a Cook's Illustrated csapata. Több módszerrel is próbálkoztak, de mind alapján kimondható, hogy csodálatos sárga köpenye nem védi meg a kiszáradástól a citromot. Megnézték szobahőmérsékleten és átlagos körülmények között hűtőben. Utóbbiban műanyag zacskóba téve is kipróbálták.
Nyáron egy szomjoltó citromos limonádé életmentő lehet. Ilyenkor télen pedig a nyarat hozhatjuk vissza egy citromos sütivel. Gondoljatok bele, amikor sül, és már szállnak fel az illatok a sütőből. Őrjítően jóóó!