Ezt vedd figyelembe, mielőtt madáretetőt teszel ki télen

A hazánkban maradó madarakat etetni télen nagyon kedves gesztusnak tűnik, de jobb, ha előtte tájékozódunk, lehet, hogy nem megfelelően járunk el a kis szárnyasok esetében.

Házi madáretető készíteni jó móka, amibe akár a családot is bevonhatjuk, hogy az itthon maradt madarakat némi eleséggel lássuk el a hideg idő érkeztével. Arra azonban nem biztos, hogy gondolunk, hogy az egyes madárfajok maguk is megoldják az élelmezés kérdését. A Helló Vidék összegyűjtötte, mi mindenre érdemes figyelni a témában, és körbejárja szükséges e etetnünk a madarakat vagy sem.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvívője szerint az az alapvetés, hogy nem szükséges etetni a vadon élő állatokat, így a madarakat sem.

Az ok, amiért mégis sokan megteszik, sokkal inkább az emberek saját szórakoztatására történik, és nem feltétlenül a legjobb megoldást nyújtja az állatok számára.

"Jelenleg hazánkban nem kell etetni a madarakat" - mondta el a szakember. Természetesen ettől még nem kell kötelezően megfosztani magunkat ettől az élménytől, csak arra kell vigyázzunk, mindezt hogyan tesszük.

A madaraknak Orbán Zoltán szerint ugyanis mindössze vízre és fekete napraforgóra van szükségük és az almából sem lehet gond, másnak viszont nincsen értelme, nagyobb kárt okozhatunk vele, mint hasznot.

Azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy a sokak által ismert cinkegolyó is rendkívül káros a környezetre nézve, feleslegesen termelünk vele műanyag hulladékot. Ha mindenképpen vásárolunk, akkor a műanyag csomagolás nélkülit részesítsük előnyben.

Amennyiben nincsen elegendő élelem a számukra, a költöző madarakhoz hasonlóan továbbköltöznek, nem kell féltenünk őket, feltalálják magukat.

címlapkép: iStock

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...