Ezt tanulja egy bölcsis, egy ovis és egy iskolás az otthoni főzésből

A konyha csatatérré változik, minden lisztben úszik, kiömlik, felborul, de okosabbak és ügyesebbek lesznek közben.

Gyerekekkel főzni egyáltalán nem könnyű, sőt, minden strapásabb, lassabb, koszosabb, sokkal jobban kell figyelni, szóval valóságos Buddhának kell lennie a szülőnek ahhoz, hogy belevágjon. Én mégis nagyon szeretek a gyerekekkel főzni, pedig a legkevésbé sem vagyok - még a meditatív gyakorlatok ellenére sem - nyugodt alkat.

Ennek az ellentmondásos jelenségnek több oka is van. Az egyik, hogy jó átadni a gyerekeknek azt, amit szeretünk csinálni. Lehet, hogy ez másnak a hegymászás, a barkácsolás vagy hangfalak szisztematikus szét-és összeszerelése, ez tulajdonképp mindegy is. A főzés azért különösen hasznos, mert amellett, hogy jó együtt töltött idő, csomót tanulhatnak belőle.

Suli a konyhában

Mivel pedig jelenleg a konyha az iskola is egyben, igyekszem a puszta szórakozáson és létfenntartáson túl az elméjét is csiszolni a gyerekeknek ezeken a folyamatokon keresztül. bár babakoruk óta gyakran kapcsolódnak be mellém, most erőteljesebben kontrollálom a folyamatokat. Általában maguktól jelentkeznek, ha mégsem, akkor megkérdezem, ki mit szeretne sütni, főzni, és a kívánságokat igyekszem teljesíteni, így sokkal motiváltabb lesz mindenki.

A bölcsis kever, az ovis darabol

Mindenki a korának megfelelő feladatot kapja, egyszerre csak egy segíthet, és újonnan bevezetett szabály, hogyha ő maga rendelte az ételt, nem hagyhat cserben a hozzávalók kikészítését követően, ahogyan azt azelőtt tette.

A bölcsis keverhet, szórhat, kenhet, esetenként nem ragacsos vagy vajas tésztákat gyúrhat, nyújthat is, salátát tépkedhet, de tűzhely közelébe nem mehet. Ezek a tevékenységek fejlesztik az idegrendszert, a finommotorikát, ügyesítik az ujjakat. Az ovis puhább alapanyagokat már darabolhat is, sőt, reszelhet, hámozhat és a tűzhely mellett kevergethet.

A legjobban persze az óriási káosszal járó tevékenységeket szeretik, a lisztszórást, a panírozást, a gyúrást és a szaggatást.

A kisiskolás tanul, miközben főz

Az iskolással viszont komoly szintet léptünk, itt már nem puszta homokozó a konyha, hanem környezetismeret, biológia, kémia óra egyben. Amikor megkérdezi, hogy miért teszünk kovászt a kenyérbe, de szódabikarbónát a palacsintába, majd a receptet olvasva azonnal áthúzza a margarint, és vajat javasol helyette, akkor már úgy tűnik, ért is valamit a dolgok lényegéből. De közben is sokat tanul a mértékegységekről, arról, melyik alapanyag milyen célt szolgál, a tojás összeköt, a só ízesít, mit eszünk a vitaminért, mit az energiáért és így tovább.

Ne olvassa, csinálja!

Az irányított közös főzések során rájöttem arra is, hogy hiába nézi végig ezredszer a paprikás krumpli vagy a palacsinta elkészítését, nem fogja tudni, hogyan kell csinálni, ha nem ő maga végzi el a lépéseket. Így most a csaknem kilenc évessel olyan ételeket csinálunk, amiknek kulcslépéseit ő maga végzi el a saját kezeivel. Nem csak ügyesebb lesz, de jobban kezdi megbecsülni az én munkámat is, de rácsodálkozik azokra a jelenségekre, hogy a krumpli kemény, ha meghámozzuk, majd forró vízben megpuhul, a hagyma csíp nyersen, de édes lesz párolva. Az olyan eszméletlen csodák, mint a tojás sárgája és az olaj majonézzé alakulása vagy a kelt tészta duzzadása egészen lenyűgözőek.

Olyanokat, amiket szeret, de a lehető legegyszerűbbek - ez szerencsére egybe is esik.

A húsvéti szünetben a következő ételeket tanulja majd meg egyedül elkészíteni:

  • Töltött tojás

  • Kókuszgolyó

Maradékmentő kókuszgolyó

Ki ne szeretné a kókuszgolyót? Gyermekkorunk nagy kedvence, aminek a közepéből mindig kipiszkáltuk a meggybefőttet. Ez a recept igazából úgy készült hogy benéztünk a spájzba, (a ...

  • Kuglóf

Narancsos-kardamomos kuglóf

Már régóta tervezgettem, hogy kuglófot akarok sütni, csak nem volt hozzá sütőformám. Majd gyanútlanul vásároltam az esti vacsorához a boltban, ahol hirtelen a megláttam egy egész ...

  • Pogácsa

  • Francia saláta

Franciasaláta házi majonézzel

Pofonegyszerű saláta, ami valójában az orosz Olivier, más néven orosz hússalátából nőtte ki magát. Házi majonézzel az igazi, és ezzel a robotgépes módszerrel még gyors is!

  • Maradékmentő quiche

Maradékmentő quiche húsvétra

Szerintem nem csak nálunk maradt meg sok finomság húsvét után. Hogy semmi ne vesszen kárba, összedobtunk egy nagyszerű sós pitét, amit szinte bármely napszakban fogyaszthatunk: reggelire, ...

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...