Ezt a karantén alatt szerzett 3 étkezési szokásod most se hagyd el

Valószínűleg még akkor is egészségesebben ettél a kijárási korlátozások alatt, ha nem gondolnád magadról.

A koronavírus miatti korlátozó intézkedések a mindennapjainkat is alaposan felforgatták: többet voltunk otthon, mást és máshogy ettünk, mert nem rohantunk egész nap, és nem volt lehetőségünk annyit máshol enni. Így biztos lehetsz benne, hogy még akkor is egészségesebbé vált az étkezésed, ha nem is gondolod. Lehet, hogy sokat nassoltál, vagy nem figyeltél annyira oda arra, mit eszel, de az alábbi három szokás, amiket biztos, hogy te is elsajátítottál, maradjon meg karantén után is.

via GIPHY

1. Főzz többet magadra, és ne rendelj annyit!

A korlátozások miatt hirtelen mindenki séffé változott, de legalább is biztos, hogy megsütött egy-két kovászos kenyeret unalmában. Ráadásul a kiszállítási idő is sokszorosára nyúlt szinte minden, még működő étteremben, így nagyon sokan szorultak rá arra, hogyelkezdjenek otthon főzni,még akkor is, ha korábban nem tették. Most már ugyan nyitva vannak a kifőzdék és az éttermek, de jobban teszed, ha továbbra is igyekszel magadra sütni-főzni, ez ugyanisegyrészt olcsóbb, másrészt környezetkímélőbb, harmadrészt pedig valószínűleg egészségesebb is,de legalább abban biztos lehetsz, hogy pontosan tudod, mi van az ételben, amit megeszel, hiszen te tetted bele. Kutatások bizonyítják, hogy ha többet jársz el otthonról enni, akkor több egészségtelen kaját eszel, és több alkoholt is iszol, egyik sem tesz túl jót az egészségednek.

Ha nem is szeretnél minden nap saját készítésű ételt enni, legalább felezd le az alkalmakat, amikor a karantén előtt étteremben vagy kifőzdében ettél, és így máris adsz egy kis löketet az egészségednek is.

Mézes-szójás csirke

A levesben főtt csirkehús tuningolására elég sok remek módszer van, de egy pikáns és szaftos mézes mázzal nem lőhetünk mellé. 

2. Friss alapanyagokból főzz!

A veszélyhelyzet kihirdetésével szinte azonnal eltűntek a polcokról a feldolgozott, egészségtelen élelmiszerek, és maradtak a friss termékek,a zöldségek, gyümölcsök, feldolgozatlan húsok. Ez szerencsére ahhoz vezetett, hogy előbb-utóbb valamilyen szinten mindenki rendes alapanyagokból kezdett el magának sütni-főzni, nem pedig csak bedobta a mikróba a félkész ételeket. Ez természetesen sokkal egészségesebb, ha kicsit időigényesebb is, mint az előre feldolgozott ételeket enni, ráadásultöbb lett a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk is.

A karantén után is érdemes megtartani ezt a jó szokásunkat: ha már rávetted magad, hogy nem jársz sokszor étterembe, akkor, ha főzöl, azt jó minőségű, teljesen természetes alapanyagokból tedd.

via GIPHY

3. Egyél kiegyensúlyozottabban napközben!

Egyre több a kutatás arra vonatkozóan, hogy nemcsak az számít, mit eszel, hanem az is, mikor: a kijárási korlátozások alatt volt ideje az embernek a reggelire, ebédre, vacsorára, kiegyensúlyozottan, szépen ütemezve evett mindenki. Nem alakult ki olyan helyzet, hogy elcsúsztunk a munkával, és nem volt időnk reggelizni, de az sem, hogy annyi dolgunk volt, hogy késő este fért csak bele a vacsora. Mivel otthon voltunk, mindenki akkor evett, amikor éhes volt.

A kijárási korlátozások feloldása után is priorizáld mindenképpen az étkezéseidet:

egyél bőséges reggelit felkelés után, a vacsorát pedig soha ne halaszd nagyon későre, mert az intenzív emésztés miatt rosszul aludhatsz tőle. Próbáld meg a napodat az étkezések köré szervezni, és ne fordítva, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy sokszor csúsztatnod kell a nem létfontosságú programokat azért, hogy enni tudj valami egészségeset.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...