Ezt főzik a világ nagymamái!

Egy olasz fotós, Gabirele Galimberti körbejárta a világot, és lefotózta, hogy a különböző országokban melyek azok a fogások, amelyekkel a nagyik imádott unokáikat kényeztetik.

A nagymamaság egyik legfontosabb velejárója a csodás koszt, amivel a szorgos ráncos kezek az unokák kedvében próbálnak járni. Így van ez mindenütt a világban, a nagyi főztje utánozhatatlan, legyen anya bármilyen ügyes szakács, azért a mama tudományához sosem fog felérni.
Nálunk talán a rántott csirke lenne az a tipikus étel, amelyet a nagyi készít a legeslegjobban a világon. De minden bizonnyal versenyben van még a zserbó, a pörkölt és a fenséges húsleves is. Lássuk, mit főznek a mamák Kenyában, Svédországban vagy éppen Haitin a családjuk örömére. Szerintetek Magyarországot milyen étel képviselhetné egy ilyen sorozatban?
Örményország: Tolma (szőlőlevélbe göngyölt marharolád)
Haiti: bárányhús kreolszószban
Thaiföld: Kai Yat Sai (töltött omlett)
Olaszország: mángoldos-ricottás ravioli marhahúsos raguval
Fülöp-szigetek: Kinunot (kókuszleves cápahússal)
Kajmán-szigetek: hondurasi leguán rizzsel és babbal
Libanon: Mjadara (rizses lencsekrém)
Malawi: Finkubala (hernyók paradicsomszószban)
Kína: Hui Guo Rou (kétszer főzött sertés zöldségekkel)
India: csirke vindaloo
Litvánia: hering krumplival és friss sajttal
Zanzibár: rizs, hal és zöldségek zöldmangó-szószban
Zimbabwe: Sadza (fehér kukoricakása mogyoróvajban főtt töklevéllel)
Brazília: Fejoada (húsos feketebabragu)
Algéria: csirkés-zöldséges kuszkusz
Svédország: Inkokt lax (posírozott hideg lazac zöldségekkel)
Törökország: Karniyarik (hússal és zöldségekkel töltött padlizsán)
Kanada: bölény az éjféli nap alatt
Bolívia: Queso Humacha (zöldséges-sajtos leves)
Marokkó: Bat Bot (serpenyőben sült berber kenyér)
Kenya: Mboga és Orgali (fehér kukoricakása zöldségekkel és kecskehússal)
Argentína: Asado Criollo (grillezett vegyes húsok)
Egyiptom: Kuoshry (tésztás-rizses pite hüvelyesekkel)
Etiópia: Enjera (vékony lepénykenyér) zöldségekkel és curryvel
Grúzia: Khinkali (sertés- és marhahússal töltött gombócok)
Izland: Kjotsúpa (zöldséges bárányleves)
Norvégia: Kjottsuppe (izlandi zöldséges bikahúsleves)
Spanyolország: Asadura de Cordero Lecca con Arroz (tejes bárányhús maradék rizzsel)
A 81 éves alaszkai Susann Soresen és a neves moose steak
A 62 éves marokkói Eija Bankach és a csirkés Tajine
A 62 éves Susana Vezzetti Buenos Airesből (Argentina) és az Empanada Criolla
Az 50 éves Melanie Hill az amerikai Utah-ból és a csokis Toffee Trifle
A 64 éves Ivonete Tortoretti Correa Sao Paulóból (Brazília) – rizs, farofa, bab és hús

Olvastad már?

Iskolai menzák ebédjei a világ körül

(via BoredPanda)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...