Ezt ették Obamáék az utolsó hivatalos vacsorájukon a Fehér Házban

Az Obama házaspár utolsó, a Fehér Házban elfogyasztott hivatalos vacsoráját a narancssárga Crocs papucsáról híres olasz szakács, Mario Batali készítette el.  

A Fehér Ház hivatalos vacsorái mindig fontos és különleges eseménynek számítanak Amerikában. Főleg akkor, ha az utolsó ilyen jellegű rendezvényről van szó, amit tavaly októberben tartott meg az ex-elnök, Barack Obama és felesége, Michelle Obama.

A washingtoni Fehér Házban rendezett utolsó, hivatalos vacsorájukra körülbelül 500 vendéget hívtak meg, akiket a ház előtti gyepen fogadtak, majd egy sátorban megterített vacsorára invitáltak.

Mivel az utolsó vacsorát a hivatalos látogatásra érkezett olasz miniszterelnök, Matteo Renzi tiszteletére rendezték, ezért a Fehér Házban gyakran megforduló (és narancssárga papucsával ikonikussá vált) sztárszakács, Mario Batali kapta meg a főzés jogát.

Az 56 éves amerikai séfet a világ 25 legirigyeltebb embere között is számon tartják, hiszen azon kívül, hogy neves szakács, aki több ízben is főzhetett az elnöki vacsorákon, olasz étteremlánc-tulajdonos (többek között New Yorkban, Las Vegasban, Los Angelesben, Bostonban, Szingapúrban, és Hong Kongban is éttermet vezet), számos televíziós konyhashow házigazdája, író, média személyiség, és olasz konyha elismert szakértője.

Mario Batali a Fehér Házban Obamáék utolsó hivatalos vacsoráját szervírozza

Na de lássuk, mivel állt elő Batali az utolsó hivatalos vacsorán a Fehér Házban:

Előétel

Ők voltak a Fehér Ház séfjei: Susan Morrison, Mario Batali (meghívott sztárszakács), és Cris Comerford
  • Édesburgonyás agnolotti vajjal és zsályával (ez egy cakkos szélű párnácskaformájú töltött tészta)
  • Kaliforniai bor: Patina Vermentino "Santa Ynez" 2015 (név, “termőhely”, évjárat)

Saláta (ez is egy fogás, itt a második)

  • Meleg sütőtök saláta endíviával és pecorinoval
  • Kaliforniai bor: Ragazzi Sangiovese "Napa" 2012

Főétel

  • Braciola szeletek (pármai sonkával és fenyőmagos-parmezános töltelékkel tekert vékony marhaszelet) torma gremolata-val (ez egy citromos-petrezselymes szórás, amit eredetileg az osso buccora szoktak tenni) és brokkoli rabé-val (ez egy molekuláris gasztrofejlesztés)
Ebből készítettek vegetáriánus változatot is
  • Kaliforniai bor : Ridge Vineyards Zinfandel "East Bench" 2014

Desszert

  • Zöldalmás Crostata (rácsos pite) kakukkfüves karamellel
  • “Ünnepeljük az őszi szüret ízeit” - mini írós olasz fagyivariációk, az alábbi ízekben:

- Csemegekukorica-krém és szeder kehely

  • Konkord (kék) szőlő étcsoki levelekkel
  • Narancs- és fügeszeletek
  • Áfonyás sütőtöktorta
  • Tiramisu

Batali egyébként olyannyira kedvelte az Obama házaspárt, hogy búcsúztatójuk után egy közös, az utolsó vacsorán készült fotóját is posztolta az Instagramon, ami alá egy egész Amerika számára megható üzenetben fejezte ki háláját, hogy személyesen is ismerhette őket, főzhetett nekik, végül pedig "sok szerencsét és sok finom spagettit" kívánt nekik a jövőben is.

Zöldalmás Crostata (rácsos pite) kakukkfüves karamellel

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

(via Eater)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...