Ezt ette Kolumbusz legénysége az Újvilág felé hajózva

A spanyol hajók fedélzetén több bor fogyott, mint víz, és a lázongások sem voltak ritkák a száraz kenyéren tengődő, legyengült legénység körében. 

A hosszú, több hónapos útra induló felfedezők gyomra sokszor kongott az ürességtől, de bor mindig volt bőséggel a hajókon. Így étkeztek a spanyol hódítók a 15. században.

Tipp-Mix Kolumbusz módra

Mivel Kolumbusz úgy vágott neki Amerika meghódításának, hogy fogalma nem volt arról, pontosan mennyi ideig fog tartani az út, így csak tippelni tudott, amikor a 3 hajónyi, 88 fős legénység számára szükséges étel és ital mennyiséget megrendelte.

Ugyan azt belekalkulálta, hogy a tengeren jó eséllyel tudnak majd halászni, de azzal is tisztában volt, hogy a felfedezőknek a szokásos alap ellátmányon túl, vagyis a sózott hús-kétszersült-olívaolaj és bor négyesénél többre lesz szükségük, ha sikerrel akarják teljesíteni a küldetést.

Egy matróznak közel napi 4000 kalóriára volt szüksége, aminek nagy része szénhidrátból kellett álljon, hogy biztosítsa a szükséges energiát. A legénység egészsége és fittsége hatással volt a kedélyállapotukra, ugyanis, ha betegség ütötte fel a fejét, vagy ha éhesek és frusztráltak voltak a matrózok, lázongások is könnyebben törtek ki. Így Kolumbusz az uralkodóhoz intézett levelében az alap ellátmányon kívül más élelmiszereket is kért: ecetet, vizet, sajtot, mézet, fokhagymát, mandulát, csicseriborsót, babot, lencsét, sózott szardíniát, szárított tőkehalat, pácolt sertés- és marhahúst, mazsolát és rizst is tartalmazott a listája.

Halálos falánkság

A hosszú úton a legénység főleg hideg élelmen élt, de ha kikötöttek, vagy a tenger enyhébb hullámzása lehetővé tette, a hajószakácsok hordozható faszenes tűzhelyeken főztek a matrózoknak. A spanyol hódítók a legtöbbször kétszersültet ettek, mivel sokáig elállt, a szállításával sem volt gond, bár tény, vízbe mártva, felpuhulva, nem tartozott a legfejedelmibb ételek közé. Valóságos ünnepi lakomának számított, ha hüvelyes zöldségeket, olívaolajat és némi húst is tudtak a kétszersült mellé enni.

A hosszú úton kimerültek az élelmiszerkészletek, így amikor a felfedezők végre rátaláltak az Újvilágra, a legyengült legénység fürdőzött a kukorica, paradicsom, sütőtök, és a kakaó bab Kánaánban. A történet azonban sokak számára szomorú véget ért: a kiéhezett tengerészek közül sokan életüket veszítették, mivel gyomruk nem bírta a nagy lakomákat és a hirtelen megterhelést.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...