Ezt ette Kolumbusz legénysége az Újvilág felé hajózva

A spanyol hajók fedélzetén több bor fogyott, mint víz, és a lázongások sem voltak ritkák a száraz kenyéren tengődő, legyengült legénység körében. 

A hosszú, több hónapos útra induló felfedezők gyomra sokszor kongott az ürességtől, de bor mindig volt bőséggel a hajókon. Így étkeztek a spanyol hódítók a 15. században.

Tipp-Mix Kolumbusz módra

Mivel Kolumbusz úgy vágott neki Amerika meghódításának, hogy fogalma nem volt arról, pontosan mennyi ideig fog tartani az út, így csak tippelni tudott, amikor a 3 hajónyi, 88 fős legénység számára szükséges étel és ital mennyiséget megrendelte.

Ugyan azt belekalkulálta, hogy a tengeren jó eséllyel tudnak majd halászni, de azzal is tisztában volt, hogy a felfedezőknek a szokásos alap ellátmányon túl, vagyis a sózott hús-kétszersült-olívaolaj és bor négyesénél többre lesz szükségük, ha sikerrel akarják teljesíteni a küldetést.

Egy matróznak közel napi 4000 kalóriára volt szüksége, aminek nagy része szénhidrátból kellett álljon, hogy biztosítsa a szükséges energiát. A legénység egészsége és fittsége hatással volt a kedélyállapotukra, ugyanis, ha betegség ütötte fel a fejét, vagy ha éhesek és frusztráltak voltak a matrózok, lázongások is könnyebben törtek ki. Így Kolumbusz az uralkodóhoz intézett levelében az alap ellátmányon kívül más élelmiszereket is kért: ecetet, vizet, sajtot, mézet, fokhagymát, mandulát, csicseriborsót, babot, lencsét, sózott szardíniát, szárított tőkehalat, pácolt sertés- és marhahúst, mazsolát és rizst is tartalmazott a listája.

Halálos falánkság

A hosszú úton a legénység főleg hideg élelmen élt, de ha kikötöttek, vagy a tenger enyhébb hullámzása lehetővé tette, a hajószakácsok hordozható faszenes tűzhelyeken főztek a matrózoknak. A spanyol hódítók a legtöbbször kétszersültet ettek, mivel sokáig elállt, a szállításával sem volt gond, bár tény, vízbe mártva, felpuhulva, nem tartozott a legfejedelmibb ételek közé. Valóságos ünnepi lakomának számított, ha hüvelyes zöldségeket, olívaolajat és némi húst is tudtak a kétszersült mellé enni.

A hosszú úton kimerültek az élelmiszerkészletek, így amikor a felfedezők végre rátaláltak az Újvilágra, a legyengült legénység fürdőzött a kukorica, paradicsom, sütőtök, és a kakaó bab Kánaánban. A történet azonban sokak számára szomorú véget ért: a kiéhezett tengerészek közül sokan életüket veszítették, mivel gyomruk nem bírta a nagy lakomákat és a hirtelen megterhelést.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek