A hosszú, több hónapos útra induló felfedezők gyomra sokszor kongott az ürességtől, de bor mindig volt bőséggel a hajókon. Így étkeztek a spanyol hódítók a 15. században.
Tipp-Mix Kolumbusz módra
Mivel Kolumbusz úgy vágott neki Amerika meghódításának, hogy fogalma nem volt arról, pontosan mennyi ideig fog tartani az út, így csak tippelni tudott, amikor a 3 hajónyi, 88 fős legénység számára szükséges étel és ital mennyiséget megrendelte.
Ugyan azt belekalkulálta, hogy a tengeren jó eséllyel tudnak majd halászni, de azzal is tisztában volt, hogy a felfedezőknek a szokásos alap ellátmányon túl, vagyis a sózott hús-kétszersült-olívaolaj és bor négyesénél többre lesz szükségük, ha sikerrel akarják teljesíteni a küldetést.
Egy matróznak közel napi 4000 kalóriára volt szüksége, aminek nagy része szénhidrátból kellett álljon, hogy biztosítsa a szükséges energiát. A legénység egészsége és fittsége hatással volt a kedélyállapotukra, ugyanis, ha betegség ütötte fel a fejét, vagy ha éhesek és frusztráltak voltak a matrózok, lázongások is könnyebben törtek ki. Így Kolumbusz az uralkodóhoz intézett levelében az alap ellátmányon kívül más élelmiszereket is kért: ecetet, vizet, sajtot, mézet, fokhagymát, mandulát, csicseriborsót, babot, lencsét, sózott szardíniát, szárított tőkehalat, pácolt sertés- és marhahúst, mazsolát és rizst is tartalmazott a listája.
Halálos falánkság
A hosszú úton a legénység főleg hideg élelmen élt, de ha kikötöttek, vagy a tenger enyhébb hullámzása lehetővé tette, a hajószakácsok hordozható faszenes tűzhelyeken főztek a matrózoknak. A spanyol hódítók a legtöbbször kétszersültet ettek, mivel sokáig elállt, a szállításával sem volt gond, bár tény, vízbe mártva, felpuhulva, nem tartozott a legfejedelmibb ételek közé. Valóságos ünnepi lakomának számított, ha hüvelyes zöldségeket, olívaolajat és némi húst is tudtak a kétszersült mellé enni.
A hosszú úton kimerültek az élelmiszerkészletek, így amikor a felfedezők végre rátaláltak az Újvilágra, a legyengült legénység fürdőzött a kukorica, paradicsom, sütőtök, és a kakaó bab Kánaánban. A történet azonban sokak számára szomorú véget ért: a kiéhezett tengerészek közül sokan életüket veszítették, mivel gyomruk nem bírta a nagy lakomákat és a hirtelen megterhelést.
Ezeket olvastad már?
Gyerekkori nyarak ízei - Ezeket ettük 40 éve a tikkasztó...
Emlékszel mennyire szerettük a tojásos nokedlit friss zöldsalátával és a behűtött egresmártást? Neked mi a kedvenc nyári ételed gyerekkorodból?
Petrás Gabriella3 retró reggeli gyerekkorunkból – Te melyiket etted?
Bundás kenyér, fokhagymás pirítós és tejbe áztatott kenyér – így indítottuk a reggeleket 40 éve.
Petrás Gabriella3 konyhai eszköz a ’80-as évekből, amit te is használtál
A kukta, a tarkedlisütő és kézi habverő a rendszerváltás előtti konyhák elmaradhatatlan kellékei voltak. A régi kuktákban még ma is finom húslevest készíthetünk.
Petrás GabriellaÉtelek, amiknek te is a rabja voltál - diákkorunk ízőrzői
Mesesajt, különleges vagdalthús és camping sajt – gyerekkori emlékeink őrzői.
Petrás Gabriella