Ezt eszik a rabok a világ börtöneiben

Minden országban szabályozzák, mit ehetnek az elítéltek a börtönökben. Most megmutatjuk, mi a menü a világ különböző pontjain.

Magyarországon a jelenlegi szabályok szerint a fogvatartottak részére legalább napi háromszori étkezést kell biztosítani, amiből az egyiknek minden esetben meleg ételnek kell lennie. Továbbá figyelembe kell venni az általuk végzett munka jellegét, az egészségi állapotukat, az életkorukat és a gyakorolt vallásukat, amennyiben az korlátozásokat jelent a felhasználható alapanyagokat tekintve.

De mi a helyzet a világ többi országában?

Japán

A Japánhoz tartozó Hokkaido szigeti börtönben az étkező nyilvános, így nem csak a rabok étkeznek itt. A Bangaichi Shokudo étkezde menüje legtöbbször grillezett savanyú halból, rizsből, misolevesből és kétféle salátából áll.

Mexikó

A mexikói börtönben igazán meglepő szabályt hoztak, ugyanis szombaton, vasárnap, kedden és csütörtökön a rabok a szeretteik által behozott ételeket fogyaszthatják. Általában csirkeragut, rizst, szószokat, gabonaféléket és tojást visznek be a családtagok.

Thai currys csirkeragu

Csempésszetek egy kis izgalmat és melegséget a konyhába ezzel a pikáns thai kókusztejszínes, currys raguval. Csirkemell helyett sovány sertéshússal, pulykamellel vagy hús nélkül is ...

Anglia

A birminghami börtönben a rabok reggelire teát, gabonapelyhet vagy zabkását kapnak, ebédre egy szendvicsetlevessel vagy salátával, vacsorára pedig változóan csirkehúst, curryt vagy húsos pitét.

Norvégia

A Norvégiában található Bastoy börtönben elsősorban a foglyok rehabilitációja a cél, nem pedig a büntetés. A hely inkább hasonlít egy kis faluhoz, mint egy börtönhöz. A rabok itt szabadon járkálhatnak, dolgozhatnak, a helyi élelmiszerboltokban pedig vásárolhatnak maguknak élelmiszert, hogy abból főzzenek.

Amerika

A Pennsylvaniai börtönben a rabok leginkább vegyes zöldséget, salátát, kukoricát, corn dogot kapnak ebédre, desszertnek pedig vaníliás tortát.

Thaiföld

A bangkoki börtön menüjéről azért tudunk sokat, mert egyszer egy ausztrál író, Harry Nicolaides hat hónapot raboskodott ott. A férfi leírta, hogy a rabok valamilyen bizarr levesért álltak sorban ebédért, amit ő nem evett meg, miután látta, hogy a környékbeli macskák kihányták.

Libanon

Libanonban található a Közel-Kelet egyik legnagyobb börtöne, ahol a rabok többnyire egy tányér humuszt és naan kenyeret kapnak ebédre. Ez valószínűleg azért lehet, mert 2017 óta az intézmény 300 százalékos kihasználtsággal működik, és csak erre van keret.

Naan kenyér

Az indiai konyha egyik sztárját, a naan kenyeret házilag is nagyon könnyen elkészíthetjük. Ráadásul nem csak indiai fogásokhoz, hanem bármilyen szaftos-tunkolós ételhez jól passzol, de ...

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Pikáns céklás humusz

Az egyik legegészségesebb és leggyorsabban elkészíthető kence a humusz, így nem véletlenül sokak kedvence. Ehetjük a reggeli szendvicsünk mellé, vagy tízóraira zöldségekkel - ezt a ...

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...