Nemcsak a dánok, hanem számos más nemzet konyhája épül arra az elvre, hogy ebédre valamilyen könnyűt, hideget, de táplálót fogyasztanak, és csak este esznek meleg, főtt ételt. Tradicionális és persze gyakorlati okai vannak annak, hogy miért alakult így az étkezési kultúra számos országban, mi most a sokszor „a világ legboldogabb nemzeteként” aposztrofált dánok ebédelési szokásait mutatjuk be.
Tipikus dán 'Smorrebrod'szendvicsek:
A Smorrebrod, azaz a szendvicsből készült finomságok és a szendvicsevés szokásának összefoglaló neve eredetileg azt jelenti, hogy vajas kenyér, ám ennél jóval többként, a dán étkezési kultúra egyik legfontosabb alappilléreként tekinthetünk a Smorrebrodra.
A gyakorlatilag bármivel megpakolt kenyérszeletek fogyasztásának egyrészt szigorúan meghatározott szabályai vannak – nem mindegy, hogy mit mivel, mikor és milyen alkalomból eszünk – , másrészt a dánok hétköznapjaiba beépült hagyományról van szó, amelynek előírásait az egyszerű hétköznapokban nem veszik annyira véresen komolyan: arról van szó, hogy könnyen összedobható és egészséges, rozskenyérre pakolt finomságok kerülnek az asztalra ebédidőben. Ez olyannyira általános szokás, hogy a gyerekek már a bölcsődében is így étkeznek, azaz nem kapnak meleg ebédet.
A Smorrebrod hagyománya
A szendvicsevés hagyománya egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor az ételt tányér helyett vastag deszkákon vagy kenyérszeleteken tálalták. Mivel a kenyér magába szívta az ételek szószait és zamatait, az étkezés legízletesebb hozzávalójaként hamar a menü részévé vált. A dán Smorrebrod szokása a 19. századi iparosodás korára terjedt el, amikor a gyári munkások egyszerűen nem tudtak már hazajutni ebédelni, így szendvicset vittek magukkal. Ez legtöbbször valamilyen sötét rozskenyér volt, megkenve vajjal vagy más állati zsiradékkal, közte hideg húsfélével, füstölt hallal, vagy a vacsora bármilyen maradékával.
Semmi se megy kárba!
A szokás pedig hamar elterjedt az egész társadalomban. A dánok híresen egyszerűségre törekvő, pazarlást kerülő mentalitása itt is megmutatkozik: máig bevett gyakorlat, hogy a vacsoráról megmaradt sült húst és zöldségeket, mártásokat a másnapi szendvicsen használják fel.
Így szendvicsezünk mi
A lehetőségek száma szinte végtelen, szárnyaljon nyugodtan a fantáziánk, és készítsünk ebédre szendvicset! Éhesek garantáltan nem maradunk. A megvajazott rozskenyérre kerülhet füstölt hal, tojás, hideg sült hús, grillcsirke, de tehetünk rá majonézes tojássalátát, krumplisalátát, céklás salátát , sajtokat gyümölcsökkel, avokádót és avokádókrémet, (ton)halkrémet, házi májpástétomot, padlizsánkrémet, lekvárokat, mogyoróvajat és hummust is.
Két-három, finomságokkal gazdagon megpakolt rozskenyérszelet egyszerre gyors, laktató, egészséges és finom ebéd lehet egy nyári hétköznapon.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Így lesz laktató és tápláló étel egy tál salátából
Attól még, hogy salátának nevezzük, nem kell, hogy kopogjanak a szemeink, miután megettük.
adminEzt a 6 alapanyagot használom legtöbbször az IR-étrendemben
Mi az, ami IR-diétásként mindig legyen otthon? Fél siker, ha ezekből tartasz otthon egy keveset, pláne, ha percek alatt össze is dobsz belőlük valamit.
Országh KittiHány órakor van az ideális reggeli és ebéd? A kutatók...
Most végre megtudhatod, mi elvileg az ideális időpont a különböző étkezésekre.
adminInzulinrezisztensként ezekkel a kajákkal nem költök többet heti 8 ezernél
Inzulinrezisztenseknek szánt diétát nem is olyan bonyolult követni, ha pár, addig megszokott alapanyagot lecserélsz. Elárulom, én hogy csinálom.
Országh Kitticímlapfotó: Getty