Ezt a dolgot eddig biztos nem tudtad a kapszulás kávéról

Sokan megvetik a kapszulás kávék vásárlását, mivel a közhiedelem szerint a fémcsomagolásba burkolt kiporciózott kávék szennyezik a környezetet. 

A valóságban azonban közel sem annyira káros a környezetre a kávékapszulák használata, csupán a megfelelő módon kell bánni velük - olvasható a hvg.hu cikkében.

Egy svéd kutatás szerint a filteres kávék például sokkal veszélyesebbek lehetnek ökológiai szempontból már csak azért is, mert egy csésze kávé elkészítéséhez több kávé előállításához van szükség (nagyjából 7 gramm), mint egy adag kapszulás feketéhez (ez kb. 5,7 gramm).

Az angliai University of Bath vegyészmérnök professzora, Alf Hill az elmúlt években végigkísérte a kávé előállításának teljes folyamatát. Kutatása során arra jutott, hogy a kávéfogyasztás és előállítás során az instant kávé a legártalmatlanabb, ezután következnek a kapszulás kávék, és csak harmadik helyen végeztek a szűrős/csepegtetős kávék.

Ez is érdekes! - Kotyogós és presszókávé - amikor még a közértben daráltuk a kávét!

A kapszulás kávékat a köztudatban a fém borítás miatt ítéljük el, pedig valójában egy teljesen fenntartható előállítási és hulladékgyűjtési folyamatról van szó. Tény, hogy a kapszulák használatával rengeteg hulladék keletkezik, ezt a problémát viszont a gyártók igyekeznek minél egyszerűbben és hatékonyabban orvosolni: a műanyag tárolók helyett létezik már komposztálható kapszula is, amely néhány hét alatt képes teljesen lebomlani a komposztban, az alumíniumból készült tárolókat pedig újrahasznosítják a cégek, nekünk csupán az összegyűlt kapszulákat kell visszavinnünk a gyűjtőpontokba.

A kutatók szerint azonban nem szabad minden megállapítást tényként kezelni. Ha például a filteres kávékat nem a fél bolygó megkerülésével szállítanák a célországba, és fel lehetne mérni, hogy pontosan mennyi energiát kell felhasználni a különböző kávék előállításához, könnyen lehet, hogy a mérleg átbillenne a filteres kávé javára. Amíg viszont a filteres kávét több ország érintésével juttatják el a célországba, és amíg az elhasznált kapszulás kávékat képesek újrahasznosítani a gyárak, addig valószínűleg tényleg megéri a kiporciózott, kapszulás változatot vásárolni.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via hvg.hu

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...