Ezt a dolgot eddig biztos nem tudtad a kapszulás kávéról

Sokan megvetik a kapszulás kávék vásárlását, mivel a közhiedelem szerint a fémcsomagolásba burkolt kiporciózott kávék szennyezik a környezetet. 

A valóságban azonban közel sem annyira káros a környezetre a kávékapszulák használata, csupán a megfelelő módon kell bánni velük - olvasható a hvg.hu cikkében.

Egy svéd kutatás szerint a filteres kávék például sokkal veszélyesebbek lehetnek ökológiai szempontból már csak azért is, mert egy csésze kávé elkészítéséhez több kávé előállításához van szükség (nagyjából 7 gramm), mint egy adag kapszulás feketéhez (ez kb. 5,7 gramm).

Az angliai University of Bath vegyészmérnök professzora, Alf Hill az elmúlt években végigkísérte a kávé előállításának teljes folyamatát. Kutatása során arra jutott, hogy a kávéfogyasztás és előállítás során az instant kávé a legártalmatlanabb, ezután következnek a kapszulás kávék, és csak harmadik helyen végeztek a szűrős/csepegtetős kávék.

Ez is érdekes! - Kotyogós és presszókávé - amikor még a közértben daráltuk a kávét!

A kapszulás kávékat a köztudatban a fém borítás miatt ítéljük el, pedig valójában egy teljesen fenntartható előállítási és hulladékgyűjtési folyamatról van szó. Tény, hogy a kapszulák használatával rengeteg hulladék keletkezik, ezt a problémát viszont a gyártók igyekeznek minél egyszerűbben és hatékonyabban orvosolni: a műanyag tárolók helyett létezik már komposztálható kapszula is, amely néhány hét alatt képes teljesen lebomlani a komposztban, az alumíniumból készült tárolókat pedig újrahasznosítják a cégek, nekünk csupán az összegyűlt kapszulákat kell visszavinnünk a gyűjtőpontokba.

A kutatók szerint azonban nem szabad minden megállapítást tényként kezelni. Ha például a filteres kávékat nem a fél bolygó megkerülésével szállítanák a célországba, és fel lehetne mérni, hogy pontosan mennyi energiát kell felhasználni a különböző kávék előállításához, könnyen lehet, hogy a mérleg átbillenne a filteres kávé javára. Amíg viszont a filteres kávét több ország érintésével juttatják el a célországba, és amíg az elhasznált kapszulás kávékat képesek újrahasznosítani a gyárak, addig valószínűleg tényleg megéri a kiporciózott, kapszulás változatot vásárolni.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via hvg.hu

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...