Ezt az 5 dolgot csináld idén másképp a konyhában

Megtanulok kenyeret sütni. Előre tervezek. Rendbevágom a konyhát. Újakat főzök. Meghívom a barátaimat - 5 ígéret 2015-re, melyet tényleg megéri betartani.

1. Konyhai szanálás

Új év kezdődött - takaríts ki. Nincs több halogatás, eltelt egy év, végighúztuk a karácsonyi sütés-főzést a konyhában, valószínűleg a hűtő ajtajának legalsó szegletén is találunk majonézes krumplit. Sikálj, súrolj, hadd ragyogjon. És ami még fontosabb: szanálj, szortírozz. Csak azt hagyd kéznél, amit tényleg használsz. A vendégeknek szánt ét- és pohárkészletet, a 43 bögre felét és a kicsorbult 30 éves vajkenő késeket suvaszd el, (vagy, félve írom le: dobd ki). Válj meg a tetőhagyott műanyag dobozoktól – mert ugye így semmi értelmük, és kukázd ki a rég lejárt fűszereket, a spájzban rohadó felhalmozott krumplit, avas lisztet és zacskós babot is. Olyan jó érzés lesz.

2. Őrülj meg egy új tájegység konyhájáért - viszlát, komfortzóna!

Én tudom, hogy a rántott hús-rakott krumpli-grenadírmars tengelynél biztonságosabb kevés van, de ne legyél csőlátású - nyiss az új felé. Határozd el, hogy idén mondjuk a francia konyha lesz terítéken. Vagy esetleg a thai ételekre repülsz rá. Jöhetnek persze a japánok is, az olaszokkal meg pláne nem nyúlsz félre. Szerezz be egy kezdőknek való szakácskönyvet a kiválasztott új kedvencről, ismerkedj a sajátosságokkal, az alapanyagokkal, az ottani fűszerekkel - szerezd be, ami szükséges. (Nem, ez nem feltétlen drágább, mint az eddigi magyaros koszt lefőzése.) Plusz adalék: megismersz egy új kultúrát, annak szokásait, ételeit, esetleg nyelvét (főleg, ha utánaolvasol). Rá fogsz érezni a változatosságra és a totálisan új ízekre.

Vietnámi tavaszi tekercs

Télen-nyáron tökéletes és egészséges alternatíva szendvics helyett. A felsorolt hozzávalók abszolút variálhatók! A tekercsek főételként 5 emberre elegendőek.

Kreol jambalaya

Már régóta ki szerettem volna próbálni a spanyol paella kreol vagy cajun párját, a jambalayát. Ezt andouille kolbásszal készítik. Andouille: eredetileg egy francia füstölt ...

3. Idén elsajátítasz egy rég vágyott konyhai technikát - megígéred?

Lejárt az idő, 2015 van - idén tessék megtanulni végre egy olyan dolgot, ami régóta terv. Egy cél elég. Például süss igazi kenyeret. Vagy olasz pizzát. Vagy legyen a cél a tökéletes kelt tészta, réteslap, esetleg bagel. Talán a halpucolás. Vagy a csirkebontás. Kezdőknek a hagymavágás is megteszi. Gondoljunk csak Julia Childra a Julie és Juliaban, mennyi hagymát aprított fel, míg profi lett – minden séf így kezdi. Gyakorol, gyakorol, gyakorol.

Áfonyás bagel

Évek óta készülök arra, hogy megsüssem az első saját bagelem. Mivel már nem is olyan nehéz itthon hozzájutni megfelelő minőségű bagelhez, úgy döntöttem, hogy nem egy alapreceptet ...

Rozskovászos sörös kenyér

Olyan régen készítettem kovászos kenyeret, hogy szinte szégyenlem magam. Nem túl szerencsés ilyen csúnya, hideg időben kovászos kenyér sütésének kezdeni, de a rozskovászom nagyon ...

4. Előretervezel, előrefőzöl

Ezt tuti utáljátok már most, pedig annyira fontos - lenne, én se bírom sose betartani, de most nagyon bólogatok. Ha főzünk, gondoljuk át, hogy kinek-mennyi időre főzünk. Hétköznap kevés az idő, így sóhajts egy nagyot, tegyél be zenét, nyiss egy bort, és állj neki hétvégén, nagyobb mennyiségben, előre dolgozva. Gyerek van? Fogd be őt is, vagy addig ültesd apa ölébe. Ha egyedül élsz, porciózd a lefőzött kaját egyadagos edényekbe, és be a mélyhűtőbe. Ha lehet, többfélét főzz, hogy ne 5 napig edd majd a lecsót. Ha nincs módod rá, hogy a melóban meleget egyél, és spórolni is szeretnél, használd fel a maradékokat: sült húsból, rántott/sült csirkéből szelhetsz egy dögös szendvicsbevalót, vagy mehet a cézár salátába, a hétvégi grillezett sajt meg a vegáknak. Ne dobj ki ételt, ha teheted!

5. Vezess be saját hagyományt! - Spagettieste, Gagyimozidélután

Itt a Facebook és társai, szervezd össze a rég nem látott haverokat, és családoddal, pasiddal, vagy ha egyedül élsz, akkor csak te magad vezesd be, hogy mondjuk minden 2. pénteken te/ti főztök nekik, ők pedig hozzák a bort, a salátát, a sütit, a kólát. Legyen valami tematika: Spagettipéntek vagy Gagyi Horrorfilmszombat. Bármi. A lényeg, hogy együtt legyetek, ne ilyenkor gyere elő a fenyőmagszóratos libamájszufléval, legyen egyszerű és közkedvelt, amit főzöl. Imádni fogod, meg ők is.

(via seriouseats)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...