Ezért vegyél ki szabadnapot inkább, ha előző nap felöntöttél a garatra

Az alkoholfogyasztás utóhatásai akár napokig is eltarthatnak. Ha fontos dolgod van a következő nap, semmiképp ne önts fel a garatra!

Másnaposan bármilyen produktív dolgot művelni felér egy öngyilkossággal, mégis, néha rákényszerül az ember, hogy ilyenkor is dolgozzon, vezessen, vagy zártkörűt írjon. A Bath-i Egyetem kutatói szerint egyáltalán nem jó ötlet ilyenkor bármi felelősségteljes dolognak nekiállni, mert a szervezeted még akkor is érzi az alkohol hatásait, ha a véralkoholszinted már nulla.

A kutatók korábbi kutatási eredményeket elemeztek, és kiderítették, hogy akkor is van még kognitív károsodás, amikor az alkohol már régen nincs benne az ember szervezetében. Így akár napokig is eltarthat az az állapot, amikor sokkal szétszórtabb és fáradtabb vagy, mint egyébként.

via GIPHY

Ha a véralkoholszinted már a nullához közelít, vagy el is éri azt, még mindig tapasztalható figyelemzavar, a rövid- és hosszútávú memória romlása, koordinációs zavar és a reakcióidő megnövekedése is. Ez persze akkor nem jelent különösebb bajt, ha otthon tudod tölteni a következő 24-48 órát, de ha dolgoznod kell, esetleg vezetni készülsz, már nem olyan jó ötlet előtte felönteni a garatra.

via GIPHY

Az alkohol jellemzően 12 óra alatt ürül ki a vérből, a negatív hatásai viszont még sokkal később is érezhetők. A kutatók szerint ennek két oka lehet: az egyik, hogy a testünk enzimek segítségével bontja le az alkoholt a mérgező anyagokra, amiktől aztán berúgunk és másnaposak is leszünk. Ezen anyagok egyike az acetaldehid, ami, ahogy korábbi kutatások már bebizonyították, produkálhatja az alkohol tüneteit a testedben még jóval azután is, hogy megittad. A másik ok abban keresendő, hogy az alkoholtól romlik az alvásminőséged, és így a koncentrációs készséged is.

via GIPHY

Aztán ott van még az a sok jóság, ami a másnapossággal együtt jár: a dehidratáció, a gyulladások a szervezetben, és a gyomorirritáció. Sőt, az is kiderült már, hogy a másnaposság a hangulatot is befolyásolja, és, bármilyen furcsa is, gazdasági kiesést is okoz, hiszen a dolgozók nem érnek be időben a munkahelyükre, vagy egész nap használhatatlanok - ez akár milliós tételeket is jelenthet a vállalatoknak.

Persze nem azt mondom, hogy soha ne igyál, ha jólesik, csak talán nem akkor kellene berúgni, ha másnap teljesítened kell az életed valamely fontos területén - ilyenkor érdemes inkább megállni egy pohárnál.

Ezeket olvastad már?

via Addiction Review

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...