Ezért tűnik el nemsokára a polcokról a magyarok kedvenc gyümölcse

Nagy a baj, Kolumbiában már nemzeti vészhelyzet áll fenn - halálos gombafaj fenyegeti az ország (és a világ egyik) legfontosabb gyümölcsét, sanszos, hogy teljesen kihal majd.

Szereted a banánt? Akkor élvezd ki, mert lehet, hogy lassan végéhez közeleg az emberiség banánkészlete, köszönhetően egy veszélyes gombafajnak. A legfőbb megoldás a génmódosított banán lenne, de ez ellen a legtöbben egyelőre tiltakoznak - írja az Index.

Receptek banánnal:

Banános kevert

Ahogy láttam, nem kevés ehhez hasonló banános-kevergetős recept van az oldalon - úgyhogy most én is beküldöm az enyémet. :-) Nagyon egyszerű süti, kezdők is bátran próbálják ki!

A világ banántermésének legnagyobb részét az úgynevezett Cavendish banán adja Kolumbiából - most azonban egy olyan gombafaj, a TR4 (Tropical Race 4) támadta meg, ami ellen nincs ismert védekezés, hacsak nem térnek át a génmódosításra.

A fertőzött növények

A kórokozó olyan agresszív, hogy pár hónap alatt képes kiirtani teljes ültetvényeket, ezért a kolumbiai hatóság vészhelyzetet hirdetett. Érthető, hiszen nagyrészt banánexportból élnek.

Sajnos, mikor már látható jelei vannak a növényeken, késő - az ismert gombaölők és biológiai védekezési módszerek ekkorra már hatástalanok a TR 4 gomba ellen.

A banán eleinte világszerte irtózatosan megdrágul, majd fokozatosan eltűnik.

A Cavendish-banán az, amit ma az emberiség banánként ismer - most végveszélyben van!

2 megoldás maradt:

  1. A közhangulat és a döntéshozók is felhagynak a GMO-ellenességgel (főleg, hogy a WHO szerint is biztonságosak a génmódosított élelmiszerek), és bevállaljákazt a génmódosított Cavendish-banánfajt, amit egy évtizedig kísérletezett ki egy ausztrál tudós, és ellenáll a gombának
  2. Azemberek áttérnek egy teljesenmás ízű, külalakú banánfajra, mert legalább 1500-féle létezik(a Cavendisht pedig elfelejtik, hiába az az,amit a világ ma banánként ismer)

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...