Ezért sülhet el jól, ha véletlenül egy csipet sót hintesz a kávédba

Te megkóstolnád a sós kávét, vagy már a gondolatától is rosszul vagy? Nem tűnik biztatónak, pedig van benne lehetőség: akár cukorhelyettesítőként is működik a trükk.

A 'mindent megsózunk' őrületnek már lassan történelme van, az elmúlt évtizedben az egekbe szállt a népszerűsége:

  • sós karamella,
  • sós csoki és fagyi,

hogy csak egy pár változatát említsük. Most pedig itt ez a rügyeit bontogató új gasztroszokás:

a sós kávé.

A sütireceptekben már megszoktuk, hogy mindenhez adunk egy csipet sót, ami kiemeli az amúgy is édes alkotóelemek édes ízét. De a kávéba másként hat a só.

  • ASerious Eats szerint a sózás segít a túlpörkölt kávé kellemetlen keserű ízének elfedésében.
  • Alton Brown egyik Food Networkön megjelent sós kávé receptjének az elég kínos “Férfi kávé” nevet adta.
  • És a Bustle-on is megjelent egy írás az élményről, amikor asztali sót kevertek egy bögre kávéba.

De most jön a lényeg, ha nem akarsz felesleg cukrot tenni a keserű feketédbe!

Chris Jung, a Modernist Cuisine gasztroírója egy érdekes tesztről mesél, amely annyira nagyszerű, amennyire egyszerű. Trükkje abból áll, hogy

a kávé keserűségét csupán egy csipetnyi sóval semlegesíti, de éppen csak annyira, hogy a só íze észrevétlen maradjon.

  • Kémikusok által sem bizonyított az agyunkban lejátszódó folyamat, de úgy tűnik, hogy a só lecsökkenti szervezetünkben a keserű íz érzetét.
  • Érdekes például megfigyelni - amit akár otthon is kipróbálhatsz- ha tonikba vagy kávéba sót szórsz, meglepő módon édesebb lesz. Ennek az az oka, hogy a sózatlan tonikban a kinin keserű íze elnyomja az ital amúgy nagyon édes ízét.
  • Mivel a só semlegesíti a keserűt, ezért az édes ízt érezzük erősebben. Minél több só kerül a keserű italodba,annál édesebb lesz, egészen addig, ameddig a só el nem uralkodik rajta és már csak ezt érezzük.
  • Tehát ha óvatosan bánunk vele, akkor a só kiválóan semlegesíti a kávé kesernyés ízét, amivel már akár magában is fogyasztható lesz, cukor hozzáadása nélkül.

Ezeket olvastad már?

Jé, erre is jó a kávé?

Kávé. Frissen őrölve. Frissen főzve! 100-ból 99 embernek erre könny gyűlik a szemébe, ha megérzi, megtorpan, nyáltermelése beindul, és meg sem áll az első csészéig.

Brecz Judit

Kis kávétörténelem

Hogyan jutott a kávé Etiópiából Arábiába, majd holland, francia és spanyol kézre? Néhány izgalmas állomáspontját megosztjuk veletek. Aki nem hiszi, járjon utána! (x)

Nosalty
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...