A 'mindent megsózunk' őrületnek már lassan történelme van, az elmúlt évtizedben az egekbe szállt a népszerűsége:
- sós karamella,
- sós csoki és fagyi,
hogy csak egy pár változatát említsük. Most pedig itt ez a rügyeit bontogató új gasztroszokás:
a sós kávé.
A sütireceptekben már megszoktuk, hogy mindenhez adunk egy csipet sót, ami kiemeli az amúgy is édes alkotóelemek édes ízét. De a kávéba másként hat a só.
- ASerious Eats szerint a sózás segít a túlpörkölt kávé kellemetlen keserű ízének elfedésében.
- Alton Brown egyik Food Networkön megjelent sós kávé receptjének az elég kínos “Férfi kávé” nevet adta.
- És a Bustle-on is megjelent egy írás az élményről, amikor asztali sót kevertek egy bögre kávéba.
De most jön a lényeg, ha nem akarsz felesleg cukrot tenni a keserű feketédbe!
Chris Jung, a Modernist Cuisine gasztroírója egy érdekes tesztről mesél, amely annyira nagyszerű, amennyire egyszerű. Trükkje abból áll, hogy
a kávé keserűségét csupán egy csipetnyi sóval semlegesíti, de éppen csak annyira, hogy a só íze észrevétlen maradjon.
- Kémikusok által sem bizonyított az agyunkban lejátszódó folyamat, de úgy tűnik, hogy a só lecsökkenti szervezetünkben a keserű íz érzetét.
- Érdekes például megfigyelni - amit akár otthon is kipróbálhatsz- ha tonikba vagy kávéba sót szórsz, meglepő módon édesebb lesz. Ennek az az oka, hogy a sózatlan tonikban a kinin keserű íze elnyomja az ital amúgy nagyon édes ízét.
- Mivel a só semlegesíti a keserűt, ezért az édes ízt érezzük erősebben. Minél több só kerül a keserű italodba,annál édesebb lesz, egészen addig, ameddig a só el nem uralkodik rajta és már csak ezt érezzük.
- Tehát ha óvatosan bánunk vele, akkor a só kiválóan semlegesíti a kávé kesernyés ízét, amivel már akár magában is fogyasztható lesz, cukor hozzáadása nélkül.
Ezeket olvastad már?
Jé, erre is jó a kávé?
Kávé. Frissen őrölve. Frissen főzve! 100-ból 99 embernek erre könny gyűlik a szemébe, ha megérzi, megtorpan, nyáltermelése beindul, és meg sem áll az első csészéig.
Brecz Judit10 energiabomba kávé helyett!
Még mielőtt kávé vagy egy tábla csoki után nyúlnál napközben, hogy felpörgesd az energiacelláid, próbáld ki az alábbi 10 tippet!
adminKis kávétörténelem
Hogyan jutott a kávé Etiópiából Arábiába, majd holland, francia és spanyol kézre? Néhány izgalmas állomáspontját megosztjuk veletek. Aki nem hiszi, járjon utána! (x)
Nosalty