Ezért nem gyártottak sokáig piros színű M&M's-et!

Kedvenc édességünknek járt most utána a Ma is tanultam valamit blog. Az M&M-s cikkéből több meglepő dolog is kiderült!

Sokáig olyan kérdés volt, mint a tyúk és a tojás esete...melyik volt előbb, a Smarties vagy az M&M's? Kiderült, hogy Forrest Mars, a Mars élelmiszeripari óriás alapítójának fia tulajdonképpen a Smartiesről koppintotta a csokigolyók ötletét.

A M&M's mégis óriási sikert aratott, és nem csak a gyerekek körében. A második világháború alatt gyakorlatilag a teljes készlet egyből a frontra ment, mert ez volt az egyetlen olyan édesség, ami nem olvadt el a katonák zsebében.

A legizgalmasabb tény, amit megtudtunk, hogy miért nem gyártottak sokáig piros M&M's-et:

1970-ben egy orosz tudományos kutatás kimutatta, hogy az Európában is használatban lévő E123-as (Amerikában Red No. 2) ételszínezék rákot okoz. Bár a kísérlet nem volt túl színvonalas, és az azt követő kontrollvizsgálatok sem bizonyultak annak, a közvélemény felkapta a hírt.

Az M&M's piros cukormázát mégsem a Red No. 2-vel festették meg, hanem egy másik segédanyaggal, a Red No. 40-nel (Európában ez az E129). A vállalat, ahelyett, hogy megpróbálta volna megmagyarázni a fogyasztóknak, inkább kivonta a forgalomból, és helyette megjelent a narancssárga színű drazsé.

Jó hír, hogy a cég tavalyi bejelentése szerint felhagytak a mesterséges színezőanyagok használatával - a döntést az egészségtudatos vásárlók növekvő számával magyarázták.

Ezeket olvastad már?

(forrás:Ma is tanultam valamit!)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...