Ezért méregdrága és kevés a hazai FOKHAGYMA – Válaszol a Nébih

Sokan nem értik, miért kerül három szem hazai fokhagyma az importált többszörösébe – megkérdeztük a hatóságot, hová tűnt a magyar fokhagyma, jönnek a válaszok!

Hónapok óta fogalmazódik bennem a kérdés, hogy hová tűnt a magyar fokhagyma a boltok polcairól. Vagy ha mégis találkozom vele valamelyik zöldségespultban, akkor a sokszorosáért árulják az import változathoz képest. Mivel nagyon szeretem a hazai fokhagyma jellegzetes, erős ízét, ezért utánajártam, mi az oka annak, hogy ilyenkor szinte már alig kaphatóak az itthoni termesztésű kis fehér gumók.

Kérdéseimet a NÉBIH válaszolta meg:

A magyar fokhagyma tényleg kivételesen jó ízű, és nagyon sokan használják otthon is a főzéshez. Miért ritkaság akkor hát a boltok polcain?

A NÉBIH elmagyarázta:

A magyar fokhagyma kelendő, és általában jó minőségű, éppen ezért magasabb áron is eladható. Megfigyelhető, hogy a nagy kereskedelmi láncok boltjaiban jellemzően akkor kerül túlsúlyba az import fokhagyma, amikor a hazai már elfogyóban van. Ebben az időszakban – azaz éppen mostanában, a tél közepe felé – a még piacon lévő hazai fokhagyma ára már magas (egyrészt, mert már nem nagyon van, másrészt a tárolás elég költséges, ezt is meg kell fizetni), ezért kerülhet előtérbe nagyobb mértékben az import áru. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az import fokhagyma aránya a boltokban leginkább az ártól függ.

Arra is kíváncsi voltam, hogy miért éppen Kínából hozatjuk be a fokhagymát, ha a magyar már elfogyóban van.

NÉBIH:

Kína a világ legnagyobb fokhagymatermelője, másrészt pedig innen érkezik a legolcsóbb fokhagyma. Az más kérdés, hogy a hazaihoz képest a zöldség általában gyengébb ízű, kevésbé aromás, és az alakja is kissé eltérő. Spanyolországból is érkezik néha fokhagyma, ami a magyarhoz hasonló (a magyar termelők is sokszor spanyol fajtákat használnak) alakú, ízű, minőségű, viszont nem is olcsóbb annyival, mint a kínai.

Tudtad?

A magyar fokhagyma minősége általában jó, minőségi problémák ritkán fordulnak elő.

Ha már hagymákra terelődött a szó, rákérdeztem a vöröshagymára is, ugyanis ebből is ritkaság, különösen télen, a hazai termesztés, hacsak nem megyünk őstermelőkhöz a piacra. Hová tűnt a híres makói vöröshagyma?

NÉBIH:

Változnak a szokások, az igények és a gazdasági környezet is. A földrajzi eredetvédettséggel is rendelkező makói vöröshagyma alapvetően egy hagyományos, régi fajta(fajták), amelynek termesztése a mostani viszonyok között nem kifizetődő (kétéves termesztés szükséges, sok a kézimunkaigénye, nem jól gépesíthető stb.), valamint napjainkban kevésbé keresik az ilyen nagy szárazanyagtartalmú, erős, nagyon aromás hagymákat, különösen, ha annak meglehetősen magas az ára is. Nem igény már az otthoni tárolhatóság sem, a legtöbben annyit vesznek, ami néhány nap alatt el is fogy.

Hollandiában nagyon magas szintű a hagymatermesztés technológiája, ezért sokat termelnek, olcsón és jó minőségben. Sajnos a makói hagyma ezzel nem tud versenyezni.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...