Ezért méregdrága és kevés a hazai FOKHAGYMA – Válaszol a Nébih

Sokan nem értik, miért kerül három szem hazai fokhagyma az importált többszörösébe – megkérdeztük a hatóságot, hová tűnt a magyar fokhagyma, jönnek a válaszok!

Hónapok óta fogalmazódik bennem a kérdés, hogy hová tűnt a magyar fokhagyma a boltok polcairól. Vagy ha mégis találkozom vele valamelyik zöldségespultban, akkor a sokszorosáért árulják az import változathoz képest. Mivel nagyon szeretem a hazai fokhagyma jellegzetes, erős ízét, ezért utánajártam, mi az oka annak, hogy ilyenkor szinte már alig kaphatóak az itthoni termesztésű kis fehér gumók.

Kérdéseimet a NÉBIH válaszolta meg:

A magyar fokhagyma tényleg kivételesen jó ízű, és nagyon sokan használják otthon is a főzéshez. Miért ritkaság akkor hát a boltok polcain?

A NÉBIH elmagyarázta:

A magyar fokhagyma kelendő, és általában jó minőségű, éppen ezért magasabb áron is eladható. Megfigyelhető, hogy a nagy kereskedelmi láncok boltjaiban jellemzően akkor kerül túlsúlyba az import fokhagyma, amikor a hazai már elfogyóban van. Ebben az időszakban – azaz éppen mostanában, a tél közepe felé – a még piacon lévő hazai fokhagyma ára már magas (egyrészt, mert már nem nagyon van, másrészt a tárolás elég költséges, ezt is meg kell fizetni), ezért kerülhet előtérbe nagyobb mértékben az import áru. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az import fokhagyma aránya a boltokban leginkább az ártól függ.

Arra is kíváncsi voltam, hogy miért éppen Kínából hozatjuk be a fokhagymát, ha a magyar már elfogyóban van.

NÉBIH:

Kína a világ legnagyobb fokhagymatermelője, másrészt pedig innen érkezik a legolcsóbb fokhagyma. Az más kérdés, hogy a hazaihoz képest a zöldség általában gyengébb ízű, kevésbé aromás, és az alakja is kissé eltérő. Spanyolországból is érkezik néha fokhagyma, ami a magyarhoz hasonló (a magyar termelők is sokszor spanyol fajtákat használnak) alakú, ízű, minőségű, viszont nem is olcsóbb annyival, mint a kínai.

Tudtad?

A magyar fokhagyma minősége általában jó, minőségi problémák ritkán fordulnak elő.

Ha már hagymákra terelődött a szó, rákérdeztem a vöröshagymára is, ugyanis ebből is ritkaság, különösen télen, a hazai termesztés, hacsak nem megyünk őstermelőkhöz a piacra. Hová tűnt a híres makói vöröshagyma?

NÉBIH:

Változnak a szokások, az igények és a gazdasági környezet is. A földrajzi eredetvédettséggel is rendelkező makói vöröshagyma alapvetően egy hagyományos, régi fajta(fajták), amelynek termesztése a mostani viszonyok között nem kifizetődő (kétéves termesztés szükséges, sok a kézimunkaigénye, nem jól gépesíthető stb.), valamint napjainkban kevésbé keresik az ilyen nagy szárazanyagtartalmú, erős, nagyon aromás hagymákat, különösen, ha annak meglehetősen magas az ára is. Nem igény már az otthoni tárolhatóság sem, a legtöbben annyit vesznek, ami néhány nap alatt el is fogy.

Hollandiában nagyon magas szintű a hagymatermesztés technológiája, ezért sokat termelnek, olcsón és jó minőségben. Sajnos a makói hagyma ezzel nem tud versenyezni.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek