Ezért méregdrága és kevés a hazai FOKHAGYMA – Válaszol a Nébih

Sokan nem értik, miért kerül három szem hazai fokhagyma az importált többszörösébe – megkérdeztük a hatóságot, hová tűnt a magyar fokhagyma, jönnek a válaszok!

Hónapok óta fogalmazódik bennem a kérdés, hogy hová tűnt a magyar fokhagyma a boltok polcairól. Vagy ha mégis találkozom vele valamelyik zöldségespultban, akkor a sokszorosáért árulják az import változathoz képest. Mivel nagyon szeretem a hazai fokhagyma jellegzetes, erős ízét, ezért utánajártam, mi az oka annak, hogy ilyenkor szinte már alig kaphatóak az itthoni termesztésű kis fehér gumók.

Kérdéseimet a NÉBIH válaszolta meg:

A magyar fokhagyma tényleg kivételesen jó ízű, és nagyon sokan használják otthon is a főzéshez. Miért ritkaság akkor hát a boltok polcain?

A NÉBIH elmagyarázta:

A magyar fokhagyma kelendő, és általában jó minőségű, éppen ezért magasabb áron is eladható. Megfigyelhető, hogy a nagy kereskedelmi láncok boltjaiban jellemzően akkor kerül túlsúlyba az import fokhagyma, amikor a hazai már elfogyóban van. Ebben az időszakban – azaz éppen mostanában, a tél közepe felé – a még piacon lévő hazai fokhagyma ára már magas (egyrészt, mert már nem nagyon van, másrészt a tárolás elég költséges, ezt is meg kell fizetni), ezért kerülhet előtérbe nagyobb mértékben az import áru. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az import fokhagyma aránya a boltokban leginkább az ártól függ.

Sült fokhagyma

Van egy kedvenc turkálóm,. Azon a koncepción alapszik, hogy minden számunkra felesleges cuccot, legyen az ruha, bútor, játék, könyv, konyhai eszköz, konyhai kiegészítő, vagy elektronikai ...

Chili Con Carne egyszerűen

Ha valaki még tétovázott, hogy beruházzon-e egy multifunkcionális főzőkészülékre, akkor ez a recept segíteni fog a döntésben! Chili Con Carne, szuper egyszerűen, mosogatás nélkül! ...

Arra is kíváncsi voltam, hogy miért éppen Kínából hozatjuk be a fokhagymát, ha a magyar már elfogyóban van.

NÉBIH:

Kína a világ legnagyobb fokhagymatermelője, másrészt pedig innen érkezik a legolcsóbb fokhagyma. Az más kérdés, hogy a hazaihoz képest a zöldség általában gyengébb ízű, kevésbé aromás, és az alakja is kissé eltérő. Spanyolországból is érkezik néha fokhagyma, ami a magyarhoz hasonló (a magyar termelők is sokszor spanyol fajtákat használnak) alakú, ízű, minőségű, viszont nem is olcsóbb annyival, mint a kínai.

Tudtad?

A magyar fokhagyma minősége általában jó, minőségi problémák ritkán fordulnak elő.

Ha már hagymákra terelődött a szó, rákérdeztem a vöröshagymára is, ugyanis ebből is ritkaság, különösen télen, a hazai termesztés, hacsak nem megyünk őstermelőkhöz a piacra. Hová tűnt a híres makói vöröshagyma?

Vegán mac and cheese

Az év elején egy gyors, de annál finomabb vegán recepttel is jelentkezünk. Nagy kedvencünk a sajtos makaróni, ami a tökéletes téli “comfort food”, viszont sajnos nem sorolható a ...

NÉBIH:

Változnak a szokások, az igények és a gazdasági környezet is. A földrajzi eredetvédettséggel is rendelkező makói vöröshagyma alapvetően egy hagyományos, régi fajta(fajták), amelynek termesztése a mostani viszonyok között nem kifizetődő (kétéves termesztés szükséges, sok a kézimunkaigénye, nem jól gépesíthető stb.), valamint napjainkban kevésbé keresik az ilyen nagy szárazanyagtartalmú, erős, nagyon aromás hagymákat, különösen, ha annak meglehetősen magas az ára is. Nem igény már az otthoni tárolhatóság sem, a legtöbben annyit vesznek, ami néhány nap alatt el is fogy.

Hollandiában nagyon magas szintű a hagymatermesztés technológiája, ezért sokat termelnek, olcsón és jó minőségben. Sajnos a makói hagyma ezzel nem tud versenyezni.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...