Ezért lett óriási kultusza a fogyókúrázásnak

Az interneten böngészve valószínűleg téged is gyakran megtalálnak a fogyókúra-hirdetések. Miért terjedtek el ennyire, és mikor kezdődött az egész fogyókúrakultusz?

Tény: Mi vagyunk Európa legkövérebb népe, és a világon is a negyedik helyen állunk az elhízott nemzetek rangsorában. Talán így nem is annyira meglepő, hogy Magyarországon éri meg a legjobban fogyókúrareklámokkal bombázni a lakosságot. Forgács Attila az elmúlt bő 20 évben több mint 1200 különféle hazai fogyókúrareklámot gyűjtött össze kollégáival. A klinikai szakpszichológus szerint minden 8000 magyarra jut legalább egy önálló fogyókúrás módszer. „Minél jobban elhízunk, annál nagyobb a fogyás iránti vágy” – magyarázza Forgács, hogy mi a reklámok népszerűségének egyik oka.

Forgács Attila

AZ EVÉS LÉLEKTANA

Forgács Attila az ELTE Pszichológiai Intézet oktatója, és a Budapesti Corvinus Egyetem Pszichológiai Központjának vezetője, szociálpszichológus, klinikai szakpszichológus, gasztropszichológus. A hazai gasztropszichológia egyik megalkotója. A tudományterület azt vizsgálja, miért eszünk, iszunk akkor is, ha nem vagyunk éhesek, vagy szomjasak? A pszichológus több mint 30 éve foglalkozik az evés lélektanával és az étkezési zavarokkal.

Az éhség istennője és a mértékletesség

„Az étkezés kontrollálásának és megszorításának hosszú kultúrtörténete van” – magyarázza a szakpszichológus. Az ókori görögöknél az éhezésnek külön istennője volt, Limos. Az antik görögök azonban ellenségesen viszonyultak a soványsághoz, mert az a gondokkal, halállal függött össze.

A középkori keresztényeknél fontos erény volt a mértékletesség. „Ez azt jelentette, hogy aki meg tudta zabolázni az evéssel kapcsolatos állatias ördögi ösztöneit, az közelebb került Istenhez, elfogadhatóbb életet élt” – jegyzi meg Forgács. Az egészségügyi szempontok, melyek szerint a mértékletes evés egészségesebb, csak a felvilágosodás után köszöntek be Ugyanakkor a súlyfelesleg továbbra is az egészség és a jóllét jele volt, hiszen sok betegség és a nélkülözés soványsággal járt.

A fogyókúrakultusz megjelenése

„A fogyókúrakultusz nagy robbanása egybeesett a folyamatos rádióadás megjelenésével, az 1920-as években.” – magyarázza Forgács.

A feltalálást követő első 10-15 évben nem igazán tudták, hogy milyen lehetőségek rejlenek a rádiózásban, ezért különböző zenés előadásokat, operetteket játszottak. Ezeket az Egyesült Államokban illatszergyártók támogatták, ebből a korból ered pl. a „szappanopera” kifejezés. A műsorok elsősorban a nőknek szóltak, a női szépségről.

Szintén erre az időszakra esett a női választójogokért küzdő brit szüfrazsettek harca is. A letartóztatott, börtönbe zárt szüfrazsettek éhségsztrájkba kezdtek, amit a feministák szolidaritási éhségsztrájkja követett. Innentől tapad a nőkhöz és a feminizmushoz a női fogyókúra fogalma.

Twiggy

A 60-as években jelent megTwiggy, azaz Lesley Hornby az anorexiás testalkatú modell, aki sok nő szépségideálja lett. Ebben az időszakban a hagyományos női szerepektől való eltávolodás újra lángra kapott Forgács Attila szerint:

„Az 50-60-as években két sztereotípia élt a nőkről: vagy otthon, kövéren nevelte a gyerekeket, és a férjére főzött, vagy a vezérigazgató gyönyörű, erősen szexualizált titkárnője volt. Ezekből a szerepekből akartak kitörni a nők.”

A hatvanas években a gulyáskommunizmussal a jóléti hízás korszaka köszöntött be Magyarországra. A lakosság hízni kezdett, és megjelentek a fogyókúra-kultúra első jelei is, például a Ludas Matyi viccmagazinban. Hazánkban ugyanakkor csak a rendszerváltás után jelentek meg tömegesen a fogyókúrát népszerűsítő cikkek és hirdetések.

Jucika-képsorok egy 1959-es Ludas Matyiból

Mindenki fogyni akar?

Forgács Attila szerint mivel a lakosság nagy része elhízott, egyáltalán nem meglepő, hogy sokan fogyni szeretnének. Ráadásul, a tömegmédia is nyomást gyakorol az emberekre a folyamatosan felbukkanó fogyókúrás reklámokkal. Ezek a hirdetések főleg a nőket célozzák meg, pedig a túlsúlyosság a férfiakat is érinti. A szakember szerint bár a különböző reklámok azt a benyomást keltik, hogy egy-egy módszer sikeresen alkalmazható, a statisztikák jól jelzik, hogy jelenleg nem létezik még olyan biztos módszer, ami tömeges és tartós megoldást nyújtana a elhízásra.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...