Ezért lesz iszonyatos az újramelegített kávé íze

Soha, de soha nem szabad kávét újramelegíteni, mert a keserű legrosszabb verziói szabadulnak fel belőle, és a lényege vész el...na de miért?

Ősi olaszkultúra-mániás családomban a kávé újramelegítése legalább olyan főbenjáró bűn, mint ananászt tenni a pizzára vagy kecsöpöt a spagettire, hogy a trappistáról már ne is beszéljünk. A kávé frissen, forrón iható, sehogyan másképp. De mi erre a magyarázat?

Nem finom

Klasszikus klisémém az elfoglalt anyuka, aki megszokta, hogy hidegen issza meg a kávét, én mégsem tettem sose ilyet, egyszerűen azért, mert nem vagyok képes hidegen meginni, az újramelegítés pedig, ugye, tiltott dolog. A melegített kávé rettenetesen keserű, iszonyatos íze van, sőt, már az illatán érződik, hogy nem frissen főtt.

Kávékémia

A nyers kávéban savak és vegyületek találhatók, amelyek a melegítéstől keserednek meg- magyarázta a Huffington Post által megkérdezett szakértő. A zöld kávéban lévő savak lebomlanak, és egy, a tonik jellegzetes ízét adó anyaghoz, a kininhez hasonló aromát hoznak létre, amely nem olyan módon keserű, mint a kávé, hanem kellemetlenül, zavaróan, már-már csípősen fanyar. A kávéban lévő kesernyés ízt savak és édesség ellensúlyozza, így jön létre az egyensúly, ami a melegítéskor elvész.

A lényeg vész oda

A kávéban lévő vegyületek, éppen azok, amelyek egy friss, finom, gőzölgő bögre kávét olyan isten illatúvá és ízűvé tesznek, ingatagok: amint újramelegítjük, ezek a vegyületek darabjaikra esnek szét, és mindaz elvész a kávéból, amiért szeretjük.

via GIPHY

Újrafő

A másik probléma, hogy a lefőtt italban maradhatnak kávédarabok, amelyek az újramelegítés során tovább főnek, így olyan ízek kezdenek belőlük kiválni, amiket már nem szerettünk volna kivonni belőlük. Ez ugyanolyan, mintha egy süteményt visszatennél a sütőbe, mikor már elkészült - a kész sütemény íze és állaga is egészen más lesz. Ugyanez történik a kávéval is, ha újra melegítjük és ez az oka annak, hogy azt javasolják, már főzés közben figyeljünk rá, nehogy újra forrjon a lángon.

Ne hagyd a főzőben

Ugyanez a helyzet, ha a lefőtt kávét benne hagyjuk a kávés kannában - azután egy-másfél órával, hogy megfőtt, az ital íze keserű, fémes jellegű lesz.

A megoldás

A cikk által megszólaltatott szakértők szerint a hőtartó bögrék és termoszok azonban jó megoldást nyújthatnak a problémára. Ezekben meleg marad a kávé akár órákon keresztül is, de érdemes észben tartani, hogy fél órán belül az íze még így is változni fog, hiába marad meleg.

Ír kávé

Ezzel az isteni ír kávéval könnyedén változatosságot csempészhetünk a reggeli vagy délutáni kávézásba. Az ital alkoholtartalma miatt azonban inkább csak lustálkodós hétvégékre ...

Dalgona kávé egyszerűen

A Dalgona kávé egy felhabosított kávé valójában. Instant kávé, cukor és víz elegye. Egy titka van, hogy mindenből ugyanannyi kell bele. Az indiai eredetű "felvert kávét" az internet ...

Török kávé

"A jó kávé fekete, mint az ördög, forró, mint a pokol és édes, mint a szerelem" - tartja egy török szólás, és ezt bárki megerősítheti, aki megízlelte az igazi török kávét. ...

Kávészünet - otthon is!

Kávét főzni és frissen meginni azonban nem csak azért fontos, mert így lesz a legfinomabb, hanem mert a szertartás segíthet abban, hogy szünetet tartsunk két munkamenet között. Ez fontos a munkahelyünkön is, de home office-ban hajlamosak vagyunk elfelejteni, mekkora szükségünk van rá - nem csak a koffeinre, hanem arra a pár perc szünetre is, míg a kávénk lefő.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...