Ára miatt szinte egyáltalán nem mondható a spárga olyan alapanyagnak, amiért csak úgy kapkodnak az emberek. Hiába van itt lassan a szezon vége, a spárga kilója sok helyen még mindig nem megy 1600 forint alá, sokszor még az sem meglepő, hogy ezer forintért is csupán fél kilót kapunk.
{ CKÉP = 232447, 6 }
A spárga termesztése egyáltalán nem olcsó mulatság, derül ki az
nlc.hu cikkéből, amelyben egy spárgatermesztésre szakosodott egykori termelő, Marosi Rita mesélt a növény
termesztésének körülményeiről.
Mint kiderül, az évelő növény csak a telepítést követő harmadik évben fordul termőre, addig csak a helyet foglalja a földön, nincs belőle semmilyen bevétel. A földet ez idő alatt folyamatosan trágyázni kell, a spárga ugyanis nagyon nitrogén-igényes növény, a talajt pedig legalább négyszer kell fellazítani ahhoz, hogy
szép szálak nőjenek a későbbiekben.
bundázott zöldség
Itt még mindig tombol a spárga-szezon. Mivel heti rendszerességgel kerül az asztalra, nehéz állandóan új dolgot kitalálni rá. Már a könyökünkön jön ki a baconbe tekert, a csőben ...
sós batyu
Nagy kedvenc nálunk a spárga, és ez a recept az egyik első számú. Néha bacon, néha feketeerdei sonka kerül bele, illetve a sajt is lehet trappista vagy gouda, amit szeretünk. Ami biztos, ...
zöldséges tészta
Azon a pár héten, mikor van friss, roppanós, zöld spárga, érdemes minél több ételt készíteni vele. Ez a gyors tészta kicsit citromos, csupa zöld, nagyon spárgás, és még bacon is van ...
Az
nlc.hu cikkében leírtak szerint a spárga általában szabadföldön terem meg, nagyon érzékeny mind a hőmérsékletre, mind pedig a csapadékra. Tavasszal a talaj hőmérsékletének legalább 3-4°C-osnak kell lennie ahhoz, hogy a növény ne fagyjon meg, ha pedig nincs eső, akkor öntözés szükséges, ami szintén pénzbe kerül. Bár sok kártevője nincs a spárgának, időnként azért permetezni is kell a növényeket.
Ez is érdekelhet: