Ezért kérnek el 1600 forintot egy kiló spárgáért

Alig tart pár hétig a szezonja, frissessége és különleges ízvilága miatt viszont egy kisebb vagyonba kerül a spárga. Hogy miért? 

Ára miatt szinte egyáltalán nem mondható a spárga olyan alapanyagnak, amiért csak úgy kapkodnak az emberek. Hiába van itt lassan a szezon vége, a spárga kilója sok helyen még mindig nem megy 1600 forint alá, sokszor még az sem meglepő, hogy ezer forintért is csupán fél kilót kapunk.
{ CKÉP = 232447, 6 }
A spárga termesztése egyáltalán nem olcsó mulatság, derül ki az nlc.hu cikkéből, amelyben egy spárgatermesztésre szakosodott egykori termelő, Marosi Rita mesélt a növény termesztésének körülményeiről.
Mint kiderül, az évelő növény csak a telepítést követő harmadik évben fordul termőre, addig csak a helyet foglalja a földön, nincs belőle semmilyen bevétel. A földet ez idő alatt folyamatosan trágyázni kell, a spárga ugyanis nagyon nitrogén-igényes növény, a talajt pedig legalább négyszer kell fellazítani ahhoz, hogy szép szálak nőjenek a későbbiekben.

Spárga tempura

Itt még mindig tombol a spárga-szezon. Mivel heti rendszerességgel kerül az asztalra, nehéz állandóan új dolgot kitalálni rá. Már a könyökünkön jön ki a baconbe tekert, a csőben ...

Spárga kabátban

Nagy kedvenc nálunk a spárga, és ez a recept az egyik első számú. Néha bacon, néha feketeerdei sonka kerül bele, illetve a sajt is lehet trappista vagy gouda, amit szeretünk. Ami biztos, ...

Tavaszi spárgás bavette

Azon a pár héten, mikor van friss, roppanós, zöld spárga, érdemes minél több ételt készíteni vele. Ez a gyors tészta kicsit citromos, csupa zöld, nagyon spárgás, és még bacon is van ...

Az nlc.hu cikkében leírtak szerint a spárga általában szabadföldön terem meg, nagyon érzékeny mind a hőmérsékletre, mind pedig a csapadékra. Tavasszal a talaj hőmérsékletének legalább 3-4°C-osnak kell lennie ahhoz, hogy a növény ne fagyjon meg, ha pedig nincs eső, akkor öntözés szükséges, ami szintén pénzbe kerül. Bár sok kártevője nincs a spárgának, időnként azért permetezni is kell a növényeket.

Ez is érdekelhet:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

A szegfűszeg 4 áldásos hatása, amiért nemcsak az aprósütid lesz...

Az adventi időszak közeledtével sok helyen előkerülnek a kiszúróformák és a sodrófa, hogy ismét mennyei illatok töltsék meg a lakást. Az ünnepi sütemények (egyik) elmaradhatatlan fűszere pedig nem más, mint a szegfűszeg, ami szinte minden télies finomságnak jól áll, többek közt a mézeskalácsnak. Ráadásul nemcsak a sütid, hanem a szervezeted is hálás lesz neki!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...