Ezért kaptak rá most olyan sokan a lila ételekre

Ha még sohasem ettél acai bogyós gyümölcssalátát, vagy nem kóstoltad a fekete rizsből készült rizottót, akkor az idei éved a gasztrofelfedezéseké lesz.

  • A kizárólag egészséges alapanyagokat és ételeket áruló Whole Food áruház szakértői, 465 boltban végzett felmérésük alapján úgy gondolják, hogy az idei év a lila zöldségeké lesz.
  • Az oldalukon tett nyilatkozatukban “gyorsan növekvő trendként” aposztrofálják.
  • Ahogy mondják: “gazdag lila színű ételek tűnnek majd fel mindenhol, mint a lila karfiol, fekete rizs, lila spárga, lila édesburgonya, lila kukorica, lila gabona, fekete bodza, és a már hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő brazil acai bogyó.”
  • A helyi táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy a lila ételek fogyasztása egészségmegőrző hatású. Úgy tartják, minél sötétebb színű egy zöldség vagy gyümölcs, annál magasabb az antioxidáns és a tápanyagtartalma.
  • A fentiekről megkérdeztük a Nosalty dietetikusát, Bodon Juditot is, aki szerint:

“A napi megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás (a jelenlegi ajánlás 500g/nap) elengedhetetlen egészségünk védelmében. A szezonális, színes zöldségek és gyümölcsök amellett, hogy segítenek biztosítani a napi ásványianyag-, vitamin- és élelmirost-bevitelünket, kiváló antioxidáns források. Az antioxidánsok veszik fel a harcot az ún. szabadgyökökkel, ezzel segítve többek között a daganatos betegségek megelőzését, az öregedési folyamatok lassítását. Az élénk színű növényi alapanyagok ún flavonoidokat (antioxidánsok) tartalmaznak, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a fogyasztásukra.”

Divatbemutató következik, de most a modellek a lila zöldségek és gyümölcsök!

  • Lila karfiol

  • Lila kukorica

  • Lila spárga

  • Fekete rizs

  • Lila édesburgonya

  • Fekete bodza

  • Acai bogyó

A nálunk sokkal egyszerűbben beszerezhető finomságokról se feledkezzünk meg, mint a vöröskáposzta, lilahagyma, otello, azaz lilaszőlő, lila articsóka, padlizsán, karalábé, valamint a szeder és társai az erdőből.

Szóval ez a lila lehet, hogy csak egy divatszín, egy újabb trend, nem más. A többi színes zöldség is ugyanolyan egészséges, a lényeg, hogy fogyasszátok őket - mindent a szemnek és a szájnak, minél több szín legyen azon a tányéron!

Ezeket olvastad már?

(via telegraph)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...