Ezért is jól gondold meg, honnan rendeled a kínai pirított tésztád

Bár a nevéből következtetve egy "Jó Ízű Kínai Étterem"-ről volt szó, az ellenőrzés során a szakembereket mégis a hideg rázta ki a konyhai körülményeik láttán.

Súlyos élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai szabálytalanságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy XIV. kerületi kínai étterem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Elrendelték továbbá 38 tétel, 135 kg alapanyag, félkész- és készétel megsemmisítését is.

Az étteremben az ellenőröket pergő vakolat, a kosztól elfeketedett falak, piszkos ajtók, ablakok, eszközök és berendezési tárgyak fogadták - írta a hivatal közleményében. Bár csak a rendes éves mintavételre érkeztek, végül ez meg sem történt, mert akkora mocsok és rendetlenség volt a helyen, hogy azonnal be kellett záratni.

  • a technológiai helyiségekben személyes tárgyakat, a fogyasztótérben szerszámokat tároltak
  • a zöldségelőkészítő helyiségben például hajszárítót, fogkefét és sampont tartottak,
  • a raktárt lakhatási célra is használták
  • a személyzeti WC az alapanyagok tárolására használt folyosóról nyílt, az ajtajáról hiányzott a kilincs
  • az üzletben a villanykapcsolók elfeketedésig szennyeződtek
  • az étterembe vezető ajtó felett megbontották a falat, amiből csepegett a víz
  • a főzőtérben a falakvalamint a berendezési tárgyak, a hűtőszekrények, a különböző eszközök és edények egyaránt piszkosak voltak
  • a mennyezetről több helyen hullott a vakolat
  • a konyhában és a tálalópultnál a személyzetnek nem volt kézmosási lehetősége

A nyomonkövethetetlen alapanyagokat össze-vissza tárolták: egy helyen lehetett például megtalálni a tojást, a szárazárut és a különböző zöldségeket. A padlón a vegyszeres flakonok mellett étolajat tartottak. A hűtendő termékek sem voltak megfelelően elkülönítve: tisztítatlan gombát, készételt és műanyag vödörben áztatott rizstésztát tároltak ugyan abban a hűtőszekrényben.

Az alapanyagok, a helyben készült félkész- és készételek fagyasztása során sem biztosították a nyomon követhetőséget, a termékek nagy része azonosíthatatlan volt, de lejárt termékeket is találtak az ellenőrök.

A hivatal jogsértési listájából kiderült, hogy a Heng Li Yuan Kft. által üzemeltetett, a Hungária körút és az Egressy út sarkán lévő Jó Ízű Kínai Étteremről van szó.

A Nébih szakemberei 38 tételt, 135 kg nem nyomon követhető alapanyagot, félkész- és készterméket vontak ki a forgalomból. Emellett azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem működését.

Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás több százezer forintos bírságra számíthat. Az étterem csak a hibák kijavítása, a dolgozók élelmiszerbiztonsági oktatása és a megismételt, eredményes hatósági szemle alapján nyithat újra.

Inkább megfőznéd otthon?

Ezeket olvastad már?

A kínai büfék sztárjai

Édes-savanyú leves, zöldséges pirított tészta, a kínai büfék mindig néhány jól bejáratott étellel állnak rendelkezésünkre. Vajon ilyenkor tényleg kínai ételt eszünk?

Coook

TOP 5 recept a kínai büféből

Kínai büfét találni nem nehéz feladat, jó kínai büfét viszont annál inkább. De gondoltad volna, hogy ezeket az ételeket minden gond nélkül, akár otthon is elkészítheted?

Nosalty
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...