Ezért jó, ha nyáron csupa SZÍNES dolgot eszel - minden színben más tápanyag van!

A nyárral nemcsak a meleg, de a sok színes, lédús gyümölcs és zöldség is megérkezett. Használd ki ezt az időszakot, hogy feltöltsd a szervezeted vitaminokkal és tápanyagokkal.

A természet mindig megmutatja, hogy mikor-mit egyél, ezt hívjuk szezonalitásnak. A termelői piacokon akár személyesen, akár online mindig ennek megfelelően válogathatsz a termésből. Amellett, hogy a környezet védelme szempontjából fontos erre odafigyelni, a növények az idény során tartalmazzák a legtöbb tápanyagot.

A nyár ilyen szempontból az egyik legkedvezőbb, hiszen rengeteg színes, lédús termés érik be, amelyeket nemcsak a víztartalmuk miatt érdemes fogyasztani a nagy melegben. A nyári paletta vibráló színeit a UC Davis 2010-es tanulmánya alapján az egyes tápanyagok határozzák meg a terményekben található pigmenteket, a pH szint, pedig az árnyalatot befolyásolja. Ezek a tápanyagok azon felül, hogy a szemünket gyönyörködtetik a sok színnel, jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.

Likopin: piros és rózsaszínTartalmazza például: görögdinnye, paradicsom, papaja

A likopin valójában egy karotin (ezekről még később lesz szó), ami például a görögdinnye vibráló piros színét adja, akárcsak a paradicsomét. A likopin egy antioxidáns, ezért érdemes belőle minél többet fogyasztani, ugyanis megelőzi a szívbetegségeket és a rákot.

Antocianin és betacianin: piros, kék, lila és magenta

Tartalmazza például: eper, cseresznye, málna, áfonya, szeder

Az antocianin neve a görög 'sötétkék' és 'virág' szavakból áll össze, nem véletlenül, ugyanis ez az anyag felel a sötétkék és lila pigmentekért számos gyümölcsben, de a málna piros színét is ez adja. Az egyes gyümölcsök pH szintje határozza meg, hogy milyen árnyalatot láthatunk belőle. A különböző árnyalatok azonban nem változtatnak azon, hogy egy antioxidánsról van szó, amelyről tudjuk, hogy megköti a szabad gyököket, így a rák megelőzésében játszik szerepet, valamint az agyműködést is serkenti.Természetes ételszínezékként is használják, de a legjobb eredeti csomagolásában elfogyasztani, például gyümölcssaláta formájában.

Málnás céklakrémleves

Sokan nem szeretik a céklát, még azoknak is ajánlom ezt az egyszerű, de igen finom krémlevest. Inkább a málna illatos íze érezhető, mégis tartalmas és egészséges levest kanalazhatunk!

Betacianin

Az antocianinnal rokon betacianint a szegfűvirágúak családjában lehet fellelni, a répafélékben, így a céklában, a kaktuszok gyümölcsében, illetve a magenta húsú sárkánygyümölcsben. Utóbbi szezonja június vége felé kezdődik, így ebből is lehet hamarosan frisset kapni.

Hummuszos sárgarépa-pite

Karantén idején törekedjünk arra, hogy kevés, alap-élelmiszerekből készült ételeket készítsünk. Ez a hummuszos sárgarépa-pite azért tökéletes erre a célra, hiszen a hozzávalók ...

Karotinok: sárga és narancssárga

Tartalmazza például: sárgabarack, mangó, nektarin, őszibarack, sárgadinnye

Fentebb már megpengettük a karotinok témáját. A piros színt adó likopin az egyik fajtája, de létezik emellett még a lutein és a béta-karotin, amelyek a sárga és a narancssárga pigmentekért felelősek. A barackfélék mellett a répában, a kukoricában, a sárgadinnyében, a sütőtökben és főzőtökben is megtalálhatóak ezek. Itt is meg kell említeni, hogy a rák megelőzésében van fontos szerepük, valamint a szem egészségéről is gondoskodnak – így van igazság abban, hogy a répa jó a szemnek, de ugyanígy minden más béta-karotin tartalmú étel is.

Azonban az, hogy az egyik színt befolyásoló tápanyag megtalálható a zöldségben vagy gyümölcsben, nem jelenti azt, hogy ne lehetne akár több is benne. A málna egy jó példa erre. Ki ne csipegetett volna az apró rubintokra emlékeztető málna szemek mellett sárga kis szőrös gyümölcsöket a bokorról? Az arany szín ez esetben teljesen természetes (nem génmódosított ez a fajta, csak a szelektív termesztés tette lehetővé, hogy ipari szinten is lehet őket termeszteni). Mindkét málnavariációban van béta-karotin, ám az aranyszínű változatból hiányzik a pirosságért felelős antocianin.

Klorofil: zöld

Tartalmazza például: kiwi, egres

Minden növényben van klorofil, ami növekedés közben zöld színt eredményez, de sok gyümölcs és zöldség elveszíti ezt a pigmentet az érés során. A kiwi – ami eredetileg Kínából származik, és kínai egresnek nevezték, a mostani nevét akkor kapta, amikor Új-Zélandról kezdték exportálni a világ más pontjaira – más gyümölcsöknél magasabb arányban tartalmaz klorofilt.

Kivis smoothie

Nagyon zöld ital, amely kiváló ellenszere lehet a tavaszi fáradtságnak, de még a másnaposságnak is.

Ugyanakkor van még benne karotin és antocianin is, ez magyarázza a perodit ásványra emlékeztető árnyalatát. A sötétebb smaragdzöld spenótlevelek ezzel szemben szintén tartalmaznak a klorofil mellett béta-karotint, de sokkal kisebb mennyiségben. A kiwit egyébként igazi superfoodként tartják számon, mivel rengeteg rost, vitamin, ásványi anyag, kálium van benne, miközben alacsony a cukor- és kalóriatartalma.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Via

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...