Ezért jó, ha jobban megnézed, milyen húsvéti sonkát veszel!

Ha húsvét, akkor sonka! Vehetünk nyers, füstölt vagy pácolt sonkát, azonban jó ha, tudjuk, hogy a boltokban vásárolt gyorspácolt sonkának akár a negyede is víz lehet.

Nyakunkon a húsvét, ebből az alkalomból rendezett sajtótájékoztatót az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet április 5-én. Dr. Zsarnóczay Gabriella előadásából kiderült, hogy igazából nincs is olyan, hogy húsvéti sonka:

  • a vevők többféle eljárással készülő termék közül válogathatnak, amiket az ünnep tesz csak húsvétivá.
  • A húsvéti sonka eredetileg a decemberben levágott sertés combjából készül, ami húsvétra érik be.
  • Mi manapság a boltokban parasztsonkák, nyers sonkák, hőkezelt sonkák, és formában vagy bélben hőkezelt sonkák közül válogathatunk.

A pácolással kapcsolatban azonban fontos különbséget tenni a hagyományos és a gyorspácolás között. Utóbbi lényege, hogy a sonkát nem a páclébe merítve érlelik, hanem magába a húsba fecskendezik bele a nitritet, konyhasót és más anyagokat is tartalmazó páclét, így hetekről mindössze pár napra rövidítve le az érlelési folyamatot. A gyorspácolás során a húsba juttatott páclé azonban a sonka tömegének negyedét is kiteheti.

A gyorspácolással készülő sonkát kívülről nem sok minden különbözteti meg a hagyományos pácolásútól, megszelve azonban jól látszódnak a páclét a húsba injektáló tűk nyomai, a páclé pedig kiválik a csomagolás belső felületén. Azonban nincs miért aggódni, már a boltban elejét vehetjük annak, hogy rosszabb minőségű sonkát vegyünk, a csomagoláson ugyanis fel kell tüntetni, hogy a húskészítmény hagyományos vagy gyorspácolással készült-e.

Ezeket olvastad már?

A legjobb azonban az, ha időt szánunk rá, és házilag készítjük el a sonkát, mert amellett, hogy így sokkal finomabb, azt is garantáltan tudjuk, mi kerül az ünnepi asztalra.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...