Ezért jó, ha étkezési naplót vezetsz

Nagyon hasznos, ha vezeted, miből, mikor és mennyit eszel, és nem csak akkor, ha fogyni szeretnél.

Ha rendszeresen naplót vezetsz, akkor biztosan tapasztaltad már, mennyire hasznos néha visszaolvasni a saját - egykori - gondolataidat. A rendszeres jegyzetelés pedig nemcsak a magánéletben jöhet jól, de akkor is, ha éppenséggel életmódot szeretnél váltani. Az alábbi hölgynek például nagyon bejött az, hogy mindent lelkiismeretesen lejegyzetelt, amit egy nap alatt megevett.

Az amúgy újságíróként dolgozó Natalie tehát úgy döntött, elkezdi felírogatni a napi energiabevitelét, és kisebb szívrohamot kapott, amikor már az első nap kiderült, hogy közel 4000 kalóriát eszik meg 24 óra alatt. (Ami körülbelül duplája az átlagosnak.) Ez az érték azért is sokkolta ennyire, mert úgy érezte, hogy odafigyel a táplálkozására, viszont azzal nem számolt, hogy az apró nasik összeadva szép kis energiatöbbletet jelentenek.

Getty

Az ételnapló írásakor kiemelten fontos, hogy minden egyes étkezést le kell jegyzetelni tisztességesen, még akkor is, ha csak egy szem mandulát kaptunk be délutáni snackként. Natalie a folyadékfogyasztását is felírta, így hamar rájött, hogy a kajanaplónak köszönhetően milyen könnyű kiszúrni a hibás étkezési szokásokat.

Az első, amin változtatott az ételnaplónak köszönhetően, hogy sokkal tartalmasabb reggelikre váltott, mert így ritkábban jött rá falásroham ebéd előtt. A délutáni kajakómát úgy kerülte ki, hogy minimálisra csökkentette a cukros ételeket, és inkább valami fehérjében és zsírban gazdag menüre szavazott.

Sült körtés saláta

Tavaszias hangulatú saláta. Gyors és ideális ebéd vagy vacsora. A recept kisebb változtatásokkal a NLKonyha legfrissebb számából való.

Ha szeretnél életmódot váltani, akkor neked is nagyon hasznos lehet ételnaplót készítened. Nagyon fontos, hogy minden egyes falatot írj le, hiszen így láthatod pontosan, mennyi kalóriát is viszel be egy nap alatt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...