Ezért fontos, hogy szezonális zöldségeket és gyümölcsöket egyél

Válaszd a szezonális élelmiszereket, amivel környezettudatos módon támogatod szervezetedet.

A boltok polcai roskadoznak a mangótól, ananásztól és egyéb egzotikus gyümölcsöktől, miközben az olyan távoli vidékekről származó alapanyagok, mint az avokádó, chia mag vagy acai bogyó jótékony hatásaitól hangos az online tér. Ezekkel a trendekkel ellentétben a szezonális étkezés egy életmódbeli döntés: kizárólag az adott időszakban természetesen is előforduló, helyi élelmiszereket választani lehet kevésbé mutatós, mégis sokkal tudatosabb. Azzal, hogy csak az adott időszakban a természet rendje szerint betakarításra kerülő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztod, magadnak is jót teszel vele, de a helyi gazdákat is támogatod, miközben a környezettudatosság alapelveivel is összhangban lesz a fogyasztásod. Most ugyan nehezebb beszerezni mindent, de érdemes akkor is a szezonális termékeket választani.

Susan Rappaport táplálkozási tanácsadó elmagyarázta, hogy azért tesz jót az egészségednek, ha szezonális ételeket fogyasztasz, mert ezeket a természet úgy 'tervezte', hogy pontosan az abban az időszakban szükséges módon támogassák a szervezetedet.

Például a nyáron teremő ételek kiválóan hidratálnak, hiszen a nagyrészük víz, gondolj csak a görögdinnyére vagy a bogyós gyümölcsökre, az uborkára. Ez azért van, mert a napok hosszabbak és melegebbek, emiatt a szervezetnek pedig folyamatosan felfrissülésre van szüksége.

Ezt olvastad már?

4 hely, ahonnan magyar termelőktől rendelhetsz friss alapanyagokat

Ezzel szemben ősszel, amikor hidegebb van, a testnek olyan ételekre van szüksége, amelyek belülről melegítik, így ebben a szezonban megjelennek a testesebb élelmiszerek, és többek között ez az almaszüret ideje is. Rapport elmondása szerint az almák rostokat és pektint tartalmaznak, ezek pedig segítenek, hogy a szervezet meg tudja emészteni a testesebb ételeket. Azáltal, hogy olyan ételeket eszel minden szezonban, amit a természet felkínál, a tested erősebb, egészségesebb és boldogabb lehet.

„A szezonális táplálkozás biztosítja a napi vitaminszükségletet a legtisztább formában. Sokkal jobban figyelünk általa a testünk igényeire, és a fókuszba a fizikai jólétünk kerül. Ha a szervezetünk megkapja, amire szüksége van, jobban érezzük magunkat és energikusabbak vagyunk” - magyarázta a szakértő.

Eper télen? Minek?

Ha most decemberben megkívánja valaki az epret, csak leugrik az egyik szupermarketbe, és nagy valószínűséggel ha nem is olcsón, de hozzájut a megkívánt finomsághoz. Persze csábító, hogy az ember leemelje a polcról ezeket a finomságokat, de tudni kell, hogy ezzel nemcsak a pénztárcát terheled meg, hanem lemondasz a szezonális ételek jelentette számtalan előnyről.

Támogatja a test természetes tisztulását és regenerálódását

A szezonon kívüli gyümölcsökkel és zöldségekkel ellentétben ezeket az élelmiszereket a frissességük csúcsán takarítják be, így sokkal táplálóbbak. Sokszínűbbé teszik a menüd, és többféle tápanyagot, vitamint, ásványianyagot, antioxidánst és egyéb növényi vegyületeket tartalmaznak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egészséges maradj. A szezonális ételek támogatják a szervezet természetes méregtelenítő- és gyógyulási folyamatait.

A helyi paradicsom fenntarthatóbb, mint a messzi avokádó

A termelői piacokon friss terméseiket árusító gazdák sokkal fenntarthatóbb, akár bio módon termelik a zöldségeket, gyümölcsöket, ez pedig neked és a környezetnek is jó. Odafigyelnek, hogy ne merüljön ki teljesen a földjük, nem vagy keveset műtrágyáznak, és ügyelnek a rovarirtó szerek használatára, plusz a komposztálásra is figyelnek. A helyi piacokon vásárolt termékek másik előnye, hogy viszonylag közelről érkeznek, így a szállítás ökológiai lábnyoma sem mérhető össze egy itthon nevelt paradicsomnak és egy mexikói avokádónak.

A döntéssel a helyi gazdaságot támogatod

Ha magyar termelőktől vásárolsz szezonális ételeket és ezzel támogatod őket anyagilag, az a magyar gazdaságnak is jót tesz. Azzal, hogy egészségesebb vagy, az egészségügyet is kevésbé terheled. A szezonális alapanyagok ezen túl sokkal olcsóbbak, mint azok, amelyek nem az adott időszakban teremnek természetszerűleg.

A szezonális táplálkozással egyszerűen, pusztán az elfogyasztott ételekkel gondoskodhatsz arról, hogy a tested megfelelően legyen ellátva a működéséhez szükséges anyagokkal. Ráadásul ha szezonális alapanyagokkal dolgozol, könnyen előre tudod tervezni a fogásaidat. Az alábbi naptár segít tájékozódni, hogy mikor melyik zöldséget, gyümölcsöt keresd az árusoknál, és ha lehetőséged van rá, próbálj biot választani, hogy elkerüld a káros vegyszereket.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...