A boltok polcai roskadoznak a mangótól, ananásztól és egyéb egzotikus gyümölcsöktől, miközben az olyan távoli vidékekről származó alapanyagok, mint az avokádó, chia mag vagy acai bogyó jótékony hatásaitól hangos az online tér. Ezekkel a trendekkel ellentétben a szezonális étkezés egy életmódbeli döntés: kizárólag az adott időszakban természetesen is előforduló, helyi élelmiszereket választani lehet kevésbé mutatós, mégis sokkal tudatosabb. Azzal, hogy csak az adott időszakban a természet rendje szerint betakarításra kerülő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztod, magadnak is jót teszel vele, de a helyi gazdákat is támogatod, miközben a környezettudatosság alapelveivel is összhangban lesz a fogyasztásod. Most ugyan nehezebb beszerezni mindent, de érdemes akkor is a szezonális termékeket választani.
Susan Rappaport táplálkozási tanácsadó elmagyarázta, hogy azért tesz jót az egészségednek, ha szezonális ételeket fogyasztasz, mert ezeket a természet úgy 'tervezte', hogy pontosan az abban az időszakban szükséges módon támogassák a szervezetedet.
Például a nyáron teremő ételek kiválóan hidratálnak, hiszen a nagyrészük víz, gondolj csak a görögdinnyére vagy a bogyós gyümölcsökre, az uborkára. Ez azért van, mert a napok hosszabbak és melegebbek, emiatt a szervezetnek pedig folyamatosan felfrissülésre van szüksége.
Ezt olvastad már?
4 hely, ahonnan magyar termelőktől rendelhetsz friss alapanyagokat
Ezzel szemben ősszel, amikor hidegebb van, a testnek olyan ételekre van szüksége, amelyek belülről melegítik, így ebben a szezonban megjelennek a testesebb élelmiszerek, és többek között ez az almaszüret ideje is. Rapport elmondása szerint az almák rostokat és pektint tartalmaznak, ezek pedig segítenek, hogy a szervezet meg tudja emészteni a testesebb ételeket. Azáltal, hogy olyan ételeket eszel minden szezonban, amit a természet felkínál, a tested erősebb, egészségesebb és boldogabb lehet.
„A szezonális táplálkozás biztosítja a napi vitaminszükségletet a legtisztább formában. Sokkal jobban figyelünk általa a testünk igényeire, és a fókuszba a fizikai jólétünk kerül. Ha a szervezetünk megkapja, amire szüksége van, jobban érezzük magunkat és energikusabbak vagyunk” - magyarázta a szakértő.
Eper télen? Minek?
Ha most decemberben megkívánja valaki az epret, csak leugrik az egyik szupermarketbe, és nagy valószínűséggel ha nem is olcsón, de hozzájut a megkívánt finomsághoz. Persze csábító, hogy az ember leemelje a polcról ezeket a finomságokat, de tudni kell, hogy ezzel nemcsak a pénztárcát terheled meg, hanem lemondasz a szezonális ételek jelentette számtalan előnyről.
Támogatja a test természetes tisztulását és regenerálódását
A szezonon kívüli gyümölcsökkel és zöldségekkel ellentétben ezeket az élelmiszereket a frissességük csúcsán takarítják be, így sokkal táplálóbbak. Sokszínűbbé teszik a menüd, és többféle tápanyagot, vitamint, ásványianyagot, antioxidánst és egyéb növényi vegyületeket tartalmaznak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egészséges maradj. A szezonális ételek támogatják a szervezet természetes méregtelenítő- és gyógyulási folyamatait.
A helyi paradicsom fenntarthatóbb, mint a messzi avokádó
A termelői piacokon friss terméseiket árusító gazdák sokkal fenntarthatóbb, akár bio módon termelik a zöldségeket, gyümölcsöket, ez pedig neked és a környezetnek is jó. Odafigyelnek, hogy ne merüljön ki teljesen a földjük, nem vagy keveset műtrágyáznak, és ügyelnek a rovarirtó szerek használatára, plusz a komposztálásra is figyelnek. A helyi piacokon vásárolt termékek másik előnye, hogy viszonylag közelről érkeznek, így a szállítás ökológiai lábnyoma sem mérhető össze egy itthon nevelt paradicsomnak és egy mexikói avokádónak.
A döntéssel a helyi gazdaságot támogatod
Ha magyar termelőktől vásárolsz szezonális ételeket és ezzel támogatod őket anyagilag, az a magyar gazdaságnak is jót tesz. Azzal, hogy egészségesebb vagy, az egészségügyet is kevésbé terheled. A szezonális alapanyagok ezen túl sokkal olcsóbbak, mint azok, amelyek nem az adott időszakban teremnek természetszerűleg.
A szezonális táplálkozással egyszerűen, pusztán az elfogyasztott ételekkel gondoskodhatsz arról, hogy a tested megfelelően legyen ellátva a működéséhez szükséges anyagokkal. Ráadásul ha szezonális alapanyagokkal dolgozol, könnyen előre tudod tervezni a fogásaidat. Az alábbi naptár segít tájékozódni, hogy mikor melyik zöldséget, gyümölcsöt keresd az árusoknál, és ha lehetőséged van rá, próbálj biot választani, hogy elkerüld a káros vegyszereket.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Bizonyos ételeket úgy terveztek, hogy ne tudd letenni
Vannak azok az ételek, amelyek egyszerűen etetik magukat, és képtelenség letenni őket. Sajnos épp a hizlaló ételek ezek, és a kutatások szerint nem az akaraterővel van a baj.
Szász Nóri„Szeretnék egy őszinte dolgot adni annak, aki idejön” - ez...
Izgalmas gasztronómiai kezdeményezésekből ma már itthon sincs hiány. Ilyen a polgári lakásból privát rendezvénytérré alakított Gedeon is, ahol Koroknai Klárival beszélgettünk.
Szász NóriÚtmutató a sáfrányhoz: így vedd meg és használd a világ...
A sáfrány a világ legdrágább fűszere, mégis érdemes legalább egyszer áldozni rá.
Szász NóriEzzel a 2 módszerrel gyorsan és könnyen szoba-hőmérsékletű lehet a...
Elfelejtetted időben kivenni a vajat a hűtőből? Gyorsan kell összedobnod valamit, és nincs időd megvárni, hogy kiolvadjon? Ezzel a két módszerrel felgyorsíthatod a folyamatot!
Szász NóriCímlapkép: Getty Images