Ezért vagy farkaséhes, mielőtt menstruálni kezdesz

Sokakra borzalmas éhség tör rá, mielőtt menstruálni kezdenének, ami teljesen normális. Eláruljuk, miért!

A PMS-t, azaz a menstruációt megelőző rettegett tünetegyüttest leginkább a rossz kedélyállapot és a hasi görcsök jellemzik. Sokaknál azonban jelentkezik még egy tünet: a farkaséhség, ami valószínűleg genetikailag öröklődik.

Miért történik ez?

A tünetegyüttes hormonális változásokra vezethető vissza, amelyek a menstruációs ciklus utolsó két hetére jellemzők. Hatásukra az agy ingerületátvivő molekuláinak mennyisége és működése megváltozik, ez okozza a tüneteket, de ezek a legtöbb esetben elmúlnak a menstruáció harmadik-negyedik napjára.

Ebben az időszakban csökken a testedben a szerotoninszint, vagyis az örömhormon. Ezért is lehetséges az, hogy leginkább a csokit, illetve a cukros ételeket kívánod a leginkább, hiszen a tested pótolni szeretné ennek a hormonnak a hiányát. Persze a többi étel is segít ebben, hiszen az evésnek alapvetően nemcsak éhségcsökkentő funkciója van, de örömet is okoz.

via GIPHY

Van egy másik teória is, amely szerint az ilyenkor megnövekedett étvágy a lejátszódó hormonális változásokhoz köthető.A menstruációs ciklusnak ezen szakaszában az ösztrogénszintünk ugyanis lecsökken, a progeszteronszintünk viszont megnő. Több kutatás is kimutatta, hogy ilyenkor jobban kívánják a nők az ételeket, és akár napi 500 kalóriával többet is képesek megenni, így előfordulhat, hogy felszalad pár kiló.

Hogyan kerülheted el a hízást?

Fontos, hogy ilyenkor se engedd el a helyes táplálkozást. Persze néhány kocka csoki bőven belefér, de figyelj oda, hogy ne egyél zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket, emellett pedig érdemes mellőzni a kávét és az alkoholt is. Egyél ebben az időszakban minél több kalciumban gazdag ételt, amelyek megakadályozzák a puffadást, és támogatják az emésztést. Továbbá a magnézium, illetve a B6- és az E-vitamin is segíthetnek meggátolni a kellemetlen tüneteket.

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...