Ezért vagy farkaséhes, mielőtt menstruálni kezdesz

Sokakra borzalmas éhség tör rá, mielőtt menstruálni kezdenének, ami teljesen normális. Eláruljuk, miért!

A PMS-t, azaz a menstruációt megelőző rettegett tünetegyüttest leginkább a rossz kedélyállapot és a hasi görcsök jellemzik. Sokaknál azonban jelentkezik még egy tünet: a farkaséhség, ami valószínűleg genetikailag öröklődik.

Miért történik ez?

A tünetegyüttes hormonális változásokra vezethető vissza, amelyek a menstruációs ciklus utolsó két hetére jellemzők. Hatásukra az agy ingerületátvivő molekuláinak mennyisége és működése megváltozik, ez okozza a tüneteket, de ezek a legtöbb esetben elmúlnak a menstruáció harmadik-negyedik napjára.

Ebben az időszakban csökken a testedben a szerotoninszint, vagyis az örömhormon. Ezért is lehetséges az, hogy leginkább a csokit, illetve a cukros ételeket kívánod a leginkább, hiszen a tested pótolni szeretné ennek a hormonnak a hiányát. Persze a többi étel is segít ebben, hiszen az evésnek alapvetően nemcsak éhségcsökkentő funkciója van, de örömet is okoz.

via GIPHY

Van egy másik teória is, amely szerint az ilyenkor megnövekedett étvágy a lejátszódó hormonális változásokhoz köthető.A menstruációs ciklusnak ezen szakaszában az ösztrogénszintünk ugyanis lecsökken, a progeszteronszintünk viszont megnő. Több kutatás is kimutatta, hogy ilyenkor jobban kívánják a nők az ételeket, és akár napi 500 kalóriával többet is képesek megenni, így előfordulhat, hogy felszalad pár kiló.

Hogyan kerülheted el a hízást?

Fontos, hogy ilyenkor se engedd el a helyes táplálkozást. Persze néhány kocka csoki bőven belefér, de figyelj oda, hogy ne egyél zsírban, cukorban és sóban gazdag ételeket, emellett pedig érdemes mellőzni a kávét és az alkoholt is. Egyél ebben az időszakban minél több kalciumban gazdag ételt, amelyek megakadályozzák a puffadást, és támogatják az emésztést. Továbbá a magnézium, illetve a B6- és az E-vitamin is segíthetnek meggátolni a kellemetlen tüneteket.

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...