Ezért érezzük mindig finomabbnak a piros és a rózsaszín cukorkákat

Ugye te is a piros rágót szeretted kiskorodban a legjobban? És a rózsaszínes gumicukrot meg zizit? Úgy tűnik, az egész világ így van ezzel - na de miért?

Ugye, hogy mindig a pirosas cukorkához nyúlsz - vagy nyúltál kiskorodban - szívesebben, ha gumicukorra, savanyúcukorra, (olvadós) rágóra kerül a sor? És ha belegondolunk, nem feltétlen az íz miatt, mert meg se tudjuk mondani, milyenek pontosan. Lehet hogy eper. Vagy málna. Vagy cseresznye? A lényeg, hogy a citrom- és narancssárga darabok gyakorlatilag mindig a végére maradnak.

Pszichológusok és marketingszakértők szerint ennek több oka is van - ezt a Slate cikke taglalja:

  • a piros színekhezalapvetően édesebb ízt társítunk, mert a gyümölcsérés a természetben is a zöld, savanyú, éretlen felől haladaz édes, érett piros színek és ízek felé
  • a piros gyümölcsök mindig kevéssé savasak, mint sárga és zöld társaik, így az édességekhez is ezt társítjuk, és szívesebben választjuk őket
  • úgy tűnik, kb. 10%-kal édesebbnek érezzük a piros darabokat, hiába ugyanakkora a cukortartalmuk
  • Charles Spence, az Oxfordi Egyetem pszcicológusa egyértelműen állítja, hogy az ételek, italok színe sokkal fontosabb, minthinnénk, és ízérzékelésünket is befolyásolja, ha az ételszínemondjuk megváltozik

Mi csak egyetérteni tudunk - Ti mit gondoltok?

Az tuti, hogy a retró édességek közül is a piros volt a kedvencünk - neked is?

1. A golyórágó

2. ZIZI

3. FRUTTI

4. Zselécukor

5. MAOAM

6. Málnacukor

Ezeket olvastad már?

via huffington

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...