Ezért építsd be az étrendedbe az étkezési sörélesztőt

Az egészségtudatos körökben a sörélesztő most nagyot fut, és rengeteg étel elkészítéséhez használják – a titok nemcsak abban rejlik, hogy nagyjából olyan íze van, mint a sajtnak, és ezért helyettesítővé válik, hanem a számos egészséges tulajdonságában is.

A sörélesztőpehely szerencsére már egyre több helyen kapható, de jellemzően nem élesztőként használják – rengeteg más pozitívuma miatt az egészségtudatos étrend egyik alapkövévé vált az elmúlt években.

Teljesen vegán opció

A sörélesztő olyan élesztőgombával készül, ami egy családba tartozik a hagyományos élesztőével, de nincs élő gomba a végtermékben. Az élesztősejteket cukor, például melasz vagy cékla felhasználásával növesztik, majd hővel dezaktiválják, szárítják és szétmorzsolják. A legtöbb kapható verzióban ráadásul hozzáadott tápérték, vitaminok és ásványi anyagok is találhatók. A sajtos íze miatt rengeteg ételben jól használható, és semmilyen állati eredetű összetevő nincs benne, így a vegánok is fogyaszthatják.

Vegán mac and cheese

Az év elején egy gyors, de annál finomabb vegán recepttel is jelentkezünk. Nagy kedvencünk a sajtos makaróni, ami a tökéletes téli “comfort food”, viszont sajnos nem sorolható a ...

Vegán krumplipüré

Egy jó krumplipüré sose rossz! Ráadásul egyáltalán nem ördöngösség teljesen tejmentesen elkészíteni, attól még simán lehet szuperfinom és krémes! Rántott zöldségek, raguk, ...

Tele van hasznos anyagokkal

Fajtája válogatja, de a legtöbb sörélesztő két nagykanálnyi mennyiségében 40 kalória, 3 gramm szénhidrát, 2 gramm rost, valamint 5 gramm fehérje található, és tele van B-vitaminfélékkel. A napi ajánlott folátmennyiség 90 százaléka, a niacin kétszerese, a B6-vitamin és a riboflavin esetében egyaránt több mint négyszerese, valamint a tiamin ötszöröse, a B12 pedig hatszorosa a felnőtt ember számára szükséges mennyiségnek benne. Utóbbi azért is fontos, mert azok, akik nem fogyasztanak állati eredetű ételeket, jellemzően kevés B12-t visznek a szervezetükbe.

Jót tesz az emésztőrendszer egészségének

Még csak most kezdjük érteni, hogy a gyomorban található mikrobiom milyen fontos az egész szervezet szempontjából. A sörélesztő béta-glükánt tartalmaz, amely egy bizonyos típusú rost, javítja az immunitást és a csontsűrűséget, csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, és potenciálisan csökkentheti a rák kockázatát is. A rosttartalma egyébként az egész emésztőrendszerre jó hatással van, és kis mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, szelént és cinket is.

Pasta primavera verde

Szuperfriss ízkavalkád ez a csupazöld pasta primavera, ami után bárki megnyalná mind a tíz ujját. Ráadásul az idényzöldségeknek éppolyan tökéletes felhasználási módja, mint a ...

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

Rengeteg mindenre felhasználható

A sörélesztő ízét legtöbbször a parmezánéhoz szokták hasonlítani. Mivel a sajtfélék alapvetően nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé, ezzel a megoldással sok területen helyettesíteni lehet őket, ami nemcsak a laktózérzékenyeknek és a vegánoknak nagyon jó, hanem mindenkinek, aki egészségtudatosabban szeretne élni. Még akár édességekhez is felhasználható, bár fajtája válogatja, mennyire erős a sajtíze – érdemes kísérletezgetni vele, mielőtt belerakjuk bármi olyanba, amit nem szeretnénk extra sajtos ízzel ellátni.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...