A sörélesztőpehely szerencsére már egyre több helyen kapható, de jellemzően nem élesztőként használják – rengeteg más pozitívuma miatt az egészségtudatos étrend egyik alapkövévé vált az elmúlt években.
Teljesen vegán opció
A sörélesztő olyan élesztőgombával készül, ami egy családba tartozik a hagyományos élesztőével, de nincs élő gomba a végtermékben. Az élesztősejteket cukor, például melasz vagy cékla felhasználásával növesztik, majd hővel dezaktiválják, szárítják és szétmorzsolják. A legtöbb kapható verzióban ráadásul hozzáadott tápérték, vitaminok és ásványi anyagok is találhatók. A sajtos íze miatt rengeteg ételben jól használható, és semmilyen állati eredetű összetevő nincs benne, így a vegánok is fogyaszthatják.
Tele van hasznos anyagokkal
Fajtája válogatja, de a legtöbb sörélesztő két nagykanálnyi mennyiségében 40 kalória, 3 gramm szénhidrát, 2 gramm rost, valamint 5 gramm fehérje található, és tele van B-vitaminfélékkel. A napi ajánlott folátmennyiség 90 százaléka, a niacin kétszerese, a B6-vitamin és a riboflavin esetében egyaránt több mint négyszerese, valamint a tiamin ötszöröse, a B12 pedig hatszorosa a felnőtt ember számára szükséges mennyiségnek benne. Utóbbi azért is fontos, mert azok, akik nem fogyasztanak állati eredetű ételeket, jellemzően kevés B12-t visznek a szervezetükbe.
Jót tesz az emésztőrendszer egészségének
Még csak most kezdjük érteni, hogy a gyomorban található mikrobiom milyen fontos az egész szervezet szempontjából. A sörélesztő béta-glükánt tartalmaz, amely egy bizonyos típusú rost, javítja az immunitást és a csontsűrűséget, csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást, és potenciálisan csökkentheti a rák kockázatát is. A rosttartalma egyébként az egész emésztőrendszerre jó hatással van, és kis mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, szelént és cinket is.
Rengeteg mindenre felhasználható
A sörélesztő ízét legtöbbször a parmezánéhoz szokták hasonlítani. Mivel a sajtfélék alapvetően nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé, ezzel a megoldással sok területen helyettesíteni lehet őket, ami nemcsak a laktózérzékenyeknek és a vegánoknak nagyon jó, hanem mindenkinek, aki egészségtudatosabban szeretne élni. Még akár édességekhez is felhasználható, bár fajtája válogatja, mennyire erős a sajtíze – érdemes kísérletezgetni vele, mielőtt belerakjuk bármi olyanba, amit nem szeretnénk extra sajtos ízzel ellátni.
Ezeket olvastad már?
5 dolog, amire a maradék élesztőt használhatod
Azok közé tartozol, akik betáraztak az élesztőből, de nem sikerült elsütnöd belőle minden kockát? Fagyasztás és tésztakészítés helyett máshol is hasznát veheted.
Fenes GábrielHúsmentes hétfő: az egészséges brokkoli
Erősíti a májat és a bélflórát, sőt, gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását. Ami még jó hír, hogy hihetetlenül finom, sokoldalú, és épp most van szezonja!
admin19, az egészséges étrendbe illeszthető ötlet legfrissebb receptjeinkből
Egészségesen táplálkoznál, de kifogytál az ötletekből? Akkor érdemes átfutnod ezt a receptlistát, biztos találsz benne fogadra valót.
NosaltyLegyél te is (alkalmi) vegetáriánus!
A fejlett országokra jellemző nagymértékű húsfogyasztás nemcsak bolygónkat terheli, de számos krónikus betegség rizikófaktora is.
Szálka Brigitta dietetikus