Ezért drágulhat meg a kedvenc fagyid és sütid

Több fagylaltalapanyag ára emelkedni fog, ezért a nyári finomság sem úszhatja meg a drágulást.

Nagyon megdrágulhatnak a fagylaltok. A Napi.hu azt írja, újra drágul a kakaóbab és a pisztácia, a vanília pedig már most is annyiba kerül, mint az ezüst. A drágulás egyrészt az éghajlatváltozásnak köszönhető, másrészt pedig Donald Trump ellenséges iráni külpolitikájának köszönhető.

A világ pisztáciatermelésének közel a felét Irán adja, amely - igaz főleg a Közel-Keleten - számít az egyik legnagyobb exportőrnek. Ugyanakkor kaliforniai termelők is beleszólnak a dolgokba. Egyelőre bizonytalanok a piacok, mert nem tudni, hogy az amerikai szankciók hogyan befolyásolják majd az árakat.

Dráguló kakaóbab és luxusvanília

Az elmúlt három évben inkább csökkent a kakaóbab ára, viszont idén január eleje óta folyamatosan emelkedik. Míg tavaly júniusban az árupiacokon 1800-1900 dollár volt egy tonna, addigra most ez 2200-2600 dollár között mozog. A vanília viszont jóval többet drágul. A népszerű alapanyag árát főleg a kedvezőtlen időjárási körülmények alakították rossz irányba.

Míg öt évvel ezelőtt csak 20 dollár volt egy kilogramm ára, a júniust már 515 dolláros szinten kezdte a vanília. Ez még alacsonyabb a tavalyi 600 dolláros szintnél, de a várakozások szerint meghaladja majd ezt a szintet.

Fagylalt házilag:

Tejtermékek ára is emelkedik

A fagylalt és sütemények árát a tej, tejföl és tej drágulása is befolyásolhatja. Az RTL Híradó információi szerint a tej 5-7 százalékkal, a tejföl és vaj pedig körülbelül 15 százalékkal drágulhat augusztustól. Szakértők az áremelkedést a klímaváltozással és az alacsonyabb európai tejhozammal magyarázzák.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek