Ezért cseréld le a krumplit csicsókára!

Tudtad, hogy a csicsóka az inulin nevű rostanyagnak köszönheti egészségvédő hatását?

A csicsóka (aki esetleg nem ismerné) burgonyához hasonlító gumós növény, mely egészségvédő hatása miatt reneszánszát éli. Korábban a szegények krumplijaként ismerték, talán emiatt került egy időre száműzetésbe. Számtalan jó tulajdonsága mellett egyetlen rosszat hozhatunk fel: a göcsörtös gumókat nehéz pucolni. Éppen ezért - amennyiben lehetőségünk van a gumók között válogatni - , válasszunk gömbölyded példányokat!

5 érv a csicsóka mellett

  1. A gumók rendkívül gazdagok az inulin nevű rostanyagban, a csicsóka egészségvédő hatásának titka főként ebben rejlik. Az inulin lassítja a szénhidrátok és csökkenti a koleszterin felszívódását, emiatt fogyókúrázók, cukorbetegek, magas koleszterinnel élők étrendjébe kifejezetten ajánlott. Az inulintartalom tekintetében egy másik növény sem veheti fel a versenyt a csicsókával szemben. A hagymafélék, különösen a fokhagyma és a gyógynövények közül a gyermekláncfű bővelkedik inulinban, azonban figyelembe kell vennünk, hogy ezekből a nyersanyagokból nem fogyasztunk nagyobb mennyiséget.
  2. Prebiotikus hatású. A növényben lévő inulin érintetlenül jut el a vastagbélbe, ahol kiváló táptalaja a beleinkben lakó „jó baktériumoknak”, vagyis a probiotikumoknak.
  3. Gazdag káliumforrás. Fél adag (125 g) köret csicsókával fedezzük napi káliumszükségletünk 27%-át. A megfelelő kálium- és csökkentett konyhasóbevitel hozadékaként a magas vérnyomásban szenvedők javíthatnak vérnyomásértékeiken.
  4. Gumói gyakorlatilag egész évben elérhetők. A növény roppant mód igénytelen, kezdő kertészeknek kifejezetten ajánlott! A siker garantált.
  5. Változatosan elkészíthető. Gyakorlatilag az összes ismert burgonyás ételben lecserélhetjük a krumplit csicsókára, és élvezhetjük a csicsóka burgonyánál kedvezőbb élettani hatásait. Készíthetünk belőle krémlevest, tésztaételeket (gnocchit, tócsit, sztrapacskát), süthetjük zsírszegényen, sütőben sütőpapíron. Ha jellegzetes íze miatt nem került fel kedvenc ételeink listájára, próbáljuk meg karakteresebb ízesítőkkel! A belőle készült krémlevesekhez jól passzolnak a hagymafélék (póréhagyma, lilahagyma, snidling, medvehagyma), a mustár és a karakteresebb ízű gombák. A csicsókás tésztaételek kombinálhatók zöldfűszerekkel, zsírszegény sonkával, szárított paradicsommal. Szendvicseink mellé akár nyersen is fogyaszthatunk vékonyra szeletelt csicsókát, vagy belereszelhetjük salátáinkba.

Tejszínes csicsókakrémleves

A csicsóka egy méltatlanul háttérbe szorított gumós évelő, gyógynövény. Szerencsére mostanában talán kezd ismertebb lenni. Gyógyhatását az inulennek köszönheti, amely egy növényi ...

Nyúlja csicsókával

Az egyik hétvégén disznóvágáson voltunk. Az utóbbi időben kicsit sok volt a nehéz étel (hurka, tepertő és disznósajt).Úgy gondoltam ma valami soványabbat készítek, a szűzpecsenye ...

Csicsókás pogácsa

A búzakorpa és a lenmag helyettesithető mással, olajos magvakkal, szezámmaggal, dióval vagy zabpehelyel, zabkorpával, de el is hagyható. Ugyanez igaz a borsra is. ízlés szerint ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...