Ezért bírjuk rosszabbul a másnapot 40 fölött

Számos oka van annak, amiért 40 fölött jobban kikészülünk egy átmulatott éjszakától, mint 20 évvel ezelőtt. Megoldás viszont csak egy van.

20 évesen meg sem kottyant egy átmulatott éjszaka vagy legalábbis elég volt a másnap, hogy kipihenjük a "fáradalmakat" - bezzeg 40 felett már egy hétvége sem elég, hogy újra önmagunk legyünk.

Miért van ez így? Mi változik vajon?

  1. Egyszerűen csak öregszünk és a szervezetünk már nem működik olyan jól - legalábbis ebből a szempontból.
  2. Lelassul az anyagcserénk, és így a lebontási folyamatok is - lassabban birkózunk meg az alkohollal.
  3. Elszoktunk tőle. Míg a húszas éveinkben akár több buli is jutott egy hétre, tavasztól őszig különösen, addig később a munkahely, a család miatt ezek az alkalmak jelentősen megritkulnak - csökken a toleranciánk az alkohol irányában.
  4. A túlsúly is számít - a magasabb testzsírarányú egyéneknek alacsonyabb az alkohol lebontásában szerepet játszó dehidrogenáz enzim szintje, aminek következtében lassabban csökken a vér alkoholszintje. És ahogy azt mindannyian tudjuk, ahogy öregszünk, tipikusan úgy rakódnak ránk a zsírpárnák - ez a folyamat is szerepet játszhat abban, hogy nem bírjuk már olyan jól a hajnalig tartó bulikat.

Az elfogyasztott alkohol hatással van az idegrendszerünkre, a hormonháztartásunkra, egyes szabályozási folyamatokra, a májunk, a vesénk, a szívünk működésére, a keringésünkre, a gyomor nyálkahártyájára.

Az "alkoholmérgezés" első idegrendszeri tünetei meglehetősen kellemesek: ellazulunk, boldogok vagyunk, aztán 1-2 pohárral később egyre lelkesebben pörgünk a buli közepén. Ha tovább iszunk, akkor elhomályosul a látásunk, lelassul a reakcióidőnk, az észlelésünk megbízhatósága csökken és egyre bizonytalanabb lábakon állunk. Feloldódnak a gátlásaink, aminek következtében a helyzetértékelésünk is egyre kevésbé lesz megbízható. Lelassul a beszéd, romlik a koncentrációkészség és nem tudunk tisztán gondolkozni. Magasabb alkoholkoncentráció mellett már elkezdünk csuklani, szédülni, zavarodottak leszünk, rosszkedvűek, 1-2 pillanat ki is eshet - majd jön a rosszullét: hányás, kábulat, lelassult lélegzés - ami akár kómához is vezethet.

Mi a megoldás?

Tekintettel arra, hogy a másnaposságra jelenleg még nincs gyógyszer, a tudósok javaslata szerint a háromnapos másnaposságot a legjobban úgy tudjuk kikúrálni, ha megelőzzük - azaz kizárólag mértékkel fogyasztunk alkoholt.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via IFL Science, Johns Hopkins Medicine

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...