Ezért bírjuk rosszabbul a másnapot 40 fölött

Számos oka van annak, amiért 40 fölött jobban kikészülünk egy átmulatott éjszakától, mint 20 évvel ezelőtt. Megoldás viszont csak egy van.

20 évesen meg sem kottyant egy átmulatott éjszaka vagy legalábbis elég volt a másnap, hogy kipihenjük a "fáradalmakat" - bezzeg 40 felett már egy hétvége sem elég, hogy újra önmagunk legyünk.

Miért van ez így? Mi változik vajon?

  1. Egyszerűen csak öregszünk és a szervezetünk már nem működik olyan jól - legalábbis ebből a szempontból.
  2. Lelassul az anyagcserénk, és így a lebontási folyamatok is - lassabban birkózunk meg az alkohollal.
  3. Elszoktunk tőle. Míg a húszas éveinkben akár több buli is jutott egy hétre, tavasztól őszig különösen, addig később a munkahely, a család miatt ezek az alkalmak jelentősen megritkulnak - csökken a toleranciánk az alkohol irányában.
  4. A túlsúly is számít - a magasabb testzsírarányú egyéneknek alacsonyabb az alkohol lebontásában szerepet játszó dehidrogenáz enzim szintje, aminek következtében lassabban csökken a vér alkoholszintje. És ahogy azt mindannyian tudjuk, ahogy öregszünk, tipikusan úgy rakódnak ránk a zsírpárnák - ez a folyamat is szerepet játszhat abban, hogy nem bírjuk már olyan jól a hajnalig tartó bulikat.

Az elfogyasztott alkohol hatással van az idegrendszerünkre, a hormonháztartásunkra, egyes szabályozási folyamatokra, a májunk, a vesénk, a szívünk működésére, a keringésünkre, a gyomor nyálkahártyájára.

Az "alkoholmérgezés" első idegrendszeri tünetei meglehetősen kellemesek: ellazulunk, boldogok vagyunk, aztán 1-2 pohárral később egyre lelkesebben pörgünk a buli közepén. Ha tovább iszunk, akkor elhomályosul a látásunk, lelassul a reakcióidőnk, az észlelésünk megbízhatósága csökken és egyre bizonytalanabb lábakon állunk. Feloldódnak a gátlásaink, aminek következtében a helyzetértékelésünk is egyre kevésbé lesz megbízható. Lelassul a beszéd, romlik a koncentrációkészség és nem tudunk tisztán gondolkozni. Magasabb alkoholkoncentráció mellett már elkezdünk csuklani, szédülni, zavarodottak leszünk, rosszkedvűek, 1-2 pillanat ki is eshet - majd jön a rosszullét: hányás, kábulat, lelassult lélegzés - ami akár kómához is vezethet.

Mi a megoldás?

Tekintettel arra, hogy a másnaposságra jelenleg még nincs gyógyszer, a tudósok javaslata szerint a háromnapos másnaposságot a legjobban úgy tudjuk kikúrálni, ha megelőzzük - azaz kizárólag mértékkel fogyasztunk alkoholt.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via IFL Science, Johns Hopkins Medicine

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...