Habár vígjátékként kategorizálták – és valóban sokszor megmosolyogtatott minket - , ezt azért némi túlzásnak éreztük, de tény, hogy lenyűgöző film.
A történet Mumbai-ban játszódik. (Mumbai régi nevén Bombay, 14 millió lakost tudhat magáénak, India legnépesebb városa.) Gondoljunk csak bele, mennyi embernek kell itt ételhez jutnia nap mint nap - legyen az főzés vagy ételrendelés, egyik sem egyszerű feladat. Vagy mégis?
Ezerízű szerelem
Az egész történet a mumbai-i ételkiszállítással kezdődik. Indiában az a bevett szokás, hogy míg a férfiak dolgoznak, az asszonyok délelőtt elkészítik férjuruk ebédjét, az ételkiszállítók elmennék érte, felveszik a lakásban, és vonattal vagy biciklivel kiszállítják a férjeknek a munkahelyekre. A futárok sokszor írástudatlanok, így egy különleges jelrendszerrel tájékozódnak és viszik ki a betevőt a megfelelő címekre. Minden egyes nap ötezer ilyen „dabbawallah” indul útnak roskadásig megpakolva az ételhordó dobozokkal. Na de nem ám csak kiszállítják, ebéd után vissza is viszik az üres dobozokat! A rendszer állítólag olyannyira tökéletes, hogy még a Harvard egyetemen is felfigyeltek rá - a statisztikákból pedig kiderült, hogy minden 4 milliomodik doboz megy csak rossz helyre - na ezt az apró hibalehetőséget dolgozza fel a film.
A film két főszereplője Ila és Saajan. Ila egy vérbeli háziasszony, aki kislányával és férjével él. Házassága igencsak megromlott, ezért az asszony azzal próbálja visszahódítani férjét, hogy minden nap rengeteg időt és energiát fordít arra, hogy urát roppant ízletes ételekkel lepje meg. Sajnos a férj ebből semmit észlel - kiderül ugyanis, hogy jó ideje rossz címre szállítják a csemegéket, így azok egy másik férfinál landolnak nap mint nap. Ő nem más, mint Saajan, a kissé életunt, nyugdíj előtt álló hivatalnok. Amikor rájönnek a tévedésre, levelezésbe kezdenek Ilaval - a leveleket minden nap az ételhordó dobozkában rejtik el, innentől pedig mindkettejük élete megváltozik.
A film bővelkedik az ízletes, színes-szagos ételekben, alapanyagokban, indiai konyhai praktikákban. Ha valaki kicsit is érdeklődik India és a gasztronómia iránt, semmiképp ne hagyja ki ezt a filmet! Mondanom sem kell, ahogy kijöttünk a moziból, azonnal egy indiai étterembe siettünk. Hogy ha a film után Ti is megkívánnátok az indiait, böngésszetek az oldalon, vagy nézzétek meg, mi mit ajánlanánk!
Ezeket olvastad már?
Az indiai ételek egyik fő jellemzője, hogy igen intenzívek és csípősek. Ebben kissé hasonlítanak a magyar konyha remekeire, habár a fűszerek teljesen eltérnek a mieinktől - maradjunk annyiban, hogy a mi cseresznyepaprikánk enyhébb, mint az ő chilijük. Jó tudni, hogy amellett, hogy az ételek isteni finomak, igen jótékonyan hatnak a szervezetre is. Tipikus fűszereik ugyanis növelik az étvágyat, és segítenek az emésztésben. Jellemzően 25 fűszert használnak, ezekkel érik el a speciális ízeket. Használnak kardamomot, gyömbért, chilit és koriandert – csak hogy néhányat említsünk. Húsból főként birkát, csirkét fogyasztanak, valamint rengeteg zöldséget - és a híres indiai kenyeret, a naan-t se hagyjuk ki a sorból.