Ezerízű India

A minap volt szerencsém megnézni a 'The Lunchbox', magyar címén: 'Az ezerízű szerelem' című francia-indiai-amerikai-német filmet.

Habár vígjátékként kategorizálták – és valóban sokszor megmosolyogtatott minket - , ezt azért némi túlzásnak éreztük, de tény, hogy lenyűgöző film.

A történet Mumbai-ban játszódik. (Mumbai régi nevén Bombay, 14 millió lakost tudhat magáénak, India legnépesebb városa.) Gondoljunk csak bele, mennyi embernek kell itt ételhez jutnia nap mint nap - legyen az főzés vagy ételrendelés, egyik sem egyszerű feladat. Vagy mégis?

Ezerízű szerelem

Az egész történet a mumbai-i ételkiszállítással kezdődik. Indiában az a bevett szokás, hogy míg a férfiak dolgoznak, az asszonyok délelőtt elkészítik férjuruk ebédjét, az ételkiszállítók elmennék érte, felveszik a lakásban, és vonattal vagy biciklivel kiszállítják a férjeknek a munkahelyekre. A futárok sokszor írástudatlanok, így egy különleges jelrendszerrel tájékozódnak és viszik ki a betevőt a megfelelő címekre. Minden egyes nap ötezer ilyen „dabbawallah” indul útnak roskadásig megpakolva az ételhordó dobozokkal. Na de nem ám csak kiszállítják, ebéd után vissza is viszik az üres dobozokat! A rendszer állítólag olyannyira tökéletes, hogy még a Harvard egyetemen is felfigyeltek rá - a statisztikákból pedig kiderült, hogy minden 4 milliomodik doboz megy csak rossz helyre - na ezt az apró hibalehetőséget dolgozza fel a film.

A film két főszereplője Ila és Saajan. Ila egy vérbeli háziasszony, aki kislányával és férjével él. Házassága igencsak megromlott, ezért az asszony azzal próbálja visszahódítani férjét, hogy minden nap rengeteg időt és energiát fordít arra, hogy urát roppant ízletes ételekkel lepje meg. Sajnos a férj ebből semmit észlel - kiderül ugyanis, hogy jó ideje rossz címre szállítják a csemegéket, így azok egy másik férfinál landolnak nap mint nap. Ő nem más, mint Saajan, a kissé életunt, nyugdíj előtt álló hivatalnok. Amikor rájönnek a tévedésre, levelezésbe kezdenek Ilaval - a leveleket minden nap az ételhordó dobozkában rejtik el, innentől pedig mindkettejük élete megváltozik.

Csirke tikka masala 2.

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...

Rózsalekváros lasszi

A mangó lasszit nagyon szeretem, de eszembe jutott, hogy rózsásat is lehetne, persze találtam is receptet. Íme, ilyen egyszerű!

Indiai sólet vegán

Imádjuk a csicseriborsót, így mindig örömmel ötletelek, mit készítsek, egy finom krémet (humusz), vagy levest, esetleg fasírtot (falafel)? Abban biztos voltam, hogy indiai jellegű lesz... ...

A film bővelkedik az ízletes, színes-szagos ételekben, alapanyagokban, indiai konyhai praktikákban. Ha valaki kicsit is érdeklődik India és a gasztronómia iránt, semmiképp ne hagyja ki ezt a filmet! Mondanom sem kell, ahogy kijöttünk a moziból, azonnal egy indiai étterembe siettünk. Hogy ha a film után Ti is megkívánnátok az indiait, böngésszetek az oldalon, vagy nézzétek meg, mi mit ajánlanánk!

Ezeket olvastad már?

Az indiai ételek egyik fő jellemzője, hogy igen intenzívek és csípősek. Ebben kissé hasonlítanak a magyar konyha remekeire, habár a fűszerek teljesen eltérnek a mieinktől - maradjunk annyiban, hogy a mi cseresznyepaprikánk enyhébb, mint az ő chilijük. Jó tudni, hogy amellett, hogy az ételek isteni finomak, igen jótékonyan hatnak a szervezetre is. Tipikus fűszereik ugyanis növelik az étvágyat, és segítenek az emésztésben. Jellemzően 25 fűszert használnak, ezekkel érik el a speciális ízeket. Használnak kardamomot, gyömbért, chilit és koriandert – csak hogy néhányat említsünk. Húsból főként birkát, csirkét fogyasztanak, valamint rengeteg zöldséget - és a híres indiai kenyeret, a naan-t se hagyjuk ki a sorból.

Zöldséges vega samosa

A szamósza indiai eredetű, mindenféle pikáns töltelékkel töltött, bő zsiradékban kisütött tésztabatyu. Lehet készíteni gyúrt tésztából, de most a gyorsabb verziót, a réteslapot ...

Paneer - házi indiai tejsajt

Régóta szerettem volna már kipróbálni ezt a sajtot. Itthon is ismert, elkészítésének, ízesítésének számtalan módja létezik. És nagyon egyszerű, valamint gyors. Most az indiai ...

További indiai recepteket, itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...