Vannak élelmiszerek, amelyek csak nagyon kevés dolgot tűrnek meg maguk mellett. A joghurt és a kefir nem ilyen. Nagyon jól társíthatók változatos hozzávalókkal, és bár befogadók és nyitottak, karakteres lenyomatukat mégis mindig rajtahagyják a különböző ételeken.
Éppen ezért szinte nincs olyan típusú sütemény, amelyben nem találnák meg a helyüket. Legyen szó szárazabb édes sütikről, krémes süteményekről, muffinokról, pogácsákról, péksüteményekről vagy épp tortákról a kefirre és a joghurtra mindig számíthatunk. Társíthatjuk mákkal, citrommal, olajos magvakkal, erdei gyümölcsökkel, kakaóval, csalódni sosem fogunk, illeszkednek egymáshoz. Felveszik a lisztet és a grízt egyaránt. Sok esetben fel is cserélhetjük őket, egy-egy piskóta vagy muffin tésztájában úgy kísérletezhetünk velük, hogy közben próbáljuk azonosítani a végeredményben észlelhető árnyalatnyi különbségeket.
Ha valami sósra rágcsálnivalóra vágyunk, a joghurt és a kefir akkor sem hagy cserben. Meleg tejben felfuttatunk egy kis élesztőt, liszttel és joghurttal tésztát gyúrunk, és mire feleszmélnénk, már is sajtos vagy magvakkal megszórt pogácsák illatoznak a nappali asztalán. Hasonlóan légies tésztájú péksüteményeket is készíthetünk: mikor belekavarunk egy pohár natúr joghurtba, szinte már látjuk is lelki szemeink előtt a gőzölgő fokhagymás, petrezselymes, magos kiflinket.
A két tejtermék ezerarcúságát tovább erősíti az a tény is, hogy egyforma könnyedséggel használható a sütemények tésztájához és krémjeihez is. Egy négyes kiszerelésű natúr joghurttal feldobhatjuk egy egyszerűbb, liszt-tojás-cukor kombinációjára épülő hétköznap esti édességünk tésztáját ugyanúgy, ahogy a születésnapi torta krémjét is rá alapozhatjuk. Ebből kifolyólag egyébként mindketten tökéletesek hétköznapok megédesítésére és ünnepi alkalmakra is. (x)