Ezerarcú sütik joghurttal és kefirrel

A joghurt és a kefir igazán sokoldalú alapanyag, amikor süteményötleteken törjük a fejünket. Rengetegféle sütit építhetünk rájuk, használhatjuk tésztában és krémben is. (x)

Vannak élelmiszerek, amelyek csak nagyon kevés dolgot tűrnek meg maguk mellett. A joghurt és a kefir nem ilyen. Nagyon jól társíthatók változatos hozzávalókkal, és bár befogadók és nyitottak, karakteres lenyomatukat mégis mindig rajtahagyják a különböző ételeken.

Éppen ezért szinte nincs olyan típusú sütemény, amelyben nem találnák meg a helyüket. Legyen szó szárazabb édes sütikről, krémes süteményekről, muffinokról, pogácsákról, péksüteményekről vagy épp tortákról a kefirre és a joghurtra mindig számíthatunk. Társíthatjuk mákkal, citrommal, olajos magvakkal, erdei gyümölcsökkel, kakaóval, csalódni sosem fogunk, illeszkednek egymáshoz. Felveszik a lisztet és a grízt egyaránt. Sok esetben fel is cserélhetjük őket, egy-egy piskóta vagy muffin tésztájában úgy kísérletezhetünk velük, hogy közben próbáljuk azonosítani a végeredményben észlelhető árnyalatnyi különbségeket.

Ha valami sósra rágcsálnivalóra vágyunk, a joghurt és a kefir akkor sem hagy cserben. Meleg tejben felfuttatunk egy kis élesztőt, liszttel és joghurttal tésztát gyúrunk, és mire feleszmélnénk, már is sajtos vagy magvakkal megszórt pogácsák illatoznak a nappali asztalán. Hasonlóan légies tésztájú péksüteményeket is készíthetünk: mikor belekavarunk egy pohár natúr joghurtba, szinte már látjuk is lelki szemeink előtt a gőzölgő fokhagymás, petrezselymes, magos kiflinket.

A két tejtermék ezerarcúságát tovább erősíti az a tény is, hogy egyforma könnyedséggel használható a sütemények tésztájához és krémjeihez is. Egy négyes kiszerelésű natúr joghurttal feldobhatjuk egy egyszerűbb, liszt-tojás-cukor kombinációjára épülő hétköznap esti édességünk tésztáját ugyanúgy, ahogy a születésnapi torta krémjét is rá alapozhatjuk. Ebből kifolyólag egyébként mindketten tökéletesek hétköznapok megédesítésére és ünnepi alkalmakra is. (x)

Hirdetés

Támogatott tartalom

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Címlapról ajánljuk

További cikkek