A palacsintáról legtöbbünknek automatikusan az édesség jut eszébe – pedig ennél jóval sokoldalúbb. Leves, előétel, főétel – palacsintából a desszerten kívül is még bármit összehozhatunk.
mákos palacsinta
Eszembe jutott Edit mákos palacsintájáról ez a csoda, amivel egyszer egyik barátnőm egész egyszerűen padlóra küldött - ugyanis én is mákimádó volnék :o)
Ő egy lapos jénaiba tette ...
Kis palacsintatörténet
Tudtátok, hogy a palacsintának több mint ezeréves a története? Elődje a római korból származik – a lisztből, vízből és kis sóból készült tésztát kövön vagy vékony bronzedényben sütötték ki, és a katonaság élelmezésében játszott fontos szerepet. Igaz, nem édességként szervírozták – a hosszan eltartható palacsintákat fogyasztás előtt újramelegítették, majd húst és zöldségeket tekertek bele. A rómaiak ismertették meg Európával – általuk került a francia és német területekre, de feltehetően hozzánk is római importként jött a recept. Magyar nyelven először egy 16. századi erdélyi szakácskönyvben említik a palacsintát.
A leggyorsabb vacsora – készítsd el előre! >>
tejszínes húsok
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
amerikai palacsinta
Rachel Allen: A család kedvencei c. könyvéből gyors, hétköznapokra szóló receptek egyike ez a palacsinta. 12 db lesz belőle.
almás palacsinta
Hát a mostani tejekkel ritkán fordul elő, hogy csak úgy, maguktól megalszanak, volt már, hogy hiába próbálkoztam, nem aludt meg (ilyenkor segíthetünk neki pár csepp ecettel vagy ...
almás palacsinta
A gyümölcsös tálban várta sorsát három szem, jobb napokat is látott alma. Nyersen szóba sem jöhettek, almás pitéhez ennyi túl kevés, így almás palacsintában végezték:-).
csokis palacsinta
Szerelmem kedvenc palacsinta receptje. A mazsolát viszont ki nem állhatja, úgyhogy én anélkül készítem.
csokis palacsinta
Férjem imádja a palacsintát, megígértem, hogy sütök neki, de valami újat akartam, nem a szokásos kakaós vagy lekváros töltelékkel. Keresgéltem az interneten töltelékeket, hát ...
csokis palacsinta
Stílszerűen Kalla Kálmán receptje alapján készült.
élesztős palacsinta
Kíváncsi voltam, hogy milyen lehet az élesztős palacsinta. A gyerekeknek nagyon ízlett. Nálam azért a hagyományos palacsinta van az első helyen, de a változatosság kedvéért máskor is ...
Leves, főétel, desszert
Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Ha már biztos kézzel sütünk palacsintát – mert azért azt is meg kell tanulni –, nem érdemes csak desszertet készíteni belőle! A kisütött és vékonyra metélt palacsinta kiváló levesbetét. A hagyományos ízek kedvelői tehetik húslevesbe, ahogy a sógorék csinálják, de kipróbálhatjuk egy-egy pikáns paradicsomleves vagy vastag raguleves betétjeként is. Előételnek tálalhatjuk hidegen és melegen is – a hortobágyi húsos palacsintát valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Kerülhet bele forró ragu, maradék húsvéti sonka, krémsajttal, sonkával töltve és feltekerve pedig ideális partyfalat lehet. A sós, rakott palacsinta tökéletes főétel, attól függően, hogy mi kerül a rétegek közé, lehet könnyű nyári vagy laktató finomság a hűvösebb napokra.
Imádjuk az őszt! >>
sós palacsintarakottas
Nagyon sok ilyen -olyan palacsintát készítettem már... rakottat, sültet, panírozottat... most kicsit megkutyultam és ez jött ki belőle... töltött de nem rántott, rakott de nem édes:) ...
sós palacsintarakottas
A palacsintatorony az én extrém sportom a konyhában. Termeli ám az adrenalint, hajaj... eldől, nem dől el, egyenes a belseje, felszívja a szószt, kiszárad?
Na, ezt a tornyot azért fogom ...
sós palacsinta
A töltelék hozzávalóit és a mártás ízesítését is sokféleképpen variálhatjuk, érdemes vele kísérletezgetni.
sós palacsinta
Gyorsan, valami finomat! jelszóval készültek az alábbi sós palacsinták.
sós palacsinta
Nevezik japán pizzának, japán káposztás palacsintának is. Jelentése "amit szeretnél". Kombinálhatjuk húsokkal, tengeri herkentyűkkel, sajtokkal.
Videó egy elkészítési módról itt ...
húsos palacsinta
Az édesanyámtól tanultam ennek az isteni finom ételnek az elkészítését. Lehet, hogy nem ez az igazi, hivatalos verziója, az viszont biztos, hogy eddig még mindig hatalmas sikert aratott. ...
húsos palacsinta
Jópofa partifalat, Dolce Vita ötlete nyomán.
Takarékosan és luxuskivitelben
A palacsinta az a kategória, ami megállja a helyét a a legtakarékosabb napokon és az extra elegáns, puccos éttermek konyháján is. Semleges íze miatt bármilyen tölteléket elvisel, tésztája krumplival, dinsztelt káposztával dúsítva a hóvégi napokra ajánlott, ha pedig dőzsölhetnékünk támad, tálalhatjuk kaviárral, lazaccal vagy libamájjal töltve is. Mint ahogy desszertként is! A hétköznapokon tökéletesen megfelel a kakaós vagy lekváros verzió, míg ünnepkor kísérletezzünk bátran mascarponés, fűszeres likőrös vagy cremé fraiche-es töltelékekkel.
5 tipp hétköznapi vacsorákra >>
tejszínes húsok
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
krumplis palacsinta
Ezt az ételt a nagyim a sparhelt platniján sütötte, és olvasztott zsírral kente meg, majd sózta. A sparheltet jobb híján kiváltottam gáztűzhelyen, palacsintasütőben történő ...
sós palacsinta
Imádom a káposztás tésztát. Nem, inkább a tésztás káposztát. Rengeteg-rengeteg káposztával, iszonyú sok borssal, és a lehetőségekhez képest kevés tésztával. Mert hát a ...
lazacos tapas
A blini élesztős tésztájú, kicsi, de vastag orosz palacsinta tallér, különleges előétel. A közelgő szilveszteri bulira elkészíthető, mutatós étel, a társaságban biztos sikert ...
kakaós palacsinta
A jól bevált palacsintatésztát variáltam át egy kicsit.
lekváros palacsinta
Szeretett nagyanyáink régen órákon (napokon) keresztül rotyogtatták, kevergették a hatalmas kondérokban fővő lekvárokat. Ez a recept is emléket állít a régi, hagyományos ...
A rovat korábbi cikkei itt >>