Ezentúl nem kell azon aggódnunk, hogy kicsordul a könnyünk hagymaaprítás közben

Hamarosan nem kell attól tartanod, hogy sírni kezdesz, amikor a hagymát aprítod a pörkölthöz. Itt a SUNION!

Mióta világ a világ, azóta a hagymaaprítás könnyekkel jár. Vannak persze praktikák, amivel elkerülhető a sírás, de ezek sem mindig vállnak be. A hagymától azért sírunk, mert az aprítás közben egy könnyelválasztást serkentő enzim szabadul fel a levegőben.

Ez is érdekelhet:

4 tipp, hogy ne sírj hagymavágás közben!

A tudósok hosszú idők óta próbálják kivonni a sírásért felelős anyagot a hagymából, aminek egyébként a zöldség a jellegzetes csípős-pikáns ízét is köszönheti. Harminc évnyi munka meghozta az eredményét. A Bayer gyógyszergyártó cég kifejlesztette a könnymentes hagymát: a SUNIONT. Ellentétben a hagyományos hagymával, a sunion sem a víz sem a hosszú tárolási idő hatására nem lesz erősebb, a sírást kiváltó anyagok mennyisége folyamatosan csökken benne.

Mielőtt még azon kezdenénk aggódni, hogy a sunion egy újabb génmódosított zöldség, a Bayer megnyugtat mindenkit: a könnymentes hagymát természetes úton, keresztezésekkel fejlesztették ki. A sima hagymától abban is különbözik, hogy kicsit édesebb ízű, kevésbé okoz rossz szájízt, mivel kevesebb benne a szulfinsav.

A hagyma egyelőre szabadalmaztatásra vár. Ha kiállja a teszteket, és valóban könnymentes lesz, akkor piacra dobható. Az Egyesült Államokban várhatóan márciusban kerülhet a boltokba, de a Huffington Post szerkesztősége már sikerült letesztelni, könnycsepp nélkül felaprítani a hagymát...

Ezeket olvastad már?

via Metro, Huffington Post

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...