Mióta világ a világ, azóta a hagymaaprítás könnyekkel jár. Vannak persze praktikák, amivel elkerülhető a sírás, de ezek sem mindig vállnak be. A hagymától azért sírunk, mert az aprítás közben egy könnyelválasztást serkentő enzim szabadul fel a levegőben.
Ez is érdekelhet:
4 tipp, hogy ne sírj hagymavágás közben!
A tudósok hosszú idők óta próbálják kivonni a sírásért felelős anyagot a hagymából, aminek egyébként a zöldség a jellegzetes csípős-pikáns ízét is köszönheti. Harminc évnyi munka meghozta az eredményét. A Bayer gyógyszergyártó cég kifejlesztette a könnymentes hagymát: a SUNIONT. Ellentétben a hagyományos hagymával, a sunion sem a víz sem a hosszú tárolási idő hatására nem lesz erősebb, a sírást kiváltó anyagok mennyisége folyamatosan csökken benne.
Mielőtt még azon kezdenénk aggódni, hogy a sunion egy újabb génmódosított zöldség, a Bayer megnyugtat mindenkit: a könnymentes hagymát természetes úton, keresztezésekkel fejlesztették ki. A sima hagymától abban is különbözik, hogy kicsit édesebb ízű, kevésbé okoz rossz szájízt, mivel kevesebb benne a szulfinsav.
A hagyma egyelőre szabadalmaztatásra vár. Ha kiállja a teszteket, és valóban könnymentes lesz, akkor piacra dobható. Az Egyesült Államokban várhatóan márciusban kerülhet a boltokba, de a Huffington Post szerkesztősége már sikerült letesztelni, könnycsepp nélkül felaprítani a hagymát...
Ezeket olvastad már?
Top 15 nélkülözhetetlen hagymapraktika
A hagyma a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga, szinte minden nap használjuk. Lássuk, milyen titkokat rejt, olvasd el leghasznosabb praktikáinkat!
GrétiNe csak főzz a hagymával, préseld ki!
Értékes zöldségek is használhatóak ivólevek készítéséhez. Ilyenek a vöröshagyma, a fokhagyma, de még a burgonya is. Már csak egy gyümölcsprés szükséges hozzá! (x)
NosaltyHagymaleves az örök kedvenc. Forrón a legjobb!
A téli estéken, ha nincs kedvünk kimozdulni, a főzés akár egy külön esti program is lehet. Kellemes zenére, egy pohár borral, igazi lélekmelengető fogásokat készíthetünk.
Szikszai Annavia Metro, Huffington Post