Ezektől a trükköktől NEM ROMLANAK MEG idő előtt az ételek a hűtődben!

Eláruljuk, hogyan kell bepakolni a hűtőbe úgy, hogy ne kelljen a megromlott ételek miatt bosszankodnod!

Gondolnád, hogy a hűtőszekrényed sokkal több egyszerű elektronikai eszköznél? A kialakításuk egyáltalán nem csak esztétikai szempontok szerint történik! Minden rekesznek, tartónak, polcnak funkciója van, és még a hőmérséklet sem állandó a frigód minden pontján!Adunk pár tippet, hogyan tarthatod frissen az ételeket, és kerülheted el a penészes maradékok rémjelenséget!

Ezt láttad?

Erre is jó a szódabikarbóna!

via GIPHY

Hűts minimum négy fokig

Mennyire kézenfekvőnek tűnik, hiszen mi mást csinálna egy hűtőszekrény? Viszont az optimális hőmérséklet minimum 4 fok legyen, mert e fölött elszaporodhatnak a baktériumok, és hát valljuk be, az ételek közelségében az nem éppen szerencsés…A fagyasztó legyen -15-17 fok körül, hogy tutira lefagyassza, és így megállítsa a baktériumok szaporodását az eltett élelmiszerekben. Tudod, mi még ebben a trükkös? A hűtőd egyes pontjain a hőmérséklet aszerint variálódik, hogy az adott rész mennyire van közel vagy éppen távol a hűtőelemektől. Ennek alapján most tökélyre fejlesztjük a hűtőben tárolást!

Fagyasztás okosan

Szorosan egymás mellé helyezve, vagy ha lehetséges, akkor lapos fóliákban tárold a fagyasztásra szánt dolgokat: jöhetnek nyers húsok, zöldségek, gyümölcsök, tojás, még kenyér is (ez maximum három hónapig!), zöldségalaplé stb. A lényeg, hogy maradj a masszív műanyagtárolóknál, felejtsd el az üvegedényeket, és ésszerűen rendezd el a fagyasztani szánt alapanyagokat, mert így még a villanyszámlán is spórolhatsz!

via GIPHY

Fogadjunk, hogy te is a hűtőajtóban tároltad eddig a tejet!

Naná, hogy én is, de úgy tűnik, ez nem éppen jó ötlet, mert sokkal előbb tönkremegy a tej is, ha a hűtő “legmelegebb” pontját jelölöd ki neki. Ennek az az egyszerű oka van, hogy gyakran nyitogatjuk a frigó ajtaját, ami így a legtöbbször találkozik a konyha meleg levegőjével, és paff, sokkal könnyebben indulnak szaporodásnak a baktériumok, ezáltal a kaják is gyorsabban romlanak. Pakolj ide például fűszereket, de a tojást, tejtermékeket kifejezetten rossz ötlet az ajtón tárolni, még akkor is, ha a gyártók is ide alakítják a beépített tojástartó rekeszeket.

Ezt is nézd meg!

Ezt tedd, ha áramszünet miatt leereszt a hűtőd

A felső polcra a maradékot, készételt

Itt a legegyenletesebb a hőmérséklet az egész hűtőben, míg az alsó polcon a leghidegebb. Az éttermek igazi profi tippje, hogy felülre csak az olyan ételeket helyezik, amiket már nem kell főzni: maradékok, humusz, italok, készételek. A friss fűszernövények is itt élik túl a legtovább, különösen, ha egy pohár vízbe állítod őket!

Alsó polcokra a kényes dolgokat

Ide jöhet a friss nyers hús, tojás, tejtermék, minden, ami extra figyelmet igényel, és könnyen megromlik. Külön jelölj ki terepet itt a nyers húsnak, hogy a baktériumok a hűtő más pontjaira ne kerülhessenek, és hagyd szellősen ezt a polcot, ne tömd túl mindenféle alapanyaggal, csak azért, mert ez a leghidegebb része a hűtőnek. Hagyni kell mozogni a hideg levegőt, az egyenletes hőmérséklet érdekében.

Mi legyen a tárolókkal, és mi nem való a hűtőbe?

A hűtőszekrény alsó rekeszeiben szuperül tárolhatod a gyümölcsöket és zöldségeket, csak arra figyelj, hogy ez külön-külön rekeszekben történjen. A gyümölcsök ugyanis etilént termelnek, hogy minél előbb megérhessenek, ez viszont a szomszédos zöldségekben minőségromlást, elszáradást okozhat.

A paradicsom nem való a hűtőbe, mert elveszíti az illatát és a zamatát, a hagyma és a krumpli hűvös helyen, például a kamrában érzik jól magukat. Sok gyümölcs remekül elvan szobahőmérsékleten, és meglepő lehet, de a teljes kiőrlésű lisztek és olajak is szeretik a hideget, sőt, a magliszteknek is jót tesz, ha nem a forró polcon tárolod őket.

Ezeket olvastad már?

via Greatist

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...