Gondolnád, hogy a hűtőszekrényed sokkal több egyszerű elektronikai eszköznél? A kialakításuk egyáltalán nem csak esztétikai szempontok szerint történik! Minden rekesznek, tartónak, polcnak funkciója van, és még a hőmérséklet sem állandó a frigód minden pontján!Adunk pár tippet, hogyan tarthatod frissen az ételeket, és kerülheted el a penészes maradékok rémjelenséget!
Ezt láttad?
Hűts minimum négy fokig
Mennyire kézenfekvőnek tűnik, hiszen mi mást csinálna egy hűtőszekrény? Viszont az optimális hőmérséklet minimum 4 fok legyen, mert e fölött elszaporodhatnak a baktériumok, és hát valljuk be, az ételek közelségében az nem éppen szerencsés…A fagyasztó legyen -15-17 fok körül, hogy tutira lefagyassza, és így megállítsa a baktériumok szaporodását az eltett élelmiszerekben. Tudod, mi még ebben a trükkös? A hűtőd egyes pontjain a hőmérséklet aszerint variálódik, hogy az adott rész mennyire van közel vagy éppen távol a hűtőelemektől. Ennek alapján most tökélyre fejlesztjük a hűtőben tárolást!
Fagyasztás okosan
Szorosan egymás mellé helyezve, vagy ha lehetséges, akkor lapos fóliákban tárold a fagyasztásra szánt dolgokat: jöhetnek nyers húsok, zöldségek, gyümölcsök, tojás, még kenyér is (ez maximum három hónapig!), zöldségalaplé stb. A lényeg, hogy maradj a masszív műanyagtárolóknál, felejtsd el az üvegedényeket, és ésszerűen rendezd el a fagyasztani szánt alapanyagokat, mert így még a villanyszámlán is spórolhatsz!
Fogadjunk, hogy te is a hűtőajtóban tároltad eddig a tejet!
Naná, hogy én is, de úgy tűnik, ez nem éppen jó ötlet, mert sokkal előbb tönkremegy a tej is, ha a hűtő “legmelegebb” pontját jelölöd ki neki. Ennek az az egyszerű oka van, hogy gyakran nyitogatjuk a frigó ajtaját, ami így a legtöbbször találkozik a konyha meleg levegőjével, és paff, sokkal könnyebben indulnak szaporodásnak a baktériumok, ezáltal a kaják is gyorsabban romlanak. Pakolj ide például fűszereket, de a tojást, tejtermékeket kifejezetten rossz ötlet az ajtón tárolni, még akkor is, ha a gyártók is ide alakítják a beépített tojástartó rekeszeket.
Ezt is nézd meg!
Ezt tedd, ha áramszünet miatt leereszt a hűtőd
A felső polcra a maradékot, készételt
Itt a legegyenletesebb a hőmérséklet az egész hűtőben, míg az alsó polcon a leghidegebb. Az éttermek igazi profi tippje, hogy felülre csak az olyan ételeket helyezik, amiket már nem kell főzni: maradékok, humusz, italok, készételek. A friss fűszernövények is itt élik túl a legtovább, különösen, ha egy pohár vízbe állítod őket!
Alsó polcokra a kényes dolgokat
Ide jöhet a friss nyers hús, tojás, tejtermék, minden, ami extra figyelmet igényel, és könnyen megromlik. Külön jelölj ki terepet itt a nyers húsnak, hogy a baktériumok a hűtő más pontjaira ne kerülhessenek, és hagyd szellősen ezt a polcot, ne tömd túl mindenféle alapanyaggal, csak azért, mert ez a leghidegebb része a hűtőnek. Hagyni kell mozogni a hideg levegőt, az egyenletes hőmérséklet érdekében.
Mi legyen a tárolókkal, és mi nem való a hűtőbe?
A hűtőszekrény alsó rekeszeiben szuperül tárolhatod a gyümölcsöket és zöldségeket, csak arra figyelj, hogy ez külön-külön rekeszekben történjen. A gyümölcsök ugyanis etilént termelnek, hogy minél előbb megérhessenek, ez viszont a szomszédos zöldségekben minőségromlást, elszáradást okozhat.
A paradicsom nem való a hűtőbe, mert elveszíti az illatát és a zamatát, a hagyma és a krumpli hűvös helyen, például a kamrában érzik jól magukat. Sok gyümölcs remekül elvan szobahőmérsékleten, és meglepő lehet, de a teljes kiőrlésű lisztek és olajak is szeretik a hideget, sőt, a magliszteknek is jót tesz, ha nem a forró polcon tárolod őket.
Ezeket olvastad már?
9 nagyon puhára sült húsétel sertéskarajból
Ki mondta, hogy mindig csirkét kell enni? Egy jó szaftos, ízletes sertéskarajra most szívesebben szavazunk, az az igazság. Jöhet?
NosaltyTOP 5 szuper cukkinis recept VIDEÓVAL - legalább egyet el...
A cukkini az egyik kedvenc alapanyagunk. Most videós recepteket mutatunk, hogy lépésről lépésre követhesd az ételek elkészítését.
Nosalty10 fűszernövény, ami az otthonodban is megterem
Ültess most, és élvezd a friss fűszernövényeket egész évben - az ablakpárkányod lesz a legújabb veteményesed, így új szintre emelheted a főzést!
Országh Kitti13 irtó okos PUCOLÓtechnika - így még tuti nem ettél...
Ananász, halbőr, paradicsom, barack, mangó, fűszernövény, nézd, hogyan pucolja ezeket (is) egy igazán találékony ember!
Brecz Juditvia Greatist