Ezektől a bélyegektől tuti megjön az étvágyad

Idén nyáron a Holland Posta úgy döntött, bélyegsorozattal ünnepli meg az ország kulináris jellegzetességeit - Mutatjuk mi sült ki belőle!

Joost Overbeek, az Overburen design stúdió munkatársa is azok között volt, akik részt vettek a Holland Posta projektjében:

10 ikonikus holland ételt bemutató bélyegsorozatot dobtak piacra.

Joost, noha hiányolta a listából szülővárosának, Arnheimnek a büszkeségét, egy nagyon édes és kemény kekszet, örömmel dolgozott a letisztult koncepción. A fényképalapú bélyegeken minden fogáshoz egy-egy jellegzetes, intenzív szín van társítva.

Ha az arnheimi keksz hiányzott is a listából, a bossche-i csokigolyó, a tielse-i mézessütemény, a limburgi pite, a fríz kalács, a goudai karamellás ostya, a zeelandi fahéjas briós, a zwolle-i kandírozott gyümölcs, a groningeni rántott főtt tojás és az amszterdami savanyított hagyma is külön bélyeget kapott. A lista lapján úgy tűnik, a hollandok meglehetősen édesszájúak, hiszen a 10 fogásból mindössze kettő sós. Persze ők sem csak édességet esznek, a sűrű, húsos raguk is hagyományosak arrafelé.

Nem hallottál túl sok jellegzetes holland ételről, a sajtot kivéve? Valóban, a hollandok maguk is bajban vannak, ha a kevéssé fűszeres, húsos, krumplis hagyományos ételeikről van szó.

Büszkébbek a tulipánokra és a szélmalmokra, mint az ételeikre.

Sokan inkább választanak egy fűszeres curry-t, mint egy jó kis suddervlees-t, azaz hagymás, fahéjas babérleveles szószban főtt marhát - írja a Holland at Home. De azért ez sem hangzik rosszul, ugye?

Dán szendvicseket bemutató bélyegek 2012-ből

Más nemzetek postaszolgálata is volt, hogy kedvet kapott a helyi ételek népszerűsítésére. A dánok szendvicseiket, az amerikaiak pedig az ország életében nagy szerepet játszó dél-amerikaiak konyháját ünnepelték meg egy szép bélyegsorozattal.

Amerikai bélyegek 2017-ből

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Cara Delevigne bevállalta, hogy leolvasztja az arcát a világ legcsípősebb szószaival

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...