Ezekre a napokra nagyon figyelj oda! Márciusi népi babonák, hagyományok

Márciushoz, azaz böjtmás havához számos népi hagyomány és babona kapcsolódik. Ezek a napok alkalmasak a gyümölcsfák oltására, veteményezésre és a gyerekáldásra.

A különböző időjárási és természeti megfigyelések régen alapjául szolgáltak a dugványozáshoz, a faoltáshoz, és a földmunkákhoz. Őseink a tavasz első hónapját a kikelet havának nevezték, amikor a természet felébred a téli álmából.

Március 18.

A meteorológiai tavasz kezdetéhez az egyik legismertebb mondásunk tartozik, ami felmenőink megfigyelésén alapul, és azóta is előszeretettel használjuk: Sándor, József, Benedek, zsákban hozza a meleget. Vagy: Sándor, József, Benedek, zsákkal hozza a meleget, szekérrel a hideget. Azaz ha március 18-án és az utána következő napokon meleg, napsütéses idő van, nem kell sokat várni a tartós jó időre sem, és a nyár is forró lesz. Deha ilyenkor hűvös az idő, jó eséllyel egy ideig még rajtunk marad a kabát, és az ősz is hosszú, csapadékos lesz. Ha Sándor napján szép az idő, jó termésre számíthatunk.

Március 19.

Március 19-én Szent Józsefet ünnepeljük, aki az iparosok, munkások védőszentje. Ezen a napon a mondás szerint egy ácsnak sem szabad dolgoznia, mert szerencsétlenséget hozhat rá. Szent József előtt tisztelegve az iparosok Dunaszerdahelyen saját céhes zászlóik alatt mentek a templomba, ahol imádkoztak, gyóntak és áldoztak.

Adam bűnbánó almás pitéje

Minden nemzetnek megvan a saját verziója az almás pitére, a dánoké az æblekage. Ilyesmit készít az Ádám almái címszereplője is a film vége felé, aminek komoly jelentősége van, de ...

PB&J sütik

A peanut butter and jelly, egy népszerű amerikai reggeli gyerekeknek - ezek a falatnyi kis kekszek ezt a népszerű szendvicset utánozzák egészséges formában.

A hagyomány szerint József nap előtt kell a hagymáteldugványozni, hogy szép, gerezdes legyen, az árpát pedig szigorúan József napja után szabad csak elvetni. Erre a napra jósolták a fecskék hazaérkezését, és améhészek március 19-én engedték ki a méheiket, hogy amire beindul a virágzás, és megkezdődik a pollen begyűjtése, a mézkészítés, a méhek megerősödjenek.

Március 21.

Nursiai Szent Benedek napja, ami végleg eldönti, milyen időre számíthatunk az elkövetkező hetekben, hónapokban: ha dörög és villámlik, száraz nyárra számíthatunk. Ha a 3 nap alatt, azaz 18-tól 21-ig összességében meleg van, a nyár is forró lesz. A néphagyomány szerint, ha ezen a napon szentelik meg a zsírt és a fokhagymát, azok képesek lesznek minden betegséget meggyógyítani.

Március 25.

A keresztény tanítások szerint Gyümölcsoltó Boldogasszony napján kapta Szűz Mária az angyali üzenetet, azaz március 25-én fogant Jézus a Szent Lélektől. De Jakab evangéliuma alapján ezen a napon történt a világ teremtése, és Jézus kereszthalála is. Ez a nap a gazdasági munkákhoz is szervesen kapcsolódik: a gazdák ezen a napon oltják be a gyümölcsfáikat, hogy azok szép termést hozzanak, a fák pedig egészségesen fejlődjenek.

Ezeket olvastad már?

via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...