Hogyan változott a munkaerőpiac felépítése az elmúlt hónapokban, és milyen munkakörökre keresik majd a legtöbb munkavállalót a koronavírus okozta karantén után?
Miközben a világ a COVID-19 ellen küzd, a cégek megpróbálnak alkalmazkodni a szigorú szabályokhoz és megkötésekhez, melyeket sok ország bevezetett, és folytatni tevékenységüket. Általában hasonló változások elbocsátásokhoz, szabadságolásokhoz, fizetéscsökkenéshez vezetnek, és minél szigorúbb a karantén, annál magasabb a munkanélküliség. De mi a helyzet az élelmiszeripari dolgozókkal?
Magyarország agrár-élelmiszeripari ország, komoly exportőr, önellátottsága mintegy 120 százalékos az alapvető élelmiszerekből, így a koronavírus okozta helyzetben is folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyilatkozatából.
A magyar élelmiszeripart megkímélte a leépítési hullám, sőt, ez az egyik olyan terület, ahol pótlólagos munkaerőkereslet is mutatkozik: fizikai alkalmazottakra az agrár- és élelmiszeripari szektorban, a belföldi logisztikában (házhozszállítások), a kiskereskedelemben, illetve a gyógyszeripari területen nőtt meg az igény.
Az álláskeresésben is emelkedett az élelmiszeripari állások iránti érdeklődés, míg a más állások iránti kereslet csaknem 50%-os csökkenést mutat – derül ki a Jooble állásgyűjtő portál elemzéséből.
Az aktív álláshirdetések száma (tehát az egy napon feladott hirdetések száma) mindemellett a legtöbb európai országban csökkent. Magyarországon is jelentős csökkenés tapasztalható. Tehát stabil mutatók mellett az élelmiszeripari állások jelenleg nagyobb piaci szegmenst foglalnak el, mint januárban vagy februárban.
A karantén még nincs lényeges hatással a különböző szférák munkaerőigényére a munkaadók szemszögéből nézve, emellett viszonylag kevés álláshirdetés van projektvezető, programozó, üzletvezető és könyvelő állásokra. Jelenleg az eladó, pénztáros, árufeltöltő, raktáros pozíciók keresettek Magyarországon és más országokban.
A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.
Szükségünk van olyan alapanyagokra, amelyek természetesen is feltöltik vitaminraktárainkat. Erre kiváló megoldás például a citrusok fogyasztása. Ezúttal a salátátokba csempészünk némi narancsot!
Ugyan szép őszünk van, de a hideg csak be-bekúszik a napjainkba. Védekezhetünk ellene sállal-sapkával, meleg teával, vagy talán a módszerek leghatásosabbikával: ízletes és melengető komfortételekkel.
Zöldségek több formában is kerülnek ma az ebédlőasztalra: először a minestronét pakoljuk tele velük, majd a főételként szolgáló fasírtba is teszünk belőlük bőven. Az édes zárásról pedig egy áfonyás sportszelet gondoskodik.