Ezekkel a tippekkel Te sütöd majd a karácsony legjobb KELT tésztáját

Elképzelhetetlen a karácsony kelt tészta nélkül? Akkor jól figyelj, mert idén minden bókot bezsebelsz majd a tippjeink segítségével! 

Mi lehet annyira finom, mint a kelt tészta? Na jó, talán még egy-két dolog, de alapvetően a karácsony melege, a lélek boldogsága, és nyúlós, puha tészta egyvelege nálam egyenlő a teljes kikapcsolódással. Bár sajnos csak ritkán ehetek belőle, így még inkább megbecsülöm, és tökélyre fejlesztem az elkészítést: ha kelt tésztáról van szó, nem viccelek, és csak a legjobbal érem be. Jöjjenek a tippek hozzá, készülhet a karácsonyi kalács, aranygaluska, briós, fahéjas csiga!

Mi más lehetne a kelt tészta lelke, mint a finomliszt és az élesztő? Itt jönnek a legjobb tippek az omlós karácsonyi kelt tésztákhoz!

Az élesztő cukron és keményítőkön él, és amikor éppen jóllakik, akkor szén-dioxidot kezd termelni a lisztben, ez okozza a tésztád növekedését. Figyelj a hőmérsékletre, a cukor és só mennyiségére, rossz időben és mennyiségben adagolva tönkretehetik az egész munkádat. Amikor kelesztünk, lényegében aktiváljuk az élesztőt. Természetesen a következők csak friss élesztőkre vonatkoznak, instantra nem.

Tegyél egy deci kézmeleg tejbe a friss élesztőből, olvassz fel benne egy-két teáskanál cukrot, és hagyd, hogy elkezdjen az élesztő dolgozni, buborékosodni. 5-10 percen belül habos, krémes egyveleget kell belőle kapnod. Ha semmi sem történik, kukába az egésszel, és kezdd elölről - érdemes éppen ezért több élesztőt vásárolni.

Aranygaluska sodóval

Ősrégi desszertünk, amiért minden télen megveszünk - meleg, puha, omlós tésztaszaggatványok, ami a hidegben, a korán sötétedő délutánokon különösen jólesik.

A legjobbak talán a sima liszt, só, élesztő, víz kombójával készült, általában sós tészták, a bagettek és ciabatták is így készülnek. A gazdagított kelt tészták (pl. a briós) tartalmaznak valamilyen zsiradékot, vajat, olajat, tojást is. Ha a te recepted is tartalmaz tojást, ajánlott előbb a liszt-víz-élesztő kombót összeállítani, hogy hidratált tésztát kapj, és a glutén részt dolgozhasd össze a zsiradékkal.

via GIPHY

Természetesen a tésztádat egy jó alaposan meglisztezett deszkán (nyújtófelületen) kezdd el gyúrni - tűrd fel a ruhád ujját, és mehet a móka, amíg szép buborékosra nem dolgozod az egészet. A búzafehérjék összetapadnak a szén-dioxiddal, ez a titka a leggusztább kelt tésztának, szóval nagyon nem mindegy, mennyire alaposan dagasztod ki a tésztát.

Jó tésztához idő kell, alapból legalább 45 perc, de zsiradékkal dúsított verzióknál akár két órába is telhet, mire szépen, nagyjából kétszeresére megdagad a tészta. Ha feljött, és letelt a szükséges idő, finoman lyukaszd ki az ujjaddal a tetején a megkelt tésztát, hogy a felesleges gáz távozzon belőle.

Helyezd tepsire, alakítsd ki a tésztád formáját, gyúrd át, ha akarod, most szórd meg magokkal, és helyezz rá egy tiszta, enyhén nedves törölközőt, miközben előmelegíted a sütőt. Ezalatt ismét kétszeresére kell kelnie a tésztának, ha az ujjaddal finom “megbököd” a tésztát, és az összeesik, akkor még egy kis időre van szüksége a megfelelő állapothoz. Ez nekem se mindig sikerült, akkor is isteni lesz persze a vége, de ha a nagykönyv szerint halad minden, az maga a mennyország.

A kürtős - Nemnagykunszttól

Jól megfigyelhető a filmiparban, hogy hálivúdi szuperprodukciók esetén, a határozott névelővel kezdődő és max 1 szavas címűek nagy többségükben thriller, psziho-krimi, vagy horror ...

Túrós labdabukták

Hajnali ötkor kidobott az ágy. Sajnos vagy épp szerencsére, kiskorom óta nagyon rossz alvó vagyok. Ma el is határoztam, hogy nem tétlenkedek, hanem valami finomsággal lepem meg a családot, ...

Korvapuusti - finn fahéjas csiga

Aki már járt Finnországban, biztosan evett már korvapuustit, aki még sosem hallott róla, ajánlom, próbálja ki, garantálom, hogy nem fog csalódni. Én vagy 10 éve ettem először, ...

Általában 180 fok körül sütjük, 40-50 percig, addig, amíg szép aranybarna kérget nem látunk a kis cipónkon. A ropogós külsőhöz okos ötlet a sütő oldalait szórófejes flakonnal, vízzel befújni, mert az így keletkező gőzben isteni kéreg sülhet a kelt tésztádra.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...